Svijet
AKO BRUXELLES 'UKRADE' ZAMRZNUTA RUSKA SREDSTVA

Moskva će konfiscirati imovinu EU-a
Objavljeno 29. listopada, 2023.

 Rusija će konfiscirati imovinu koja pripada državama Europske unije koje smatra neprijateljskim ako blok "ukrade" zamrznuta ruska sredstva u pokušaju financiranja Ukrajine, rekao je u nedjelju glavni saveznik predsjednika Vladimira Putina.

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, izjavila je u petak da izvršna vlast EU-a radi na prijedlogu da se dio dobiti od zamrznute ruske državne imovine preusmjeri u pomoć Ukrajini i njezinoj poslijeratnoj obnovi.

Vjačeslav Volodin, predsjedavajući Državne dume, donjeg doma ruskog parlamenta, rekao je da će Moskva uzvratiti na način koji bi bio skuplji za blok ako EU krene protiv ruske imovine, od koje se mnoga drže u Belgiji.

"Brojni europski političari, predvođeni predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, ponovno su počeli govoriti o krađi zamrznutih sredstava naše zemlje kako bi se nastavila militarizacija Kijeva", rekao je Volodin, bliski Putinov saveznik, na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Takva odluka zahtijevala bi simetrični odgovor Ruske Federacije. U tom slučaju bit će zaplijenjeno daleko više imovine koja pripada neprijateljskim zemljama nego naših zamrznutih sredstava u Europi", rekao je.

Von der Leyen rekla je u petak da je vrijednost zamrznute ruske državne imovine 211 milijardi eura i podsjetila da je blok odlučio da Rusija mora platiti obnovu Ukrajine.

Volodin je rekao da političari EU-a razmatraju taj potez "u nastojanju da zadrže svoja radna mjesta i zbog loše financijske situacije u koju su doveli svoje zemlje". H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

1. OŽUJKA DAN NEZAVISNOSTI

Podjela u BiH zbog praznika

2

PONAVLJANJE IZBORA

U Beogradu novi izbori sve bliži

3

NOVI BANJOLUČKI BISKUP DON ŽELJKO MAJIĆ BIT ĆE ZAREĐEN U SUBOTU

Biskup Komarica ide u mirovinu