Mozaik
STO VODEĆIH HRVATSKIH RESTORANA

U "Restaurant Croatica" uvršteno 12 restorana iz Slavonije i Baranje
Objavljeno 30. rujna, 2023.
Naglasak na specijalitetima čiji su sastavni dio namirnice koje rastu ili se uzgajaju do sto kilometara od restorana

Sto vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica vrijedna je knjiga koju treba svaka kuća, a riječ je o projektu koji traje 28 godina. I ove je godine svečano predstavljena u Rijeci na botelu Marina, a za nekoliko dana moći će se kupiti u knjižarama Menart, Hoću knjigu i Školska knjiga (i u Osijeku). Među najbolje hrvatske restorane ove su godine uvršteni i mnogi u Slavoniji i Baranji: Zlatni lug Donji Emovci, Schon Blich Vetovo, Loora Đakovo, Crna svinja Čepin, Lumiere Osijek, Zimska luka Osijek, Josić Zmajevac, Kruna Baranje Lug, Baranjska kuća Karanac, Citadela Vardarac, Čingi lingi čarda Bilje i Didin konak Kopačevo.- Projekt je iniciran 1995. s ciljem poticanja kvalitete u ugostiteljstvu kroz godišnje izbore vodećih i izdavanje prateće publikacije. Osnovna ideja bila je napraviti istraživanje tržišta koji su to restorani koji najbolje zadovoljavaju potrebe gostiju te istaknuti vodeće ne bi li se na taj način motiviralo i ostale na poboljšanje kvalitete ponude i usluge - ističe Karin Mimica, urednica izdanja i voditeljica projekta koji se provodi zajedno s Udrugom hrvatskih restoratera te Hrvatskom turističkom zajednicom i drugim institucijama. Dobitnica je priznanja Riječka trešnja za doprinose imidžu gastronomije u turizmu svojeg grada.

Godine 1995. istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko 700 restorana, a 2022. godine ta se brojka popela na više od 2400 restorana. Dio glasovanja proveo se preko portala www.gastronaut.hr, a glasači su mogli dodatno naglasiti kvalitetu ponude, usluge i ambijenta. Usporedno su glasali ugostitelji uz preporuku kolega koji su njima uzor te ispunili upitnike s detaljnim opisom svoje ponude i usluge. Konačnu riječ nakon pregleda svih materijala dao je Časni odbor projekta koji i proglasio novu listu 100 vodećih prezentiranih u knjizi i vodiču Restaurant Croatica: "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2023/24". Tijekom 28 godina projekta među Restaurant Croatica uvrštena su ukupno 522 restorana, a titulu je svih 28 godina obranilo šest restorana. Više od 20 godina titulu je obranilo 15 restorana.

- Knjiga je podijeljena u šest cjelina: Istru i Kvarner; Dalmaciju; Liku, Karlovac i okolicu, Moslavinu i Banovinu; Zagreb i okolicu; Zagorje, Međimurje i Podravinu te Slavoniju i Baranju. Uvodni tekst za svaku regiju donosi i preporuku za karakteristične specijalitete, sorte vina te gastronomska i enološka događanja - naglašava Mimica.

Ove je godine među jelima kojima se restorani prezentiraju naglasak na specijalitetima čiji su sastavni dio namirnice koje rastu ili se uzgajaju do sto kilometara od restorana. Kod tridesetak jela u kojima je navedeno podrijetlo namirnica iz okolice, sa stranica restorana u knjizi vodi QR kod na Ružu jela – aplikaciju koja omogućava grafički prikaz podrijetla namirnica u jelu. Svaka namirnica obilježena je laticom čiji je vrh u mjestu odakle potječe. Debljina latice proporcionalna je udjelu namirnice u jelu. Centar ruže je u mjestu gdje se jelo konzumira - restoranu. Aplikaciju je prema ideji Vlatka Ignatoskog osmislila programerka Matea Ignatoski.

Slobodan KADIĆ
Za nekoliko dana će se moći kupiti u knjižarama Menart, Hoću knjigu i Školska knjiga (i u Osijeku)

Karin Mimica

urednica izdanja

Osnovna ideja bila je napraviti istraživanje tržišta koji su to restorani koji najbolje zadovoljavaju potrebe gostiju te istaknuti vodeće ne bi li se na taj način motiviralo i ostale.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana