Kultura
PREMIJERA U OSJEČKOM HNK

Za veliki “Figarov pir” dvije gotovo kompletne podjele i jedna gošća
Objavljeno 25. studenog, 2023.
U režiji Krešimira Dolenčića premijera je 25. studenoga, reprize su 27. i 28. studenoga, a na scenu se vraća u siječnju 2024.

Jedna od najpoznatijih komičnih opera svih vremena, Mozartov "Figarov pir", s libretom Lorenza da Pontea, temeljenim na dramskom predlošku Pierrea Beaumarchaisa, čarobna je priča o začudnim spletkama, strastima i nezaboravnim arijama.Prvi original


Tu gorko-slatku, mozartovski prpošnu satiru na račun plemstva, koja problematizira i teme poput dosade u prvim godinama braka, izdaje povjerenja i ženskog samoodređenja, na daske Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku 25. studenoga (subota), s početkom u 20 sati, premijerno će postaviti Krešimir Dolenčić, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.


- Krešimira Dolenčića ne treba previše predstavljati. Uz "Luciju di Lammermoor", koju je "prenio" iz Splita u Osijek, ovo je prvi original koji je Krešo radio za naš HNK. Doista mi je drago da smo napokon došli do te suradnje, a rezultat ćete moći vidjeti u subotu, ponedjeljak i utorak. "Figarov pir" velik je iskorak za ovo kazalište jer za ovako veliku operu imamo dvije gotovo kompletne podjele unutar kuće, uz samo jednu gošću - kazao je intendant Vladimir Ham, napomenuvši kako se Mozartova komična opera, nakon "Orašara" i novogodišnjih koncerata, na scenu vraća u siječnju.

Da su dvije praktično kompletne i kvalitetne podjele "Figarova pira" velik zalog za osječki HNK ocijenio je i Dolenčić, istaknuvši kako je riječ o velikoj operi, zahtjevnoj u pjevačkom i glumačkom smislu te da smatra kako će publika biti zadovoljna.


- Bilo je beskrajno ugodno raditi, prepustili smo se igranju s Mozartom. S velikom sam radošću išao na probe, funkcionirali smo jako lijepo, kao neko divno putovanje. Uvijek kažem da je Mozart ljekovit te ovim putem pozivam ljude da dođu na terapiju, svojevrsni wellness u kazalištu, jer dva i pol sata Mozarta doista izliječe čovjeka i naprave ga malo boljim - rekao je Dolenčić.

Autorsku ekipu predstave, uz redatelja Dolenčića te dirigente Filipa Pavišića i Vladimira Piskunova, čine scenograf Andrej Stražišar, kostimografkinja Tea Bašić, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić, koreograf Vuk Ognjenović te asistentice redatelja Jana Pogrmilović i Dora Balog.

Uvjeren da će "Figarov pir" dugo biti na repertoaru, ravnatelj Opere osječkog HNK-a Ladislav Vrgoč istaknuo je kako je ta nacionalna kazališna kuća spremna za ovako velike projekte i sretan je što će Osijeku i Hrvatskoj opet podariti jednu lijepu predstavu. "Imao sam privilegij kao pjevač raditi ovakve velike produkcije s Krešom i ponosan sam što su mlađi kolege imali prigodu raditi s njime na onom u čemu je najbolji. Hvala svima na veselju koje su stvorili u radu na ovoj predstavi, hvala onima koji su mi rekli da im je ovo najljepša produkcija u životu, a imali su ih mnogo", riječi su Ladislava Vrgoča.

Malo skraćena


Maestro Filip Pavišić, koji će dirigirati premijernom izvedbom ove poznate komične opere, napomenuo je da je predstava nešto skraćena, ali ne zato što je Mozart nešto loše napisao, već kako bi se dobilo na dinamici recitativa i glazbe.


U premijernoj glumačkoj podjeli "Figarova pira" su Robert Adamček (grof Almaviva), Katarina Toplek Horvat (grofica Rosina), Josipa Gvozdanić (Susanna), Leon Košavić (Figaro), Stefany Findrik (Cherubino), Sanja Toth (Marcellina), Matic Zakonjšek (don Basilio), Predrag Stojić (don Curzio), Berislav Puškarić (Bartolo), Krunoslav Tuma (Antonio), Ivana Medić (Barbarina) i Patricija Pavišić (Amor).

- Mogu u ime svih reći da nam je bilo prekrasno raditi s Krešom, atmosfera na probama uvijek je bila vrlo pozitivna, svi smo se zabavljali. Ja mislim da je Mozart to tako i zamislio. Mislim da smo napravili jednu lijepu predstavu i nadam se da će publika to potvrditi - kazao je Leon Košavić.

Danijel Miklić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike