Osijek
USPJEH KLINIKE ZA ORL I KIRURGIJU GLAVE I VRATA

KBC: Prvi put ugradili slušni aparat za koštanu vodljivost
Objavljeno 23. rujna, 2023.
Cijena je uređaja 10.000 eura, a sada je na listi HZZO-a i za pacijenta je besplatan

Petak, 22. rujna, ući će u povijest Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata Kliničkog bolničkog centra Osijek. Tada je medicinski tim te klinike prvi put ugradio aktivni ugradbeni slušni aparat za koštanu vodljivost, 38-godišnjoj pacijentici.- Iako se takve operacije izvode u nekim drugim kliničkim centrima u Hrvatskoj, dakle nije prvi put da je taj zahvat izveden u Hrvatskoj, to je prvi put da je ugradnja tog aparata izvedena u Osijeku. Operirana je 38-godišnja pacijentica koja nosi slušna pomagala na oba uha, no ta pomagala ne zadovoljavanju njezinu potrebu za slušanjem i razumijevanjem govora - objasnila je docentica, dr. Darija Birtić, spec. otorinolaringologije na Klinici za ORL i kirurgiju glave i vrata KBC-a Osijek.

Uz doc. Birtić, liječnički su tim u operacijskoj sali činili dr. med. Mirjana Grebenar Čerkez, spec. otorinolaringolog, prof. dr. sc. Robert Trotić iz Zagreba, dr. med. Tajana Volinek (anesteziologinja), a pomagali su mu medicinska sestra Ivana Dinčec i klinički inženjer Bernd Katzbauer.

U operacijskoj je sali sve snimio naš fotoreporter Zdenko Pušić, a docentica Birtić objasnila je novinarima iz brojnih osječkih medija o kakvom je medicinskom zahvatu riječ.

- Ugradili smo aktivni ugradbeni slušni aparat za koštanu vodljivost za srednje uho u bolesnice koja je rođena s nedostatkom slušnih koščica, što je otežavalo prijenos zvuka, a samim tim slušanje, čujnost i razumijevanje govora. Naša je bolesnica do sada bila rehabilitirana s pomoću slušnih pomagala, međutim, ta pomagala za tu vrstu nagluhosti vrlo često nisu dostatna, glomazna su i razumijevanje je govora veoma loše - rekla je docentica Birtić.

Dodala je kako upravo zbog toga deset godina na tržištu postoje aktivna ugradbena slušna pomagala. Nažalost, pacijenti su ta pomagala dobivali samo uz plaćanje.

- Cijena je jednog takvog uređaja 10.000 eura. To je visokosofisticirani elektronski uređaj koji se ugrađuje u kost iza uha, ispod kože. Uređaj, osim toga, ima i vanjsku jedinicu, koja se stavlja na kožu mjesec dana nakon ugradnje. Ono što je velika stvar za Hrvatsku jest da je taj uređaj sada na listi HZZO-a i da na temelju mišljenja povjerenstva bolesnici koji zadovoljavaju određene kriterije ostvaruju pravo na to pomagalo i ono je za njih besplatno - objašnjava naša sugovornica.

Docentica Birtić objasnila je razliku između tog pomagala i klasičnog slušnog aparata: "Postoje dvije vrste oštećenja sluha, jedna je kada je problem u zvukovodu ili u slušnim koščicama. Druga je vrsta nagluhosti kada se radi o oštećenju receptorskih stanica u pužnici, odnosno u unutrašnjem uhu. Uređaj koji smo sada ugradili pacijentici nadomješta bolesno srednje uho. Ugradbeni se slušni aparat ugrađuje u kost i sastoji se od mase koja vibrira, a ta se vibracija prenosi na kost, odnosno na pužnicu."

- Operacija je bila uspješna, naime, uređaj je uspješno postavljen. No koliko je doista bilo uspješno, vidjet ćemo nakon mjesec dana, kada pripojimo vanjski procesor i aktiviramo uređaj. S obzirom na to da se radi o implatibilnom uređaju koji stavljamo pod kožu, potrebno je da oteklina splasne, a rana zaraste da bi se postavio taj uređaj - rezimira doc. Birtić.

Liste čekanja za ugradnju ovog uređaja u KBC-u Osijek nema, ali je zato na listi čekanja sedam pacijenata za umjetnu pužnicu. Te će operacije biti obavljene tijekom sljedećih nekoliko mjeseci.

Postoji pet kliničkih bolničkih centara u Hrvatskoj u kojima se ugrađuju takvi uređaji, a KBC Osijek najmlađi je među njima. Na raspolaganju imaju 12 takvih uređaja, no oni se nalaze u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu i bit će dostavljeni čim se pokaže potreba.

Vesna Latinović
Možda ste propustili...

TRŽNICA D.O.O. DODJELJUJE 78 CERTIFIKATA

Proizvodi s lokalne njive na stol

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZLOŽBA U STAROJ PEKARI

Šuma kako ju vide - šumari

2

TRŽNICA D.O.O. DODJELJUJE 78 CERTIFIKATA

Proizvodi s lokalne njive na stol

3

DAVOR TUBANJSKI NAČELNIK OPĆINE ANTUNOVAC

Antunovac, mjesto za kvalitetan život, djece je puno, budućnost neupitna