Ekonomija
TRENDOVI NA TRŽIŠTU RADA

Traži se radnik: U Slavoniji 11 posto više slobodnih radnih mjesta nego lani
Objavljeno 4. studenog, 2023.
Najtraženiji: prodavači, učitelji, kuhari, konobari i skladištari

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za listopad porastao je za 3,6 posto na godišnjoj razini, što je treći uzastopni mjesec rasta indeksa, objavio je u petak Ekonomski institut Zagreb (EIZ), iz kojeg ističu da je rast potražnje za radom u prvih deset mjeseci ove godine iznosio 4,2 posto.
U objavi na internetskoj stranici EIZ-a navodi se da je i prema desezoniranim podatcima OVI indeks porastao treći mjesec zaredom.
"Nakon 3,2 posto u kolovozu i 5,1 posto u rujnu, u listopadu je indeks porastao za dodatnih 0,8 posto u odnosu prema prethodnom mjesecu, kumulativno za 9,1 posto u tri mjeseca. S obzirom na tako dobar početak posljednjeg ovogodišnjeg tromjesečja, možemo očekivati da će cijela 2023. godina završiti u plusu, to jest s i dalje snažnom potražnjom na tržištu rada", ocjenjuju EIZ-ovi analitičari.
U odnosu prema listopadu prošle godine, zanimanja prodavač, učitelj, kuhar i konobar ostala su među najtraženijima, ali su skladištari istisnuli knjigovođe i zauzeli poziciju petog najtraženijeg zanimanja.
Najveći pad na rang-ljestvici najtraženijih zanimanja ponovo su imali programeri, s 11. mjesta na 27., a najveći rast liječnici i stomatolozi, koji su s 22. mjesta godinu dana prije skočili na 13. najtraženije zanimanje u listopadu 2023.
Najveći doprinos stopi rasta oglasa dali su oglasi za skladištare, vozače i servisere, a najveći negativan doprinos imali su učitelji, programeri i prodavači, izvijestili su iz EIZ-a.
U razdoblju od godinu dana udjel oglasa u kojima se tražila srednja kvalifikacija povećao se za 3,3 postotna boda, na 41,6 posto, a istovremeno se udjel oglasa s visokom kvalifikacijom smanjio za 3,8 postotnih bodova, na 44,8 posto.
Većina oglasa nudila je zaposlenje s ugovorom na neodređeno vrijeme, njih 51,2 posto, što je povećanje od 5,1 postotnih bodova u odnosu prema listopadu prošle godine. Dvije su jadranske regije u listopadu zabilježile smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini, a istočna Hrvatska ostvarila je najvišu stopu rasta, od 11 posto.
Pritom najveći doprinos rastu broja oglasa u istočnoj Hrvatskoj imali su oglasi za liječnike i stomatologe, teleoperatere i kuhare, a najveći negativan doprinos oglasima u jadranskoj Hrvatskoj dali su oglasi za učitelje, prodavače i medicinske sestre.
Samo su se dva zanimanja našla u top pet najtraženijih zanimanja u sve četiri regije, i to zanimanja prodavač i učitelj. Kuhari i skladištari bili su među najtraženijim zanimanjima u tri regije, a konobari i liječnici u dvije od četiri regije, primjećuju EIZ-ovi analitičari. Hina/Z.R

Pružanje PravovremenIH informacija
- Online Vacancy Indeks mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI se izrađuje jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se u obzir uzimaju oglasi objavljeni na samo jednom portalu, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2020.).

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

REZULTATI PODUZETNIKA OBŽ-A OBEĆAVAJU

Unatoč izazovnim tržišnim uvjetima - rast i stabilnost

2

NAJVIŠE POSKUPJELE USLUGE

Inflacija u EU-u porasla

3

JOSIP DABRO, MINISTAR POLJOPRIVREDE

Ministarstvo poljoprivrede za sada neće biti u Osijeku