Ekonomija
MINISTRICA POLJOPRIVREDE NAJAVILA PROGRAM POMOĆI

Ove se godine bilježi izdašan urod mandarina, ali problem su sitan plod te niska cijena
Objavljeno 25. studenog, 2023.

Prema informacijama predstavnika proizvođača mandarina, ove se godine bilježi izdašan urod, no istaknuta je nedostatna cijena otkupa te problem sitnih mandarina i izostanka primjene SIT tehnike koja se provodila u cilju suzbijanja sredozemne voćne muhe u dolini Neretve.
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako će Ministarstvo poljoprivrede nakon stručne procjene i utvrđivanja uzroka i razmjera štete razmotriti program pomoći proizvođačima mandarina te najavila novi sastanak o ovoj temi.


S državnim tajnikom Tugomirom Majdakom i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem održala je sastanak o temi aktualnog stanja u proizvodnji mandarina s predstavnicima ovog sektora okupljenim u Hrvatsku voćarsku zajednicu i udrugu Neretvanska mladež te predstavnicima Državnog inspektorata, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te jedinica lokalne i regionalne samouprave.


Preko videoveze na sastanku su sudjelovali župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan i gradonačelnik Opuzena Neven Mataga te predstavnici jedinica lokalne samouprave, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) Darja Sokolić, pomoćnik glavnog državnog inspektora Davor Zec i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović. Ravnateljica HAPIH-a Sokolić izvijestila je kako je HAPIH raspisao dva natječaja javne nabave za sterilizirane kukuljice, koje su specifičan i ograničeno dostupan biološki materijal, međutim unatoč tome nije bilo prijavitelja. Do kraja godine planiran je novi natječaj. Istaknuto je i da je HAPIH kao jedan od provoditelja Akcijskog plana o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe, uzimajući u obzir izostanak primjene SIT tehnike, pojačao aktivnosti; uspostavljena je gušća mreža lovki i povećan je broj opažačkih mjesta na 300, što čini povećanje od gotovo 100 posto u odnosu prema Akcijskom planu. Provodio se i intenzivniji nadzor ličinki u plodovima biljaka domaćina, povećanjem broja malih i velikih uzoraka s 585 na 2340, što čini povećanje od 400 % u odnosu prema Akcijskom planu, a postavljeno je 40 % lovki više u odnosu prema predviđenom Akcijskom planu. U 2022. godini izvezeno je 30.308 tona mandarina, ukupne vrijednosti 19,6 milijuna eura, a uvezeno 10.714 tona u vrijednosti od 8,3 mil. eura, pri čemu je ostvarena pozitivna vanjskotrgovinska bilanca količinski i vrijednosno. Z. Rupčić

U 2022. godini izvezeno je 30.308 tona mandarina, ukupne vrijednosti 19,6 milijuna eura

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KATARINA KRALJEVIĆ UMJESTO ZDENKA MATAKA

Promjene članova Uprave Erste banke

2

POBOLJŠANJE RODNE RAVNOTEŽE

Direktiva: U nadzorne odbore i uprave kompanija uključiti više žena

3

WALL STREET PAO

U fokusu ulagača je dionica NVIDIA-e