Novosti
ISPRAĆAJ HRVATSKIH VOJNIKA NA KOSOVO

Ivan Anušić: Vojnicima veća materijalna prava
Objavljeno 21. studenog, 2023.
U vojarni 3. gardijske brigade Kune u Đakovu u utorak je održan svečani ispraćaj 40. hrvatskog kontingenta u operaciji potpore miru KFOR u Republiku Kosovo u kojoj Oružane snage Republike Hrvatske sudjeluju od lipnja 2009. godine.

U nazočnosti potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića, načelnika Glavnog stožera OSRH, admirala Roberta Hranja, savjetnika za obranu predsjednika Republike, umirovljenog general-bojnika Ivice Olujića, zapovjednika 40. HRVCON KFOR, brigadira Rajka Perića, obitelji vojnika i drugih, istaknuto je kako ovaj kontingent broji 150 pripadnika među kojima je i devet žena. Najveća sastavnica 40. HRVCON-a je Motorizirana pješačka satnija gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. U sklopu 40. HRVCON-a nalazi se i zrakoplovna sastavnica. Od 2009. godine do danas, zajedno s 40. kontingentom HRVCON-a, dosada je u operaciju KFOR upućeno 1872 pripadnika OSRH, od čega stotinu žena. "Vaša je zadaća da pridonesete miru i sigurnosti na Kosovu", poručio je, uz ostalo, pripadnicima 40. kontingenta admiral Hranj.

Uspješno izvršavanje svih zadaća u ovoj misiji pripadnicima ovog kontingenta HRVCON-a zaželio je i ministar obrane Anušić, koji je tom prilikom najavio povećanje materijalnih prava u Hrvatskoj vojsci, ali ustvrdio i trend opadanja interesa za služenje u njoj. "Trend je takav da opada interes i za dragovoljno i za svako drugo služenje u Hrvatskoj vojsci, a sukladno sa svim onim okolnostima koje nisu samo specifične za Hrvatsku nego i za sve države svijeta. Moramo jačati sigurnost, a sigurnost se snaži kroz kvalitetnu Hrvatsku vojsku. Materijalna prava su ključna kada se govori o motivaciji i regrutaciji novih vojnika", rekao je Anušić i najavio kako će osobno poraditi na povećanju materijalnih prava svakog vojnika, dočasnika i časnika u HV-u.

Kada je riječ o strateškim planovima MORH-a, naglasio je dovršetak nabave helikoptera Black Hawk, oklopnih vozila Patria i Bradley te dovršetak obalno-ophodnih brodova. Riječ je o 24 broda za koje je rekao da još nisu isporučena, a da su ugovorena još prije nekoliko godina. Najavio je i povratak HV-a u Beli Manastir. "To ćemo svakako nastaviti realizirati, kao i nastaviti suradnju s našim strateškim partnerima kroz projekte u sklopu NATO-a", rekao je Anušić.

Zamoljen za komentar protjerivanja prvog tajnika u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu Hrvoja Šnajdera, kojeg su srbijanske vlasti proglasile personom non grata, Anušić je rekao da "u ovom trenutku sigurno traju konzultacije između ministra vanjskih poslova i premijera te svih službi koje trebaju vidjeti na koji način reagirati na odluku srbijanske vlade da se protjera hrvatski diplomat‘‘. S.Župan
Možda ste propustili...

“BIJELA KNJIGA” UDRUŽENJA STRANIH ULAGAČA

Glavni su problemi birokracija, manjak radnika i obrazovanje

URED EUROPSKOG JAVNOG TUŽITELJA (EPPO) U ZAGREBU

Vojković među dvoje uhićenih zbog subvencijske prijevare u poljoprivredi

SVJETSKI DAN KASTRACIJE

Apel za dobrobit pasa i mačaka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIPREME ZA DOLAZAK BATERIJSKIH VLAKOVA

Virovitica i Osijek među gradovima u kojima će biti punionice za vlakove

2

SLAVONIJA I BARANJA - OPASNOSTI I DALJE PRIJETE

Na sedamdesetak lokacija pronađene su lani bombe i mine iz Domovinskog rata

3

AKCIJSKI PLAN ZA BORBU PROTIV VELIKOG PROBLEMA

Debljina - bolest koja prijeti svakom trećem građaninu