Ekonomija
SMANJENJE UTJECAJA NA OKOLIŠ

Većina je tvrtki usvojila bolji pristup održivosti
Objavljeno 23. rujna, 2023.
Visokih 86 posto hrvatskih tvrtki koje su usvojile strukturiraniji pristup održivosti bilježi pozitivne rezultate u smanjenju utjecaja na okoliš, 84 posto poboljšalo je zadovoljstvo zaposlenika, a 76 posto povećalo je zadovoljstvo kupaca.

Pokazao je to sveobuhvatni izvještaj, tzv. Bijela knjiga, koji donosi nove uvide i zaključke o nastojanjima 1240 malih i srednjih poduzeća diljem Europe u njihovoj održivoj tranziciji. Riječ je o istraživanju koje je nastalo kao rezultat zajedničkih napora Generali Grupe i SDA Bocconi Sustainability Laba iz Milana.

U Hrvatskoj, u 2023. godini, trećina malih i srednjih poduzeća nalazi se u procesu provođenja ili je već provela strategiju ili akcijski plan održivosti, što je blagi pad u usporedbi s 2020 godinom. Unatoč tome, još uvijek bilježimo 44 posto onih koji zaostaju u implementaciji i 12 posto neodlučnih. Hrvatske tvrtke često ističu visoke troškove energije i odgovornost vlasnika kao ključne prepreke, a regulatorni zahtjevi i težnja organizacijskim i tržišnim prednostima dijele treće mjesto. Hrvatske male i srednjevelike tvrtke percipiraju prepreke održivom prijelazu s većim intenzitetom u usporedbi s njihovim europskim kolegama.

Iako se osjećaju pogođenijima posljednjim globalnim krizama od drugih europskih malih i srednje velikih tvrtki, hrvatske tvrtke prioritetno traže nacionalne ili međunarodne subvencije za financiranje zelene tranzicije, porezne olakšice za promociju održivih proizvoda ili usluga, povoljnije uvjete kreditiranja te obrazovanje, izgradnju kapaciteta i prijenos kompetencija. D. Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SLABIJI PROMET

U fokusu dionice Valamara i Podravke

2

IZVOZNICI NAMJEŠTAJA SUOČENI S PADOM POTRAŽNJE

Drvna industrija ulazi u razdoblje ozbiljne krize

3

SVAKI PETI ISPITANIK PLANIRA SKIJANJE

Hrvati su 2023. putovali više nego 2019. godine