Zdravlje
STRUČNI SAVJET: KADA SE TREBAMO ZABRINUTI?

Poremećaj glasa: Promuklost može upozoriti na bolest
Objavljeno 20. studenog, 2023.
Kroz glas se mogu manifestirati neurološki, endokrinološki, imunološki i drugi med. faktori

Glas je osnova komuniciranja, bez njega nema razgovora i treba samo pomisliti kakva bi se uopće civilizacija razvila da nije bilo - glasa. On je poput nevidljive niti koja povezuje naše unutarnje stanje s vanjskim svijetom, igrajući ključnu ulogu u našoj socijalnoj interakciji.Nevidljiva veza


No kada se te niti isprepletu s problemima, poput promuklosti, gubitka glasa ili drugih smetnji, postaje jasno koliko je važno održavati zdravlje ovog vitalnog dijela naše komunikacije. Poremećaji glasa nisu samo površinski problemi, već često upozoravaju na dublje zdravstvene izazove. Neurološki, endokrinološki, imunološki ili drugi medicinski faktori mogu se manifestirati kroz promjene u glasu. Glas je poput glazbene simfonije, svaki ton oživljava jedinstvenu harmoniju - boju, visinu, dubinu, zvonkost, čistoću, monotonost, hrapavost, pjevnost, promuklost... Kad se upoznajemo s nekom osobom, intuitivno je povezujemo s njezinim glasom, stvarajući nevidljivu vezu između identiteta i zvučne karakteristike. Važno je uočiti promjene u glasu, i kod drugih, a i kod sebe. Ako se te promjene odvijaju postupno, često ih ne primjećujemo odmah. Ipak, važno je razviti svijest o prepoznavanju znakova koji nas mogu potaknuti na razmišljanje i brigu o zdravlju glasa.

Znakovi koji bi nas mogli zabrinuti uključuju produženu hrapavost ili promuklost, koja nije jednostavno posljedica prehlade ili drugih očitih zdravstvenih problema. Naprotiv, promuklost može biti simptom ozbiljnijih zdravstvenih stanja, što naglašava važnost pravovremenog pristupa stručnjaku radi dijagnoze i brige o glasu.

Doc. dr. sc. Ratko Prstačić, dr. med. specijalist otorinolaringologije, subspecijalist fonijatrije, upozorava da svaka promuklost koja traje duže od tri tjedna zahtijeva pozornost i ne bi ju se smjelo olako shvatiti.

- Kod svake promuklosti koja traje duže od otprilike tri tjedna smatra se da bi te glasnice netko trebao pogledati, vizualizirati. Najčešće to obiteljski liječnik u svojoj ordinaciji ne može i to nije dio njegova osnovnog zadatka, ali tada će osobu uputiti otorinolaringologu i fonijatru kao subspecijalistu da te glasnice vizualizira i da se vidi što je zapravo iza te dugotrajne promuklosti - rekao je doc. dr. sc. Prstačić.

Ivana Garaj Korpar, profesorica klavira i solo pjevanja, podijelila je za HTV svoje iskustvo s anomalijama glasa koje su se pojavile prije nego što je odlučila potražiti pomoć specijalista za glas.

Vježbanje


- Ja sam se našla u situaciji da je moj glas bio besprijekoran i dalje pri pjevanju, međutim zbog nekakvih anomalija, teškog gutanja, osjećaja zatezanja u vratu, nemogućnosti držanja fraze do kraja pri pjevanju, obratila sam se za pomoć. Ali prva pomoć je da vi prišapnete nekome i kažete: ‘Pa joj, znaš što, danas mi nije baš u grlu dobro‘, pa se počnete nakašljavati, pa nekakve male, sitne svakodnevne situacije. I onda mi kažu nemoj toliko vikati, nemoj toliko glasno pjevati, pokušaj se malo ‘prišparati‘, pokušaj biti malo tiša - ispričala je Garaj Korpar, koje su joj se anomalije glasa pojavile prije nego što je potražila pomoć specijalista za glas.

Prof. Ivana Šimić, magistra logopedije, naglašava važnost svakodnevnog fitnessa za glas, posebno za vokalne profesionalce poput Ivane Garaj Korpar. Podsjeća nas da su glasnice mišići te da, poput sportaša prije izlaska na teren, trebamo pravilno zagrijavanje.

- Ako smo rekli da su to mišići u svojoj anatomskoj strukturi u osnovi, onda se zapravo svaki sportaš prije nego što krene na teren se mora dobro zagrijati da bi prevenirao ozljedu. Ista stvar je zapravo i s glasnicama. Trebali bi imati dobar fitness za naše glasnice, osobito ako smo vokalni profesionalci. To znači, osobe kojima je nužan glas za njihov rad i glasnice trebale bi ga zagrijati na pravilan način različitim vježbama koje mi u ordinaciji podučavamo naše pacijente kako to rade jer samo tako mogu dobro funkcionirati - govori Šimić.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SRCE: POJAČANO SIMPATIČKO OPTEREĆENJE

Prepoznati stres znači sačuvati zdravlje

2

NOVA STUDIJA POTVRĐUJE

Financijski stres najštetniji za zdravlje

3

STUDIJA: TIJEKOM ZIME MANJAK JE ČEST

Sunčeva svjetlost jedan je od najjačih izvora vitamina D