Zdravlje
30 GODINA PROGRAMA PROMICANJA DOJENJA U RH

Zaključak: Dojenje mora biti javnozdravstveni prioritet
Objavljeno 27. studenog, 2023.
Kroz ulaganja je omogućen zajednički boravak majke i djeteta u svim rodilištima

Promicanje dojenja i podrška dojenju u najboljem su interesu i za zdravlje djeteta i za zdravlje majke, pa dojenje mora biti javnozdravstveni prioritet Hrvatske. Zaključak je to međunarodne konferencije "30 godina promicanja dojenja u Hrvatskoj" u organizaciji Ministarstva zdravstva i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.Razina skrbi


Majčino mlijeko prirodna je, sigurna i najzdravija prehrana za dojenčad. Za uspješno uspostavljanje i nastavak dojenja važna je podrška educiranog zdravstvenog osoblja u bolnicama te pedijatara, liječnika obiteljske medicine i patronažnih sestara u primarnoj zdravstvenoj skrbi. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se dijete tijekom prvih šest mjeseci života isključivo doji, a nakon toga da se nastavi s dojenjem do druge godine, ili dulje ako dijete i majka to žele, uz odgovarajuću dohranu. Prema podacima HZJZ-a u Hrvatskoj je 1993. bilo dojeno 30 % dojenčadi u dobi od tri do pet mjeseci, a prema posljednjim podacima taj je broj porastao na 75 %. Tome je uvelike pridonijela i inicijativa Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a "Rodilišta prijatelji djece" te razne inicijative podrške majkama u prevladavanju izazova kod dojenja nakon izlaska iz rodilišta.

Do 2016. sva su hrvatska javna rodilišta (njih 31) stekla naziv "rodilište prijatelj djece", što Hrvatsku svrstava u vodeće zemlje svijeta. Kroz ulaganja je omogućen zajednički boravak majke i djeteta u svim rodilištima. Godine 2019. osnovana je Banka humanog mlijeka kao rezultat suradnje Ministarstva zdravstva i UNICEF-a, a na inicijativu Hrvatske udruge grupa za potporu dojenja. Banka humanog mlijeka osigurava najviši standard zdravstvene njege za prijevremeno rođene i teško bolesne djevojčice i dječake kojima nije dostupno majčino mlijeko. Realizirana su brojna ulaganja u obrazovanje zdravstvenih djelatnika u rodilištima i primarnoj zdravstvenoj skrbi o dobrobitima dojenja. Povećana je razina skrbi i omogućeno je dojenje za prijevremeno rođenu djecu kroz ulaganja u odjele neonatalne intenzivne skrbi. UNICEF je podržao osnivanje grupa za podršku dojenju, kojih danas u Hrvatskoj ima više od 200, okupljenih u Hrvatsku udrugu grupa za podršku dojenja.

Brojne udruge, poput Udruge RODA - Roditelji u akciji, kroz svoje aktivnosti kontinuirano pružaju podršku majkama u uspješnom dojenju. Savjetovališta za djecu prijatelji dojenja te gradovi, općine i županije prijatelji dojenja postali su važni akteri u podršci majkama i dojenju.

- Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se dijete tijekom prvih šest mjeseci života isključivo doji, a nakon toga da se nastavi s dojenjem do druge godine ili duže, koliko to dijete i majka žele, uz odgovarajuću dohranu. Dojenje donosi brojne koristi i dobrobiti za djecu, ali isto tako i za majke, te nas zato veseli znatan porast broja dojene djece u Hrvatskoj u proteklih trideset godina provedbe programa ‘Rodilište prijatelj djece‘. Dojenje nastavlja biti javnozdravstveni prioritet, čemu će svakako pridonijeti Nacionalni program za zaštitu i promicanje dojenja za razdoblje od 2023. do 2026. - izjavila je Željka Josić, dr. med., državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i izaslanica predsjednika Vlade RH.

Zdravlje majke


- Dobrobiti dojenja dugotrajne su i nemjerljive. Dojenje je i hrana i lijek jer podržava tjelesni, emocionalni, senzorički i kognitivni razvoj djeteta te pomaže zaštiti od brojnih bolesti, osobito kod prijevremeno rođene djece. Dojenje pozitivno utječe i na zdravlje majke smanjujući rizik od karcinoma dojke i jajnika. Zato je važno uvijek promovirati dojenje kao najbolji izbor, pružiti majkama potrebnu podršku kod izazova koji se mogu pojaviti i osigurati im informacije o dugoročnim zdravstvenim dobrobitima koje dojenje donosi njima i njihovoj djeci. Pokretanje programa ‘Rodilište prijatelj djece‘ u Hrvatskoj prije 30 godina označilo je početak zajedničkog puta prema stvaranju boljeg okruženja za majke i novorođenčad. Vjerujemo da će Ministarstvo zdravstva, Povjerenstvo za zaštitu i promicanje dojenja i drugi dionici nastaviti putem koji smo zajedno stvarali posljednjih 30 godina i da će dojenje ostati javnozdravstveni prioritet na dobrobit i djece i majki - kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojoj su sva javna rodilišta stekla status "Rodilište prijatelj djece", no održivost programa i održavanje standarda ostaju izazovi na kojima treba nastaviti raditi. Potrebno je dodatno podržati osnivanje grupa za podršku dojenju, podržati kontinuirano educiranje zdravstvenog osoblja u rodilištima i u primarnoj zdravstvenoj skrbi te osigurati podršku cijele zajednice majkama koje doje.

Tanja Kvorka
PRIORITETI NACIONALNOG PROGRAMA
- Kroz Nacionalni program poticanja dojenja u zdravstvenom sustavu, s naglaskom programa za zaštitu i promicanje dojenja, odredili smo prioritete. Riječ je o radu na održivosti programa ‘Rodilišta prijatelji djece’ i rad Banke humanog mlijeka, uvođenju Međunarodnog pravilnika o reklamiranju nadomjestaka za majčino mlijeko u pravnu regulativu RH te nastavku osnaživanja programa poticanja dojenja i podrške majkama koje doje u zajednici - rekla je prim. dr. sc. Marija Bubaš, dr. med. spec., državna tajnica u Ministarstvu zdravstva.

SVAKA KAP
- U trideset godina provedbe Programa za promicanje dojenja u Hrvatskoj svi zajedno zalagali smo se za dojenje - taj dar prirode za zdravije sutra djece i majki, svjesni da svaka kap majčina mlijeka donosi zdravlje i ljubav. Provodili smo niz aktivnosti, stvarali društvo u kojemu je kultura dojenja danas uvelike zaživjela, i vjerujem da ćemo svi zajedno nastaviti tim putem - izjavila je prof. prim. dr. sc. Anita Pavičić Bošnjak, predsjednica Povjerenstva za zaštitu i promicanje dojenja Ministarstva zdravstva.