TvObzor
U PETOJ EPIZODI EMISIJE “STARTAJ HRVATSKA”

Punkeri Marija i Luka predstavljaju proizvod za svakoga
Objavljeno 3. studenog, 2023.

U novoj, petoj, epizodi emisije “Startaj Hrvatska” gledatelji će upoznati Mariju Kuću i Luku Međerala, koji stoje iza mješavine za kruh bez glutena - “Barun”, proizvoda koji je spoj tradicije i modernog.Nakon puno promišljanja, kombinacija, pokušaja i pogrešaka pronašli su pravu recepturu za smjesu za bezglutenski kruh, koji Luku podsjeća na jednu od varijanti za koju zna iz Londona, gdje već godinama živi. Lukin cilj je da jednoga dana živi od prodaje “Baruna” i da se zauvijek vrati u Hrvatsku.

Njihova priča počinje još u srednjoj školi, kada ih je spojila ljubav prema punku i tinejdžerskoj pobuni. “Punk me naučio otpornosti”, rekla je Marija.

Prijateljska povezanost nije prestala ni kad su im se putevi razdvojili. Poslove su pronašli daleko od punka - Marija radi kao fizioterapeut, a Luka je kuhar. Zajednički susreti izrodili su ideju o bezglutenskom kruhu kakav je Luka počeo praviti još u Londonu. “Prema receptu koji sam napravio tamo, kruh je bio totalno intenzivan, kao da jedeš zemlju”, osvrnuo se on na prve pokušaje.

Sada proizvode mješavine za heljdin, kukuruzni i rižin kruh. Heljdin miješani kruh združuje heljdino, proseno i rižino brašno od cjelovitog zrna. Tom ukusnom i hranjivom kruhu heljda dodaje svoju važnu nutritivnu dimenziju. Mješavina za tradicionalni kukuruzni kruh kreirana je od kombinacije kukuruznog, rižina i prosenog brašna od cjelovitog zrna i donosi dobro poznati tradicionalni okus domaćeg kukuruznog kruha. “Barunova” najinovativnija mješavina je ona za rižin miješani kruh s blagim okusom kima. Spajajući rižino, proseno i heljdino brašno od cjelovitog zrna s dodatkom kima za posebnu aromu, taj mirisni kruh osvaja svojim starinskim štihom.

Marijin i Lukin put od ideje do realizacije bio je prilično dug, trajao je godinama, ali svoj su proizvod sada postavili na police velikog trgovačkog lanca SPAR Hrvatska. Kako je izgledalo njihovo koračanje u poduzetništvo, ne propustite pogledati u novoj epizodi hit-projekta “Startaj Hrvatska” u nedjelju, 5. studenoga, u 16.05 na Novoj TV. D.M.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EUGEN

Važno je biti autentičan i dosljedan svom podneblju, korijenima i izričaju

2

PRVA EPIZODA BIT ĆE PRIKAZANA 24. VELJAČE U 13.05

HRT donosi “Njezinu stranu priče”

3

“TVOJE LICE ZVUČI POZNATO” VRAĆA SE NA TV EKRANE

Uz Mešina novu sezonu vodi Filip Detelić