Svijet
FRAGMENTIRANI EU PARLAMENT

Metsola: Očekujem tešku kampanju, ali i proeuropsku većinu
Objavljeno 28. rujna, 2023.
Predsjednica EP-a kaže da je Ursula von der Leyen napravila vrlo dobar posao, iako nije imala lagan mandat

Predsjednica Europskog parlamenta (EP) Roberta Metsola rekla je u intervjuu za European Newsroom kako očekuje "tešku kampanju" za europske izbore u lipnju sljedeće godine, ali i da budući saziv ima "proeuropsku, konstruktivnu većinu".Metsola je rekla kako očekuje da će političke skupine u tom parlamentu biti još više fragmentirane nego što su to danas i da će im stoga trebati više vremena da definiraju svoje prioritete. Političke skupine trebale bi to učiniti prije 17. srpnja 2024., kada će se održati konstituirajuća sjednica novog saziva Europskog parlamenta. Malteška konzervativna političarka, koja je za predsjednicu EP-a izabrana prošle godine nakon smrti Davida Sassolija, velikim izazovom u predstojećoj kampanji za europske izbore, koji će se održati od 6. do 9. lipnja sljedeće godine, drži borbu protiv ekstremizma. Istaknula je da se treba boriti protiv narativa ekstremističkih skupina, da treba razumjeti kako postoje "frustrirani, marginalizirani građani, koji godinama ne glasaju za srednjostrujaške stranke". "Zato etablirane stranke ne trebaju tražiti glasove kod svojih sigurnih birača, nego ih tražiti od onih koje su izgubili, koji su marginalizirani, bez posla, ljudi u ruralnim područjima koji se osjećaju napuštenima ili u urbanim sredinama koji se osjećaju nezaštićenima", rekla je Metsola.

Na pitanje o sustavu "spitzenkandidata", prema kojem bi svaka politička grupacija trebala istaknuti vodećeg kandidata za predsjednika Europske komisije (EK), a da to mjesto automatski ide onoj stranci koja je osvojila najviše glasova, Metsola je bila vrlo neodređena. Rekla je da je to funkcioniralo 2014., kada je Jean-Claude Juncker kao kandidat Europske pučke stranke izabran za predsjednika EK-a, ali da se 2019. odustalo od toga, kada je Europsko vijeće (EV) predložilo Ursulu von der Leyen, koja se uopće nije kandidirala. Istaknula je da se o tome prije izbora moraju dogovoriti Europsko vijeće, koje predlaže kandidata, i Europski parlament, koji glasa o tom kandidatu. U slučaju da se sadašnja predsjednica EK Ursula von der Leyen odluči ponovno natjecati za to mjesto, ona bi u kampanji trebala sudjelovati kao predsjednica Komisije, a ne kao kandidat za zastupnika u svojoj izbornoj jedinici, kaže Metsola. Ističe da je "Ursula von der Leyen napravila vrlo dobar posao, iako nije imala lagan mandat" te da treba pozdraviti činjenicu da je na čelo Komisije prvi put izabrana žena.

Metsola je rekla kako se nada da će države članice postići dogovor o uredbi o kriznim situacijama ovaj i sljedeći tjedan, kako bi se mogli nastaviti pregovori o ostalim dijelovima zakonodavnog paketa o migracijama i azilu. "Ne mogu zamisliti susret sa svojim biračima i nakon pet godina reći im: Još smo tu, nismo napravili nikakav napredak", rekla je Metsola. Pregovarači Europskog parlamenta nedavno su prekinuli pregovore s Vijećem EU-a o novom paktu o migracijama i azilu kako bi učinili pritisak na ministre unutarnjih poslova da dogovore svoje stajalište o uredbi o kriznom upravljanju.

Prijedlogom nove uredbe o kriznim situacijama predviđaju se odgovarajuća pravila o postupanju, derogacije i brzo pokretanje mehanizma solidarnosti kako bi se odgovorilo na krizne situacije, poput migracijske krize iz 2015. godine.

Igor Bošnjak
NADZIRATI VANJSKE GRANICE EU-a
Govoreći o kontrolama na granicama unutar šengenskog prostora, čemu je sklono nekoliko zemalja članica Europske unije, Roberta Metsola istaknula je da za tim ne bi bilo potrebe ako bi se osigurao odgovarajući nadzor vanjskih granica EU-a. Predsjednica Europskog parlamenta kaže i da u šengenski prostor trebaju ući Bugarska i Rumunjska, koje već godinama čekaju na ulazak zbog blokade u Vijeću EU-a.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana