Osijek
PREDSJEDNICA OSJEČKO-BARANJSKOG SDP-A

Nasilje ima razoran utjecaj na društvo
Objavljeno 26. studenog, 2023.
Nasilje nad ženama najzastupljeniji je oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava i najgori oblik kriminaliteta u Hrvatskoj, poručila je Sanja Bježančević, predsjednica osječko-baranjskog SDP-a. Istaknula je obvezu dosljedne borbe protiv svih oblika nasilja, tjelesnog, psihičkog, ekonomskog, seksualnog, koji utječe na opću dobrobit žena i njihovo ravnopravno sudjelovanje u društvu.

Nasilje nad ženama duboko je ukorijenjeno u patrijarhalnim društvima u kojima žene nisu nikada tretirane ravnopravno, a osim na žene žrtve, nasilje ima razoran utjecaj i na društvo u cjelini čija je obveza stvaranje okruženja koje ne tolerira nasilje, a nasilnike kažnjava, dodaje Bježančević. Hrvatskoj, kaže, nedostaje dosljedna provedba normativnog okvira koji štiti žene, ali i adekvatna pomoć žrtvama nasilja, što podrazumijeva i dostatnost u osiguranju financijskih sredstava.

Osnovna zadaća države mora biti sustavna edukacija od najranije dobi s ciljem uklanjanja predrasuda i stereotipa, kao i edukacija stručnjaka koji rade sa žrtvama nasilja. Preduvjet stvaranja tolerantnog društva u kojemu žene i muškarci žive stvarnu, a ne formalnu jednakost, politička je volja. Suzbijanje nasilja nad ženama, zaključila je, mora biti politički cilj svake buduće vlade.

Mario Mihaljević
Šutnju plaćaju svojim životima
Svaka treća žena u EU-u doživjela je fizičko ili seksualno nasilje, svaka druga spolno je uznemiravana, svaka druga doživjela je online nasilje, a svaka dvadeseta preživjela je silovanje. Sudski postupci protiv počinitelja takvog nasilja su malobrojni, još manje je osuđenih nasilnika, a strah i sram nerijetko sprječavaju žene da potraže adekvatnu pomoć. Ponekad tu šutnju žene plaćaju svojim životima.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

INVALIDU IZGORIO STAN, POMAŽU MU SUGRAĐANI

U pomoć Heleru priskočili su poduzetnici i kohortaši

2

ZANIMLJIVA NAGRADA NA JEDNOM OD OSJEČKIH KVIZOVA

Hipokrasni kirurzi putuju u Sarajevo

3

SUVENIR OPĆINE BILJE JE “PUN TRBUH”

U godinu optimistično, s puno stranaca, bez napornih komaraca