Regija
VIDE JEDINSTVENU PRILIKU ZA OKRUPNJAVANJE I UKUPNO SREĐIVANJE ZEMLJIŠTA

Općina Levanjska Varoš za komasaciju
Objavljeno 23. studenog, 2023.
LEVANJSKA VAROŠ - Nakon više informativnih sastanaka o komasaciji Općina Levanjska Varoš pozvala je zainteresirane da u četvrtak, 23. studenoga, u 18 sati s osobnom iskaznicom dođu u dom u Slobodnoj Vlasti na potpisivanje izjave da su za njezinu provedbu. U tom dijelu Đakovštine vlada velik interes za komasaciju jer, uz veliku usitnjenost zemljišta zbog brdovitog i šumovitog terena, tu je i veliki problem katastarski i gruntovno te na druge načine nesređenod stanja sa zemljom, pa se u besplatnom postupku komasacije vidi jedinstvena prilika ne samo za okrupnjavanje nego i ukupno zemljišno sređivanje. Zemljišno se stanje tu ocjenjuje katastrofalnim.

- Komasacijom se želi obuhvatiti oko 500 hektara, od čega je oko 300 državnih. Kod nas nema puno zemljovlasnika, oko 60 % zemlje u vlasništvu je RH, pa ne očekujemo probleme pri ispunjavanju uvjeta da je za formiranje gromade potrebno 67 % zemlje od ukupne površine, nego je bojazan kod ispunjavanja uvjeta da je za to potreban potpis 50 % plus jednog vlasnika. Jer, kod dosta čestica vlasnici su umrli, jedno je posjed, a drugo vlasništvo, jedna čestica dijeli se i na 10 vlasika i svi su umrli, dosta je šikara, neka čestica je i nije livada itd. Ipak, očekujemo da ćemo uspješno premostiti i taj uvjet jer je interes za komasaciju, odnosno obradivost zemljišta, jako velika - kaže načelnik Slavko Tidlačka. Na upit očekuje li Općina da će zbog provedbe komasacije, odnosno formiranja komasacijske gromade, biti i protivljenja tome te da će to završiti sudskom tužbom, odgovara kako će takvih, nezadovoljnih, biti možda nekolicina.

Plan je formirati gromadu na svim k. o. - Varoš, Majar, Musić, Slobodna Vlast i Čenkovo, osim u Paučju i Breznici, jer ondje nema toliko zemlje.

Ustinjenost čestica ovdje ide dotle da im se površine kreću od 10 četvornih metara do dva jutra, no i potonje je rijetkost. Zbog toga jedan poljoprivrednik zna obrađivati čestice na području cijele općine, a ona se prostire na 136 km2 i prostorno je najveća u Đakovštini. U komasaciji se vidi prilika za dovođenje zemlje, šikara i dr. u stanje obradivosti.

Tidlačka kaže da su najbolje površine, najbolja zemlja, uz vodotoke Breznicu, Bazovac i Pačicu, na ravničarskom potezu od Majara, preko Varoši, pa do Slobodne Vlasti te da se očekuje da će komasacijom neki dijelovi imati i zemlju prve klase.

- To je PIK nekada pokušao okrupniti, a jedan dio je započeo, nedovršene su arondacije pa se jedna tabla sastoji od 50 čestica. Tu je i pitanje starih kanala, no blizina tih vodotoka daje mogućnost navodnjavanja, što vodi do prvoklasne zemlje - kaže Tidlačka. Dodaje da će se komasacijom problem zemlje riješiti i gruntovno i katastarski.

Suzana Župan
SAMO UPISANI U GRUNTOVNICU
- U četvrtak, 23. studenoga, u 18 sati, u mjesni dom u Slobodnu Vlast pozvani su svi da dođu s osobnom iskaznicom kako bi potpisali izjavu da žele komasaciju, no, naglašavam, izjavu mogu potpisati samo vlasnici zemlje upisani u gruntovnicu, jer po katastru je to posjed, ne vlasnik - naglašava varoški načelnik Slavko Tidlačka.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT POŠUMLJAVANJA “VOLIM ŠUME!”

Spačvanskom bazenu 26.000 sadnica drveća

2

SMOTRA I TESTIRANJE LOVAČKIH PASA

Za lov sposobni svi psi, a za uzgoj samo njih 16

3

POLICIJA PROVODI KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE

Pojedinci za informaciju o usmrćivanju Bjelke i Leona nude i tisuću eura nagrade