Crna kronika
POGIBIJA NA RADNOM MJESTU

Šefovi optuženi zbog smrti mladog radnika
Objavljeno 14. studenog, 2023.
Nesreća se dogodila u Sikirevcima, optički kabel pao je na cestu, zakvačio ga je auto, koji je povukao radnika s ljestava

Protiv dva šefa tvrtke iz Slavonskog Broda, M.K. i K.M., podignuta je optužnica zbog smrti njihova djelatnika S.B. (23). Optužnicom se dvojicu tereti da su od 30. rujna 2022. do 20. prosinca 2022. kao odgovorne osobe tvrtke, lakomisleno smatrajući da se neće ništa dogoditi, propustili organizirati uspostavu odgovarajuće privremene regulacije prometa radi sigurnog odvijanja prometa i nesmetanog izvođenja radova. Ujedno su propustili organizirati rad i osigurati radove tako da se pri njihovu izvođenju ne ugrožavaju sigurnost i zdravlje radnika, drugih poslodavaca i drugih osoba.Tako su propustili radnika S.B. uputiti na pregled specijalista medicine rada radi obavljanja poslova s posebnim uvjetima rada iako su znali da navedeni radnik obavlja poslove s posebnim uvjetima rada, propustili su osigurati da radnik nosi osobnu zaštitnu opremu za zaštitu glave, odnosno zaštitnu kacigu, a propustili su i dati radniku odgovarajuću pisanu uputu za rad na siguran način.

Umro u bolnici


Zbog navedenog 20. prosinca 2022. oko 11 sati na mjestu rada, u Sikirevcima, na državnoj cesti D7, pri postavljanju optičke telekomunikacijske mreže radnik S.B. dio optičkog kabela prikopčao je na stup sa zapadne strane uz državnu cestu, a drugi dio kabela ručno je prenio preko ceste i popeo se aluminijskim ljestvama na drugi istočni stup, na koji je trebao prikopčati kabel. Pri tome je, zbog neutvrđenog razloga, došlo do popuštanja optičkog kabela prema tlu, a za to vrijeme nije bila osigurana privremena regulacija prometa prometnim znakovima, zbog čega je došlo do naleta automobila Škode Superb kojim je upravljala vozačica na optički kabel i njegova povlačenja. Kabel je sa sobom povukao radnika na kombi koji se zaustavio, a potom dalje na tlo do ceste D7 i podnožja navedenog kombija. Pri tome je radnik dobio brojne teške, za život opasne, ozljede, od kojih preminuo u bolnici dan poslije u 8.20.

Direktore se optužnicom tereti da iz nehaja nisu postupali prema propisima ili tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama te da su time izazvali opasnost za život ili tijelo ljudi. Kaznenim djelom prouzročena je smrt jedne osobe, pa su time počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

Pao s ljestava


S nesretnim radnikom toga dana bio je K.F., iz druge tvrtke, koji je s njim trebao montirati optički kabel. Svjedočeći, K.F. je ispričao što se dogodilo i kako je došlo do stradavanja S.B. Rekao je da je, nakon što su pogledali stanje prometa i uvjerili se da nema kamiona i visokih vozila, S.B. uzeo jedan kraj optičkog kabela i držao ga u ruci, nakon čega se počeo uspinjati prema vrhu stupa. Namotaj, drugi kraj kabela nalazio se na tlu, a prvi kraj bio je spojen na stup prekoputa ceste, a K.F. je bio na tlu i pridržavao ljestve.

U jednom trenutku iz smjera Kruševice naišao je kombi, koji se zaustavio ispred kabela, koji je u tom trenutku bio na visini vjetrobranskog stakla kombija. Iz smjera Velike Kopanice naišao je automobil, koji nije brzo vozio, no u tom trenutku došlo je do naglog popuštanja kabela na visinu od oko 30 centimetara, te ga je prednji dio navedenog automobila zakvačio i povukao, zbog čega je došlo do povlačenja S.B. s ljestava i njegova pada na cestu te udara tijelom u zaustavljeni kombi i podvlačenja gornjeg dijela prsa i glave pod stražnji dio kombija. K.F. je odmah pritrčao S.B. i vidio da mu je dio kabela ostao namotan oko ruke, te mu je pružio prvu pomoć. Držao je S.B. glavu u svojem krilu da ne dođe do ozljede kralježnice, brisao mu krv da ne ide u usta, puls mu je bio ubrzan, te mu je tako pomagao do dolaska Hitne pomoći.

Sandra Lacić
NIJE BILO ZNAKOVA NA PROMETNICI
S.B. je na sebi od zaštitne opreme imao zaštitni pojas, radnu odjeću i obuću, a na glavi nije imao kacigu. Svjedok je rekao kako na cesti nisu bili postavljeni znakovi upozorenja da se na cesti odvijaju radovi i da nije bila uspostavljena privremena regulacija prometa, nego su samo vizualnim pregledom lijeve i desne strane utvrdili da nema većih vozila, nakon čega su počeli izvođenje radova. Ističe da je naručitelj radova tvrtka u kojoj je radio S.B. i da je ona ta čije je gradilište i koja je obvezna to osigurati, što u ovom slučaju nije učinjeno.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana