Autoglas
NJEMAČKI IZBOR

Kia EV9 pobijedila konkurente u kategoriji - luksuzna vozila
Objavljeno 26. rujna, 2023.
SUV Kia EV9 pobijedio je u žestokoj konkurenciji među ukupno devet modela

Nakon debija u razredu vozila većih od pet metara Kia je odmah oduševila 27-člani žiri izbora za "Njemački auto 2024. godine" (GCOTY). Električni SUV Kia EV9 izabran je u kategoriji luksuznih vozila. U tu kategoriju spadaju svi modeli s osnovnom cijenom višom od 70.000 eura. Kia EV9 pobijedila je u žestokoj konkurenciji među ukupno devet modela koji su se borili za tu prestižnu titulu.Kia EV9 drugi je model Kije koji je u ponudi isključivo kao baterijski električni automobil i slijedi višestruko nagrađivani model EV6, koji je bio Europski auto 2022. godine. Narudžbe za Kia EV9 u Europi su moguće od srpnja, a isporuke prvih primjeraka namijenjenih europskim kupcima očekuju se do kraja godine. "Kao Kijina nova perjanica EV9 ima ključnu ulogu u transformaciji naše marke u vodećeg proizvođača električnih vozila.

Svojom izuzetno prilagodljivom i prostranom unutrašnjošću, vrhunskim dizajnom i najnaprednijom tehnologijom vrlo brzog punjenja postavlja nove standarde u segmentu sportskih terenaca", rekao je Won-Jeong Jeong, predsjednik kompanije Kia Europe. "Vrlo smo ponosni da je EV9 proglašen njemačkim luksuznim automobilom godine još prije samog početka prodaje, jer je to jako snažan pokazatelj da su njemački stručnjaci iz automobilske industrije prepoznali i nagradili marku Kia i njezinu strategiju elektrifikacije."

U šestom izboru GCOTY žiri, koji čini 27 automobilskih novinara, testirao je i ocijenio ukupno 48 novih modela. Natjecanje je podijeljeno u pet kategorija: "kompaktni", "premium" i "luksuzni" te "nove energije" i "performanse". Žiri će među pet najboljih u razredu izabrati ukupnog pobjednika, koji će biti proglašen početkom listopada.


EV9 je najveći model Kije raspoloživ u Europi. Kao i model EV6, napravljen je na platformi za električna vozila E-GMP (Electric-Global Modular Platform) i ima tehnologiju ultrabrzog punjenja baterije od 800 volti, što mu omogućava neke od najboljih performansi punjenja u svojoj klasi. U idealnim prilikama baterija kapaciteta od 99,8 kWh za samo 15 minuta punjenja dostiže doseg od 239 kilometara.

e-SUV je u ponudi s pogonom na stražnje kotače, a pokreće ga 150-kilovatni motor s dosegom do 541 km prema standardu WLTP ili s pogonom na sva četiri kotača (AWD), koji pokreću dva 141-kilovatna elektromotora dosega do 497 km (WLTP). Izvedba s pogonom AWD raspoloživa je i u "šminkerskoj" izvedbi GT-line, a od 0 do 100 km/h ubrzava za 5,3 sekunde i dostiže maksimalnu brzinu od 200 km/h.

Milan Bugarić
VISOKA RAZINA UDOBNOSTI
EV9 nudi i visoku razinu udobnosti tijekom pauza za odmor. Izvedba GT-line ima standardna električno podesiva “relax” sjedala u prvom redu. Kada je auto parkiran ili tijekom punjenja, moguće ih je pomaknuti u udoban ležeći položaj. Na raspolaganju su sjedala za opuštanje, kao ona u prvom redu, ili rotirajuća sjedala koja se mogu okrenuti za 90 stupnjeva prema otvorenim vratima ili za 180 stupnjeva prema putnicima u trećem redu.