Crna kronika
NA SUDU SE NIJE POJAVILA, DOBILA 50 EURA KAZNE

Živi u svom svijetu: Ne dam dokumente policajcima, jer nemam ugovor s MUP-om
Objavljeno 27. rujna, 2023.

Pedesetdvogodišnjakinja koja živi u Vukovarsko-srijemskoj županiji osuđena je na 50 eura kazne jer je vikala na policajce i nije im nikako htjela dati svoje dokumente.Nepravomoćno je proglašena krivom jer je 18. ožujka ove godine u 12.25, u Bilju, na javnom mjestu narušavala javni red i mir tako što je prilikom nadzora prometa iz automobila vukovarskih registracija vikala na sav glas: "Ja ne upravljam osobnim automobilom u prometu na cesti, već je to pomoćno sredstvo za putovanje, ne želim dati nikakve dokumente policijskim službenicima, jer je MUP privatna firma i MUP sa mnom nema sklopljen ugovor, ja živim u svojem tijelu i ja sam osoba, nisam građanin Republike Hrvatske, ja ne upravljam motornim vozilom", što je više puta ponovila vičući na sav glas.

Proglašena je krivom zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a kaznu je dužna platiti u roku od 30 dana nakon pravomoćnosti presude. Ako okrivljena novčanu kaznu ne plati, naplatit će se prisilno. Ako u roku plati dvije trećine, kazna će se smatrati u cijelosti plaćenom. Oslobođena je od obveze plaćanja paušalnog troška prekršajnog postupka.

U obrazloženju presude navodi se kako je Policijska postaja Beli Manastir 18. ožujka podnijela optužni prijedlog protiv 52-godišnjakinje koja boravi u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Pozivana je na saslušanje pred sudom 13. lipnja i 24. kolovoza, te preko oglasne ploče, no nije se odazvala niti je svoj izostanak opravdala iako je uredno primila poziv. Stoga je sud donio presudu bez njezina saslušanja na temelju Prekršajnog zakona, smatrajući da njezino saslušanje nije nužno za pravilno utvrđivanje činjeničnog stanja.

Sud navodi kako pri odmjeravanju kazne nije našao posebne olakotne okolnosti, a kao otegotne okolnosti činjenicu da je prekršajno kažnjavana. Protiv ove presude stranke imaju pravo žalbe u roku od osam dana nakon njezina primitka. Žalba se podnosi sudu u Belom Manastiru u dva istovjetna primjerka, a o žalbi odlučuje nadležni Visoki prekršajni sud RH u Zagrebu, kao sud drugog stupnja. S.Lacić
Možda ste propustili...

ZABRANJENO ORUŽJE I DALJE PRIJETI U OSIJEKU

U stanu pronašao bombe i streljivo

KRIŽANJE TRPIMIROVE I VUKOVARSKE

Policija poziva očevidce nesreće