Kultura
KNJIGA SINIŠE GLAVAŠEVIĆA

''Priče iz Vukovara'' govore o ljubavi prema svim ljudskim životima
Objavljeno 18. studenog, 2023.

ZAGREB - Knjiga Siniše Glavaševića ''Priče iz Vukovara'' je mirnodopska proza nastala usred rata, ona ne razvija samo ljubav prema domovini već i ljubav prema svim životima koje je rat odnio, istaknuto je u petak na predstavljanju novog izdanja knjige poznatog hrvatskog novinara.

''Ova knjiga nas uči kako voljeti život i fascinantno je da je čovjek usred rata uspio zapisati tako mirnodopsku prozu. Tu se govori o besmislu rata, rat je jedna od najstrašnijih priča, a nakon rata mnogo toga ostane nedorečeno i pod zemljom i pod nebom'', rekla je književnica Lada Žigo Španić na predstavljanju novog izdanja knjige.

Knjiga Siniše Glavaševića, radijskog novinara koji je izgubio život u ratom pogođenom Vukovaru 1991.godine, sadrži dvije vrste teksta: poetske priče i zapisi ratnih izvješća, gdje prenosi svoja iskustva koja je proživio u ratu.

''Čitajući ove proze mi ne razvijamo samo ljubav prema domovini već i ljubav prema svim životima  koje je rat nemilice odnio. Ovo je literatura o smislu i besmislu svijeta, za svaku dušu ma gdje bila'', naglasila je.

Iako se danas rat uglavnom dijeli na agresore i branitelje, Glavašević je rat vidio kao ''neznanje čitave generacije'', rekla je Žigo Španić o knjizi koja je prije nekoliko godina uvrštena u obveznu školsku lektiru.

Uoči predstavljanje knjige, ispred Novinarskog doma je položeno cvijeće na spomen ploču novinarima, snimateljima i tehničarima ubijenima u Domovinskom ratu

Jedan od njih bio je Siniša Glavašević, novinar koji je često bio cenzuriran i čiji su se izvještaji skrivali  od javnosti, rekao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.'

''On je doslovno živio i umro na novinarstvo, za istinu. Pokazao je kako jedan mali medij na lokalnoj razini preko noći može postati globalno važan'', kazao je.

Novinar Telegrama Jasmin Klarić kazao je da je knjiga namijenjena cijelom čovječanstvu, svakom čovjeku kao humanom biću, a sadrži ''detaljna lirska uputstva o tome kako živjeti''

''Možemo utješno misliti da doista, u nekoj dimenziji, Siniša Glavašević plovi negdje na moru sam i sretan, ali mislim da je još važnije to što smo, svaki put kad čitamo njegove lirske priče, i mi isto tamo, na tom moru'', istaknuo je Klarić.  

Akademska slikarica i grafičarka Anja Jakić Divković napomenula je da je Glavaševićevo knjiženo djelo ''prvo svjetlo'' koje se pojavilo u mraku koje je rat donio Vukovaru.

''To su priče pune snage, optimizma i ljepote, totalni kontrast onome što se tamo događalo. Mnogi su ljudi nestali u Vukovaru, Osijeku, Erdutu i okolnim selima'', rekla je.

Saborski zastupnik i sin Siniše Glavaševića, Bojan Glavašević, zbog zdravstvenih razloga nije mogao doći na predstavljanje ali se okupljenima obratio putem pismene izjave koju je pročitao profesor Tomislav Hrebak.

'Katkad i u mraku nikne divan cvijet, stih je koji pjeva Josipa Lisac. U mraku mržnje, smrti i uništenja, moj je otac prenio svu ljubav u ovim pričama, one su spomenik neuništivosti ljudskog duha', poručio je Glavašević.

(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KLUB KNJIŽARE NOVA: “CVRČCI U TRUBI”

Predstavljena prva antologija hrvatske antiratne poezije

2

MANIFESTACIJA OD 20. DO 29. TRAVNJA

Odabrane predstave za Marulićeve dane

3

MJESEC DJEČJE KNJIGE

Zaronite u riznicu dobrih priča za djecu i roditelje