Novosti
“APOLITIČNI” POKROVAC OSNIVA STRANKU

Prosvjednici uz ceste, ministrica upozorava na stroge propise o ASK
Objavljeno 22. studenog, 2023.

U organizaciji Stožera za obranu hrvatskog sela i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje, nezadovoljni Vladinim mjerama suzbijanja afričke svinjske kuge, poljoprivrednici su u srijedu traktorima stigli do graničnih prijelaza Županja-Orašje i Tovarnik-Šid te u selo Potnjani, pokraj Đakova. Prvog dana prosvjeda, poručili su, promet nisu htjeli blokirati, odlučili su samo stajati uz prometnicu kako bi upozorili na svoje stanje, ali na cesti ostaju sve do ispunjenja svojih zahtjeva, od kojih neće odustati. Traže stavljanje izvan snage naredbe Ministarstva poljoprivrede i zaustavljanje eutanazije svinja, prestanak svih oblika kategorizacije objekata za držanje svinja, za što još nisu spremni, jer oni, kako ističu, ne žele hotele za svinje. Jedan od zahtjeva odnosi se i na hitno ukidanje zabrane klanja svinja i omogućavanje svinjokolje u vlastitim objektima uz prethodni nadzor veterinara. Među zahtjevima je i osiguranje redovite mjesečne novčane potpore uzgajivačima kojima su svinje eutanazirane dok ne stanu ponovno na noge te omogućavanje slobodne trgovine nezaraženim svinjama.

Predsjednik Stožera Tomislav Pokrovac poručio je kako Vladi i Ministarstvu poljoprivrede daju još malo vremena da reagiraju i povuku konkretne poteze, a ako i dalje budu ignorirali njihove zahtjeve, postupit će drukčije, jer je "hrvatski seljak na izdisaju i nema više što izgubiti". Ako se ogluše na upozorenja, seljaci prijete da će krenuti u blokadu graničnih prijelaza. Pokrovac je, iako je prije tvrdio da prosvjedi nemaju veze s politikom, najavio i mogući politički angažman te osnivanje Hrvatske poljoprivredne stranke. Dio građana, pak, ne podupire ovakvu vrstu prosvjeda i protivi se blokadi graničnog prijelaza, kojima ih, kažu, skupina nezadovoljnih seljaka želi onemogućiti u obavljanju svakodnevnih poslova i osiguranju egzistencije. Poručuju im neka idu na Markov trg.


Kako doznajemo od jednog od prosvjednika, Stevice Mihalika iz Potnjana, u tom se selu okupilo oko 30 traktora i jednako toliko osobnih vozila. "Mi smo u mirnom prosvjedu; zasad usporavamo promet, ne blokiramo ga", kaže Mihalik.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je da se pri suzbijanju afričke svinjske kuge moraju provoditi strogi propisi te da nema mjesta za ispunjavanje onih zahtjeva koji ne pridonose suzbijanju te bolesti. Smatra da se na vrijeme reagiralo nakon pojave bolesti i da se to može dokazati. Kada je riječ o tradicijskom uzgoju, kaže kako ga Hrvatska nastoji očuvati. Kaže i da je država do sada uzgajivačima zbog eutanazije svinja isplatila sedam milijuna eura odštete, i to prema više od 1100 zahtjeva, a da je eutanazirano oko 27 tisuća životinja. Smatra da je prosvjed ispolitiziran. M.L.O./S.Ž.

Možda ste propustili...

PREKINUT VIŠEMJESEČNI TREND USPORAVANJA RASTA CIJENA

Inflacija 4,1 %, najviša u eurozoni

VLADA NAJAVILA IZMJENE ZAKONA

Javno savjetovanje o plaćama sudaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana