Novosti
NACIONALNI PLAN ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Kazne za ubojstva žena je potrebno drastično povećati
Objavljeno 25. studenog, 2023.
Helena Štimac Radin: Svaki oblik nasilja nad ženama je neprihvatljiv

Žene su žrtve u gotovo 90 posto svih kaznenih djela teškog nasilja u obitelji. U proteklih pet godina u gotovo polovini svih ubojstava žrtve su bile žene, od čega su u 75 posto slučajeva počinitelji bile ženama bliske osobe. Kazne za ubojstvo žena su preslabe, nisu odvraćajuće, te ih je potrebno drastično povećati.Društveni problem


Jasna je to poruka poslana s predstavljanja publikacije Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova do 2027. održanog u petak u Zagrebu u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (25. studenoga).

Helena Štimac-Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova, naglasila je kako je potrebno podizati svijest javnosti o tome da je svaki oblik nasilja nad ženama neprihvatljiv i smatra da je s ciljem smanjivanja nasilja nad ženama najvažnije drastično povećati kazne za ubojstva žena. Prema podatcima MUP-a, lani je, kaže, ubijeno 13 žena, a ove godine sedam, no još se uvijek čekaju službeni podatci.

U Nacionalnom planu, koji je zajedno s pripadajućim akcijskim planom usvojen u ožujku, najviše mjera posvećeno je suzbijanju nasilja nad ženama. Anja Šimpraga, potpredsjednica Vlade RH, istaknula je da je nasilje nad ženama velik društveni problem, te sprječavanje nasilja mora biti jasna i nedvosmislena društvena vrijednost koja će se poštovati. "Vjerujem da će ovi dokumenti, kao i jasna politička predanost i volja, dovesti do konkretnih rezultata, koje svi želimo i iščekujemo, a to je smanjenje nasilja, bolja informiranost i zaštita žrtava nasilja, ali i pravedan, brz i učinkovit sustav kažnjavanja nasilnika", poručila je Šimpraga.

Vedrana Šimundža-Nikolić, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa i uprave, kazala je da će se zakonodavnim izmjenama, paketom zakona, na cjelokupan i sveobuhvatan način urediti zaštita žrtve, a njima će se od pravosuđa i policijskih tijela tražiti brže i strože postupanje. "Imamo novo kazneno djelo (femicid) u prijedlogu kao posebnu okolnost koja se mora utvrditi da bi se procesuiralo to ponašanje i na taj način isto šaljemo poruku društvu da ženama dajemo vjeru u zaštitu, da je to ponašanje neprihvatljivo u svakom smislu", poručila je državna tajnica.

Osijek traži istinu


Zbog nepovjerenja u one koji bi trebali pružati zaštitu, i to prvenstveno zbog njihove neiskrenosti, tri puta u posljednjih dva mjeseca u Osijeku su se okupljali građani pozvani od inicijative "Kava za ženska prava" kako bi prvo tražili odgovor, a potom i izrazili nezadovoljstvo što Policijska uprava osječko-baranjska i dalje ne iznosi okolnosti pod kojim je stradala mlada Osječanka Mihaela Berak. Ono što se zna, to je da je Mihaelu u rujnu u Osijeku službenim pištoljem ubio policajac s kojim je bila u vezi. Iz osječke PU, što službeno što neslužbeno, slijedio je niz kontradiktornih informacija, na temelju kojih javnost ne može zaključiti što se točno dogodilo, pa niti se osjećati sigurno u svome gradu. Osječani su ljutiti jer još nisu čuli istinu. Maja Celić-Celing, osječka aktivistica, podsjeća kako su od osječke policije čuli "niz neistina, od samoubojstva, sigurnosnog metka, slučajnog ubojstva prilikom čišćenja oružja pa do slučajnog opaljenja".

“Tražimo da se provede istraga i vidi tko su ti policajci koji su u medije iznosili takve neistine. I dalje zahtijevamo da MUP provede unutarnju kontrolu nad osječkom policijom. Zatražili smo to i od DORH-a, ali nas je on izvijestio kako on to neće napraviti jer je to pitanje same policije. Ovo je slučaj od posebnog interesa javnosti i smatramo da kao građani imamo pravo znati što se događa", ponovila je na osječkom okupljanju Celić-Celing.

Niz nevladinih organizacija i inicijativa traži da država preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake u zaštiti žena od nasilja, strože procedure za procjenu policajaca te zabranu nošenja oružja kući izvan dužnosti. Sa zagrebačkog prosvjednog okupljanja aktivistica Dunja Bonnacci istaknula je kako su od 2016. godine do danas 56 žena ubili njihovi partneri. "Od njih 56 pet su ubili policajci službenim oružjem, a to uključuje i slučaj u Osijeku", naglasila je Bonnacci.

U petak je objavljeno i kako je Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja (NPC) zabilježio ove godine na besplatnoj anonimnoj liniji više od 2000 poziva, a u posljednjih deset godina pozivi su se najčešće odnosili na nasilje u obitelji, prijetnje, silovanje i ozljede. Udruga za podršku žrtvama i svjedocima primjećuje alarmantni trend porasta kaznenih djela iz područja kaznenopravne zaštite djece i obitelji, navodeći da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana.

Dario Kuštro
75

posto slučajeva ubojstva u kojima su žrtve bile žene počinitelji su bili bliske osobe tim ženama

VIŠE UBIJENIH
Ujedinjeni narodi priopćili su u srijedu da je broj žena i djevojčica ubijenih u svijetu 2022. porastao na najvišu razinu u 20 godina. Oko 89.000 žena i djevojaka namjerno je ubijeno prošle godine, izvijestili su UN-ovo tijelo za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) i Ured UN-a za droge i kriminal (UNODC). Više od polovine tih ubojstava, oko 55 posto, počinili su članovi obitelji ili partneri, u usporedbi s oko 12 posto muških žrtava ubojstava.

Možda ste propustili...

SURADNJA CARNETA I CENTRA ZA NESTALU I ZLOSTAVLJANU DJECU

Sigurnije online okruženje za djecu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIT ĆE TO PRVI CJELOVITI CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM

Gradit će se prva domaća energana koja pretvara mulj i blato u energiju

2

HRVATSKE ZRAČNE LUKE BILJEŽE SVE BOLJE REZULTATE

Na Klisi četiri puta više putnika nego na Krku

3

FOKUS NA INOVATIVNE TEHNOLOGIJE

Perspektiva je da osječki IT sektor bude još uspješniji