Magazin
TEMA TJEDNA: PREDIZBORNA PRAKSA

Denis Avdagić: Bježi se od odgovornosti i konstruktivnog djelovanja
Objavljeno 25. studenog, 2023.
DENIS AVDAGIĆ Geopolitički analitičar i politički konzultant u konzultantskoj tvrtki INMS (Ideje novih medijskih strategija)

Godina se bliži kraju, na političkoj sceni RH politikantstva i demagogije sve je više, skupljanje poena prije izbora odvija se u sve bržem tempu. Usput se nastavlja oporbena "sezona promašenih inicijativa" poput nedavnog zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja ministrici Vučković, što je očekivano propalo. Kako sve to komentira pitali smo Denisa Avdagića, geopolitičkog analitičara i političkog konzultanta u konzultantskoj tvrtki INMS (Ideje novih medijskih strategija).- Nažalost, moramo priznati kako je kapacitet ove saborske postave prilično slab. Kada bismo zaustavljali sugrađane po ulicama i pitali iza čega stoje parlamentarne stranke, ponajprije oporbene, koje su njihove inicijative, što su predlagali zastupnici, uvjeren sam kako bi malo tko znao nešto kazati. Naravno, put kojim se kreće oporba je mnogo lakši - politiziranje, stalno raspravljanje o povjerenju, inicijative u kojima se ne trude skupiti ni sve oporbene glasove. Dominantni zastupnici, političari u medijima, oni su koji izjavljuju bombastične poruke, vrijeđaju... Konstruktivnog ima malo, možda nimalo.

“Sve je loše, ništa na valja", klasični "moto" većeg dijela oporbe već postaje zamoran i dosadan. Gledajući širu sliku, koji su temeljni problemi oporbe u RH, koja ovakva kakva je danas teško da ima ikakve šanse na izborima iduće godine pobijediti HDZ?

- Kao građani smo i dalje žrtve politike u kojoj se igra na glasanje protiv. Odnosi se to praktično na kompletnu oporbenu svitu, što je neizmjerno loše za političku scenu, za demokratski proces. Bježi se od bilo kakve odgovornosti konstruktivnog djelovanja. Kad su recimo Socijaldemokrati glasali za obuku ukrajinskih vojnika, prozivalo ih se za svojevrsnu izdaju, jer nisu glasali kao oporba, kao da se po svemu glasovi moraju podijeliti na vladajuće i oporbu. Istovremeno oporba koja je pobjegla od tog izjašnjavanja, ni kad pokreće izglasavanje nepovjerenja ne može skupiti sve oporbene glasove, kao ni za onih malo zakonskih inicijativa koje uopće puste u saborsku proceduru.

Zamislimo da doista imaju jake prijedloge, da za njih lobiraju u društvu, bore se, možda i lome vladajuću većinu, kakva bi to zrela i pozitivna priča bila. Zato, svaka kazna oporbenih stranaka na izborima bit će ispravna i nadajmo se otrežnjujuća za njih. Posebno će se kada dođemo do izbora gledati uspješnost onih koji već imaju izvršne uloge. Pogledajte samo kako se Ivici Puljku njegovo rano istrčavanje s nacionalnim ambicijama počelo obijati o glavu, gleda se kako vodi Split. Na kritike, primjerice vijećniku HDZ-a Jakši Balovu, docira s ocjenjivanjem vijećnika, kao da mu je učenik, izbjegavajući odgovore, ne shvaćajući kako je priča o glasanju protiv nešto što je jednom prodao, pa zapravo i drugi put na ponovljenim izborima, ne vidim kako misli još jednom istu robu prodati, pa makar i onima izvan Splita.

Na predizbornu scenu, bolje kazati u predizbornu kampanju, uključio se i "fantomski" Stožer za obranu hrvatskog sela, najavljuju masovne prosvjede i blokade prometnica! Koliko je i tu politike, populizma i demagogije...? Tko bi mogao stajati iza njih?

- I to je šablonski nastavak nekih ranijih sličnih političkih događanja. Nije sasvim jasno tko je iza toga, ali su jasne linije veze Mosta, ali i DP-a, koji, ako ništa drugo, žele na tomu profitirati. Afrička svinjska kuga nije mit, nije izmišljena bolest, a svinjogojci se obeštećuju, nisu prepušteni sami sebi. Dakle, povod osnutka jednog takvog stožera je čista prijevara i poljoprivrednika i svih građana.

Kako komentirate "slučaj Penava" i njegovo "prisvajanje" Vukovara, kao i prozivanje Vlade, ministra Medveda, premijera Plenkovića...? U tome su očekivano aktivni i drugi iz oporbe, prije svega Most, u svom uobičajenom retoričkom populističkom zanosu...

- Očito je to sve što DP-u preostaje, ovdje su bili na domaćem terenu, kako bi se reklo. Šteta što su pokušali unijeti razdor na ovoj temi, ali gledali smo već taj scenarij, kao što ga nažalost gledamo i u Kninu svake godine. Uskoro će obljetnica katastrofalnog potresa u Petrinji, neće iznenaditi performans te vrste i na taj dan. Tamo u scenariju Mosta, pa će napadati gradonačelnicu Petrinje, grada koji je od svih potresom pogođenih, počevši od Zagreba i okolice, sve do Siska, Gline i brojnih drugih, jedini grad koji sam vodi obnovu jezgre, centra, u suradnji s ministarstvima. Zašto to kažem? Pa već smo gledali napade Nikole Grmoje na Magdalenu Komes, HDZ-ovu gradonačelnicu Petrinje. Ona tamo ima rezultate, a u toj izbornoj jedinici izabran je ni manje ni više nego upravo Grmoja. Treba ljude uvjeravati kako je sve katastrofa, a da bi na tomu profitirali. Nema tu ničega posebno konstruktivnog, i to je vrlo, vrlo loše za sve nas.

Bilo je govora, a bit će ga i dalje, napose iz nekih "dobro obaviještenih krugova", što s vremena na vrijeme ponavlja i dio oporbe, kako treba uzeti u obzir i Plenkovićeve europske ambicije, pa se između ostalog navodi i da bi nakon EU izbora početkom lipnja iduće godine mogao postati jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije... Koliko je takav scenarij realno ostvariv, gledajući i poziciju HDZ-a i samog Plenkovića u sadašnjim okolnostima?

- Nikome nije tajna kako Andrej Plenković ima dosta dobar ugled izvan Hrvatske, a znamo kako se i javno spekuliralo o njegovu imenu u europskim medijima. Stoga, nije nemoguće zamisliti poziv da preuzme Europsku komisiju. S druge strane, mislim kako njemu to nije potrebno, za to će imati vremena i nakon još jednog mandata. Rekao bih kako se tema imputira najprije kako bi se oslabilo izbornu poziciju premijera. Na kraju, kada bi ga zemlje članice to tražile, zašto bi mu itko to zamjerio. Uostalom, potvrda je to dobrog rada. Ne mislim kako se Plenkoviću nekamo žuri, zaključio bih tako. (D.J.)
Možda ste propustili...

INTERVJU: PREDRAG HARAMIJA, O PREDIZBORNOJ RETORICI U SUPERIZBORNOJ GODINI

U Hrvatskoj se negativna izborna kampanja ne isplati

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana