Regija
PROJEKTNO-TEHNIČKA DOKUMENTACIJA

Obnova nuštarskog dvorca Khuen-Bellasy
Objavljeno 25. studenog, 2023.
NUŠTAR - U Nuštru je održana završna konferencija projekta "Izrada projektno-tehničke dokumentacije za dvorac Khuen-Bellasy u Nuštru" sufinanciranog iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Nositelj projekta je Općina Nuštar, a partner je Vukovarsko-srijemska županija. Ukupna je vrijednost gotovo 172.000 eura, od čega je 85 posto ili 146.000 eura nepovratno.

Načelnik Općine Nuštar, Hrvoje Drinovac, podsjeća kako je od 2009. godine pa do sada u projektnu dokumentaciju za dvorac Khuen-Bellasy u Nuštru uloženo oko 700.000 eura, a riječ je o dokumentaciji koja se odnosi na Veliki dvorac, Paromlin, Plodine i gospodarske zgrade.

- Preostala dokumentacija potrebna za izvođenje radova izvedbeni je projekt za gospodarske zgrade i zgradu Plodina. Gospodarske zgrade upravo smo prijavili na natječaj Ministarstva kulture i turizma, a riječ je o 33 tisuće eura, dok izvor financiranja za Plodine zasad nemamo, a riječ je o 100.000 eura. No nadam se da će Razvojni sporazum koji smo prije tri godine potpisali sa Županijom odnosno s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU za projekt Dvorac i zaživjeti. Međutim, tim sporazumom predviđenih 14 milijuna eura za obnovu i revitalizaciju Dvorca, što je onda bilo dovoljno, sada, zbog rasta cijena, više nije. Procjena je da će nam trebati još oko 60 posto toga iznosa kako bismo mogli obnoviti dvorac – pojašnjava načelnik Drinovac dodajući kako su u tijeku i aktivnosti na projektu "Rekonstrukcija perivoja u sklopu dvorskog kompleksa" financiranom iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost 2021. – 2026. Projekt u iznosu od 245.000 eura s 89 posto financira Ministarstvo regionalnoga razvoja, a s 11 posto Općina Nuštar. No načelnik nije mogao precizirati kada će početi obnova nuštarskog dvorca.

Podsjetimo, u II. dodatku Razvojnom sporazumu za područje Slavonije, Baranje i Srijema od listopada 2020. godine, koji je obuhvatio 38 novih razvojnih i strateških projekata, mjesto je dobio i Projekt obnove i revitalizacije dvorca Khuen-Belassy u Nuštru. U Razvojnoj agenciji Vukovarsko-srijemske županije pojasnili su kako je taj projekt prepoznat kao strateški projekt regionalnoga razvoja VSŽ-a, a doprinijet će bržem društveno-gospodarskom razvoju općine Nuštar. M.F.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana