Svijet
EU I OESS UPOZORAVAJU:

Vlasti Republike Srpske sustavno guše slobodu medija
Objavljeno 23. studenog, 2023.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler ponovo je u srijedu pozvao vlasti Republike Srpske da prestanu donositi zakone kojima se ograničava sloboda medija i javnog izražavanja upozoravajući kako je to protivno europskim standardima, no entitetski premijer odmah je odgovorio kako na to neće pristati.

Parlament RS je ranije ove godine donio zakon o kriminalizaciji klevete, a u tijeku su pripreme za donošenje zakona o "stranim agentima", po uzoru na Rusiju, kao i o medijima.

Predstavnici medijske zajednice u RS i cijeloj BiH ta zakonska rješenja smatraju izravnim napadom na njihova prava i slobode, čemu se pridružila i Europska komisija u svom izvještaju o napretku BiH za 2023. 

Sattler je u srijedu kazao kako su kritički glasovi i različita gledišta neophodni za vitalnost demokracije i društva jer pomažu u borbi protiv korupcije i netolerancije.

"Nacrt zakona o tzv. stranim agentima približio bi Republiku Srpsku standardima autoritarnih režima umjesto standardima Europske unije. Nacrt zakona o stranim agentima je korak unatrag za temeljne slobode kao i za europski put, te ga stoga treba povući", izjavio je Sattler.

Voditelj misije OESS-a Brian Aggeler također je kazao kako RS zakonom kojim planira uvesti registar "stranih agenata", odnosno organizacija i osoba koje primaju donacije iz inozemstva, predstavlja ozbiljno kršenje obveze i posvećenosti BiH poštivanju ljudskih prava u dijelu slobode udruživanja i izražavanja.

„Duboko smo razočarani što su vlasti RS-a odlučile zanemariti ovo mišljenje, kao i mišljenja niza drugih međunarodnih mehanizama za ljudska prava, uključujući tri specijalna izvjestitelja UN-a, i umjesto toga nastavljaju s usvajanjem ovog štetnog i regresivnog zakona“, kazao je Aggeler.

Izvršna direktorica ogranka Transparency International-a (TI) za BiH Ivana Korajlić kazala je kako postoji strateški pristup vlasti u Republici Srpskoj da se uguši sloboda izražavanja i da se "pošalje poruka da samo onaj način razmišljanja i djelovanja koji propagiraju članovi vladajuće koalicije u RS može i smije biti javno prisutan".

Odmah nakon toga reagirao je predsjednik vlade RS Radovan Višković, koji je ustvrdio kako se kriminalizacija klevete pokazala potpuno opravdanom jer se uvodi odgovornost za javno izrečene tvrdnje, a naznačio je kako će njegova vlada "uvesti red" i na medijsku pozornicu te da će se onda točno znati tko je novinar i što su mediji, čime će se, kako tvrdi, smanjiti sadašnje zloporabe u javnom prostoru.

"Donijet ćemo najbolji zakon na svijetu takve vrste", kazao je Višković.

(Hina)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana