Regija
NEMA GOVORA O ZATVARANJU

SDF Žetelice će i nadalje
proizvoditi kombajne u Županji
Objavljeno 27. studenog, 2023.
U ovoj će godini biti proizvedeno 275 kombajna, a proizvodni je plan za 2024. između 210 i 220
ŽUPANJATvornica Same Deutz Fahr Žetelice, jedna od perjanica županjskog gospodarstva, nastavlja i dalje raditi i u gradu na Savi proizvoditi kombajne, i nema govora o njezinu zatvaranju, potvrdio je za Glas Slavonije generalni direktor Damir Kobaš. Posljednjih dana, naime, kruže priče o tome kako tvornica odrađuje posljednju proizvodnu sezonu u Županji i da će od 15. prosinca staviti ključ u bravu. Na taj su se potez, glasine govore, vlasnici odlučili zbog drastičnog pada proizvodnje i prodaje kombajna i zaključili su da ondje više ne pronalaze svoj interes i ekonomsku opravdanost za njezin daljnji rad.Kobaš je odbacio takve navode, prokomentiravši da uvijek ima svakakvih priča, te najavio kako će, kao i svake godine, tijekom božićnih i novogodišnjih praznika radnici biti na kolektivnom godišnjem odmoru. Rade do 22. prosinca, a na posao se redovito vraćaju 8. siječnja i kreću u novu proizvodnu godinu. Potvrdio nam je da je proizvodni plan za 2024. smanjen u odnosu prema ovogodišnjem. Na početku 2023. plan je bio proizvesti 300 kombajna, ali je zbog smanjenje potražnje i manjeg broja narudžbi od očekivanog taj broj smanjen na 280, a godinu će završiti s 275 kombajna. Trenutačni plan proizvodnje za 2024. je između 210 i 220 kombajna, a zasad imaju i konkretne narudžbe za Tursku, Njemačku i Poljsku. Kobaš je kazao da su "zbog krize na tržištu smanjeni zahtjevi, ali ništa kritično". A do poremećaja na tržištu poljoprivredne mehanizacije, podsjećamo, došlo je 2020. godine kada se tvornica kombajna, kao i cijelo gospodarstvo, suočila s izazovom pandemije koronavirusa, a dodatne probleme na tržištu prouzročio je rat u Ukrajini. Na smanjenje potražanje kombajna utjecalo je i smanjenje cijena zrna i jako loši prinosi u većini europskih zemalja, prouzročeni različitim vremenskim nepogodama. A i SDF Žetelice se, kao i svi drugi proizvođači poljoprivredne mehanizacije, i nadalje suočava s problemom raspoloživosti materijala i s cijenama energenata koje su na visokoj razini, ali unatoč svim poteškoćama uspijeva održati sve narudžbe.

Slične su priče o mogućem zatvaranje tvornice, podsjećamo, kružile i početkom 2019., u vrijeme velikog štrajka radnika, a odlazak SDFŽ-a iz Hrvatske i preseljenje proizvodnje kombajna u susjednu Srbiju spominjalo se i 2017. godine, što se pokazalo neutemljenim i netočnim.

Marija Lešić Omerović
NAGODINU MINIMALAN BROJ SEZONACA
Svi su svjesni značenja SDFŽ-a za županjski kraj i za brojne obitelji kojima osigurava radna mjesta, redovita primanja i egzistenciju. Zatvaranje tvornice koja pripada u izvrsni dio hrvatskoga gospodarstva i među veće izvoznike bio bi velik udarac za Županju i znatno bi narušilo gospodarsku i socijalnu sliku grada, ali i cijele županije. Zbog smanjene proizvodnje kombajna nagodinu će, doznajemo od Kobaša, angažirati minimalan broj sezonaca. Zbog odlazaka radnika u mirovinu ili drugih razloga, a radi osiguranja stabilnosti proizvodnje, i u ovoj su godini zapošljavali radnike na neodređeno vrijeme. U proizvodnji su povećali bazu stalnih radnika zaposlivši njih 20 koji su dotad radili na određeno vrijeme.

Možda ste propustili...

INICIJATIVA "40 DANA ZA ŽIVOT"

Za nerođene

DVD MARKOVAC NAŠIČKI URUČIO ZAHVALNICE I PRIZNANJA

Dominik Malovčak novi je predsjednik DVD-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana