Regija
IAKO IMA NASLJEDNIKE I BEZ DUGA JE

Imovinu Pajdića, koji su sinu digli mauzolej, naslijedila je - Općina
Objavljeno 28. studenog, 2023.
U Općini Trnava iznenađeni jer JLS-ovi nasljeđuju imovinu kao ošasnu ako nema nasljednika ili ju on ne želi zbog duga
TRNAVA/HRKANOVCI ĐAKOVAČKIOpćina Trnava iznenadila se kada je lani zaprimila rješenje đakovačkog javnog bilježnika da joj je nakon ostavinske rasprave nakon smrti Anke Pajdić iz susjednih Hrkanovaca Đakovačkih pripala imovina Pajdićevih kao ošasna, iako je imala nasljednike i nije bila opterećena dugovanjima.Imovina nakon smrti vlasnika kao ošasna pripadne jedinicama lokalne samouprave u slučaju da nema nasljednika, rodbine, ili ako ju nasljednik ne želi jer je pod teretom duga s obzirom na to da se s nasljeđivanjem imovine nasljeđuju i obveze vezane za nju, pa nasljednici nerijetko odustaju od takvog nasljedstva jer ne žele preuzeti dugove. No ovdje to nije slučaj – iako dugovanja nema, a nasljednika ima jer ima rodbine, nisu ju, kaže načelnica općine Irena Mikić Brezina, očito htjeli i pripala je po zakonu lokalnoj samoupravi.

Mauzolej


- Iznenadili smo se kad smo od bilježnika dobili da smo naslijedili manju kuću, potkućnicu, tj. nešto zemlje i voćnjak. Na prodaju će sve kao cjelina jer su čestice jedna uz drugu - kaže Mikić Brezina i dodaje kako je već napravljena procjena, no da su u pitanju simbolični iznosi. U ovom dijelu Đakovštine naime nekretnine ne "drže" neku veću cijenu, pa se za relativno malo novca može doći do istina nešto starije kuće, zemlja je višestruko jeftinija no drugdje u Đakovštini itd.

- Primjerice, potkućnica je procijenjena na 2500, pašnjak na 2000 eura... - kaže načelnica.

Da stvar bude zanimljivija, riječ je o imovini obitelji Pajdić, pokojnih Stanka i Anke, koji su svojevremeno punili novinske stupce izgradnjom pravog mauzoleja na seoskom groblju za pokojnog sina jedinca Nikolu, koji je 1979. umro u 23. godini nakon kratke i teške bolesti, a što roditelji nikada nisu preboljeli. Nikola je, o čemu je još 2000. pisao Glas Slavonije, bio mladić pred kojim je bio život – studirao je ekonomiju u Novom Sadu, bio strastveni nogometaš, druželjubiv mladić i čitatelj Sportskih novosti.

- Nikola se nakon nogometne utakmice u Borojevcima napio hladne vode s nekog izvora i od tada razbolio - ispričali su nam tada shrvani roditelji. Izdahnuo je 17. travnja 1979., izgubivši bitku s rakom limfnih žlijezda, ocu na rukama.

Pokopavši jedinca u cvijetu mladosti, supružnici su se okrenuli svakodnevnim odlascima na groblje i uređenju sinove grobnice, površine 36 m2, ostakljene, s ogradom i 23 čempresa što simboliziraju Nikoline godine. Na nadgrobnoj ploči postavili su u prirodnoj veličini u bronci izliven Nikolin kip, pod čiju je "mišku" otac svakodnevno stavljao Sportske novosti, mramorna knjiga simbolizira da je bio student, a mramorna lopta da je volio sport.

Grobnica


Pravi je to mauzolej. Ispod mauzoleja te 2000., za posjeta glasovaca, mogle su se vidjeti i stube što su vodile u grobnicu sa škrinjom u kojoj počiva Nikola i koja je specijalno zatvorena. Kasnije mu se pridružio otac, a potom i majka. Dok je oboje supružnika bilo živo i u snazi, odlazeći na sinov grob silazili su do sinove škrinje da mu, govorili su za posjeta glasovaca, budu što bliže. Uz tri škrinje te 2000. Glasovi novinari tu su zatekli i Nikoline fotografije, zidni sat, tepihe, stolnjake, prije su roditelji svakodnevno na grobnicu donosili i hranu, voće, slatkiše.

- Nikola je s nama svakoga dana, mi ga osjećamo kraj sebe - kroz suze su tada govorili. Nema te riječi koja bi opisala kako se to dvoje ljudi slomilo nad mrtvim sinom.

Mikić Brezina najavljuje da će natječaj, javni poziv za prodaju imovine Pajdićevih, biti raspisan poslije Nove godine, a upiti za nju već su tu, iz sela.

Suzana Župan
Brončani kip Nikole Pajdića ukraden još 2012.
U kolovozu 2012. godine mauzolej Pajdićevih ponovno je punio novinske stupce – nepoznati počinitelj ukrao je tada Nikolin brončani kip i druge metalne dijelove, vjerojatno za prodaju u tzv. sekundarne sirovine. Seljani i javnost bili su zgroženi. Krađa je prijavljena policiji, koja ju je okarakterizirala kao kazneno djelo povrede mira pokojnika iz čl. 134 Kaznenog zakona. Kako doznajemo, počinitelj krađe brončanog kipa pokojnog Nikole Pajdića ni do danas nije pronađen. Nakon smrti Nikolinih roditelja, mauzolej više nije kao što je bio. Danas tužno svjedoči o vremenu da je nekada prije bio lokalni mit.

Učiteljski stan
Trnava se i dosad susretala s ošasnom imovinom poput učiteljskog stana s čijim je nasljeđivanjem nakon smrti učiteljice Općina naslijedila i kreditne obveze koje je, kaže Mikić Brezina, i podmirila. Tu nekretninu Općina nije prodala - preuredila ju je za javni interes.

Možda ste propustili...

I PČELARSKA UDRUGA “BAGREM” ŽALI SE NA UVEZENI MED

Sve su učestalije krađe košnica

IZA DVD-A ZOLJAN USPJEŠNA GODINA

Na 21 natjecanju osvojili 9 pehara

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT POŠUMLJAVANJA “VOLIM ŠUME!”

Spačvanskom bazenu 26.000 sadnica drveća

2

SMOTRA I TESTIRANJE LOVAČKIH PASA

Za lov sposobni svi psi, a za uzgoj samo njih 16

3

POLICIJA PROVODI KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE

Pojedinci za informaciju o usmrćivanju Bjelke i Leona nude i tisuću eura nagrade