Osijek
OŽIVLJAVANJE PROJEKTA SKIMCO

Sveučilišna knjižnica: Grad sufinancira preprojektiranje sa Sveučilištem
Objavljeno 25. rujna, 2023.
Kad bude dovršen objekt u sveučilišnom kampusu, u njega će se preseliti i Gradska knjižnica

Na dnevnoj bazi jedno od najposjećenijih mjesta u Osijeku svakako je KBC - uz tri tisuće zaposlenih, procjena je kako onuda prođe dvije tisuće pacijenata. O studentima i zaposlenicima fakulteta u kampusu da i ne govorimo. Velikom broju njih, htjeli - ne htjeli, upada u oči nedovršena građevina u kampusu, prekoputa zapadnog ulaza u bolnicu. Riječ je o betonskoj konstrukciji, kosturu buduće sveučilišne knjižnice. Bar dvije godine ondje se ništa ne događa.U ljeto 2015. počela je gradnja nove Sveučilišne knjižnice, što je tada ocijenjeno kao najvažniji infrastrukturni projekt u sveučilišnom kampusu, jer je namijenjena svim studentima i nastavnicima Sveučilišta J. J. Strossmayera, ali i široj javnosti. U tom je prostoru, osim knjižne građe i čitaonica, trebao biti i multimedijski centar s brojnim kazališno-scenskim prostorima. Otud i radni naziv SKIMCO.

Najavljen je objekt površine 5535 četvornih metara, zgrada koja ima dva kata i niz sadržaja, knjižnice, čitaonice, multimedijsku, računalnu učionicu... Gradnja je veća tada bila najavljena u dvije faze - prva je bila dovršetak betonskih radova, a druga faza, izgradnje, s još četiri etaže, trebala je biti aplicirana za sredstva europskih fondova. Završetak je gradnje najavljen za kraj 2018. godine. Prva faza je realizirana, no s realizacijom druge očito je zapelo.

Međutim, nazire se mogućnost nastavka radova, a ruku pomoći pružio je Grad Osijek. Grad Osijek sudjelovat će u sufinanciranju preprojektiranja postojeće projektno-tehničke dokumentacije u svrhu prilagodbe novim korisnicima SKIMCO-a, kao i osuvremenjivanja projekta. Namjera je onamo preseliti i gradsku knjižnicu.

Iz Grada Osijek nisu nam u vezi s ovom temom konkretno odgovorili, ali jesu iz Rektorata.

- Između Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Grada Osijeka postignut je dogovor o zajedničkom dovršenju projekta izgradnje zgrade Sveučilišne knjižnice (SKIMCO), u kojoj će u budućnosti biti smještene i Sveučilišna i Gradska knjižnica. Zbog prilagodbe prostora zgrade SKIMCO-a potrebama Sveučilišne i Gradske knjižnice dogovorili smo zajedničko sufinanciranje troškova preprojektiranja postojeće projektno-tehničke dokumentacije. Trenutno je u procesu priprema natječajne dokumentacije za pokretanje postupka javne nabave preprojektiranja - izvijestio je prof. dr. sc. Drago Šubarić, prorektor za strategiju razvoja i financije.

Iz dostupnih je materijala vidljivo kako procijenjeni iznos planiran za preprojektiranje projektno-tehničke dokumentacije za zgradu iznosi 80 tisuća eura, a za preprojektiranje te dokumentacije za pristupnu prometnicu i parkiralište pet tisuća eura. Grad Osijek sufinancirat će do 50 posto iznosa koji se dobije u postupku javne nabave, ali ne više od 50 posto od ukupnog procijenjenog iznosa.

Dakle, u nove prostore SKIMCO-a selit će se Gradska knjižnica, koja također ima ima potrebu za modernim prostrom. Jer, iako je projekt SKIMCO-a trebao razdvojiti Sveučilišnu knjižnicu od Gradske, Gradska bi i dalje bila u neuvjetnom prostoru.

Što će nakon preseljanja biti u prostoru GISKO-a, na Europskoj aveniji 24? Počelo se govorkati kako bi ondje jednom mogli biti uredi osječkog gradonačelnika. Jedan davnašnji ondje je živio i imao odvjetnički ured, a kuću mu je supruga donijela u miraz.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

UDRUGA JOSIPOVAC POZIVA SVE GENERACIJE

Rekreativna biciklijada u subotu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VISOKI VODOSTAJ PRIVUKAO MNOGE

Potopljeni lukobran poslužio im za ležeran hod po vodi

2

HRVATSKA VOJSKA U TVRĐI

Pokazne vježbe, naoružanje, ali i prelet Rafalea!

3

TRŽNICA D.O.O. DODJELJUJE 78 CERTIFIKATA

Proizvodi s lokalne njive na stol