Novosti
REKONSTRUKCIJA PUTNIČKOG TERMINALA

Zračna luka Osijek prilagodit će se potrebama ulaska putnika u Schengen
Objavljeno 22. rujna, 2023.

U Osijeku je u četvrtak, u nazočnosti osječko-baranjskog župana Ivana Anušića i gradonačelnika Osijeka Ivana Radića, potpisan sporazum za izvođenje radova u projektu "Gradnja putničkog terminala Zračne luke Osijek".Riječ je o radovima u vrijednosti iznad 9,2 milijuna eura (bez PDV-a), a investicija podrazumijeva rekonstrukciju putničkog terminala, s naglaskom na osiguranju uvjeta koje je potrebno ispuniti zbog ulaska u šengenski prostor, uredit će se i dograditi vanjski dio zgrade. Sredstva je osiguralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, pa je događaju trebao nazočiti i Oleg Butković, potpredsjednik Vlade RH i ministar mora prometa i infrastrukture. No, kako neslužbeno saznajemo, zbog obiteljskih razloga ministar je morao u posljednji trenutak otkazati dolazak u Osijek.

Sporazum je potpisan između ugovornih strana, odnosno Zračne luke Osijek i Zajednice ponuditelja - Projektgradnja plus d.o.o., Osijek-Koteks d.d. i Trames d.o.o. Rok za završetak gradnje bit će 14 mjeseci, s tim što se u rok izvršenja neće računati razdoblje izdavanja upravnih akata za građenje.


"Projekt rekonstrukcije sastoji se od tri faze, prva je projektiranje, potom smo mi kao izvođač dužni ishoditi sve akte koji su potrebni, te izgradnje. Ona će obuhvatiti unutarnje uređenje, odnosno prilagođavanje pravilima Schengena, potom rekonstrukciju fasade i izgradnju vanjske nadstrešnice", izvijestio je Ivica Crnković, predsjednik Uprave Projektgradnje plus.

Za direktora Zračne luke Osijek Ivana Kosa nema sumnje da je ovo "velik korak naprijed". "Možemo biti jedan od generatora gospodarske promjene istoka Hrvatske. Nakon obnove ovo će biti jedan moderan centar koji će biti poticaj novim putničkim kompanijama, novim turistima za posjet našem Osijeku i županiji", naglasio je Kos.

"Osijek se na svaki način oporavlja, imamo rekordno visoku zaposlenost i nisku nezaposlenost, i tu nema stajanja. Izražavam zadovoljstvo što u tome imamo zajedničke napore Grada, Županije i Vlade RH", istaknuo je gradonačelnik Radić.


"Zračna luka Osijek ima potencijal koji je prepoznat i od Grada Osijeka, Županije i resornog ministarstva. Otvorili smo i sufinanciramo zračne linije i povezanost Osijeka i s Münchenom i Londonom, na tome nećemo stati nego ćemo i dalje otvarati nove linije", rekao je župan Anušić.

U srpnju je Zračna luka Osijek ostvarila rezultat od nešto više od 5700 putnika, a u odnosu prema srpnju prošle godine to je plus od čak 180 posto. D.Kuštro
POSLJEDNJA REKONSTRUKCIJA 2007. GODINE
Da će putnički terminal Zračne luke Osijek ići u rekonstrukciju i da će investitor biti resorno ministarstvo, doznali smo još krajem rujna prošle godine na saborskom aktualcu, kada je tu inicijativu pokrenuo osječki gradonačelnik Radić, a ministar Butković prihvatio. Zračna luka Osijek ove godine obilježava 43 godine postojanja, otvorena je krajem svibnja 1980., prvi je let bio 2. lipnja, kada je JAT-ov DC-9 poletio prema Zagrebu. Tijekom Domovinskog rata zračna luka je uništena i opljačkana. Od 2002. ponovno se uspostavlja promet sa ZL Osijek i u upotrebu stavlja obnovljen mali ali funkcionalni putnički terminal. Posljednji put rekonstruirana je 2007. godine. Osječka zračna luka u ovogodišnjem ljetnom redu letenja ima međunarodnu liniju Croatia Airlinesa za München i onu Ryanaira, koji će, sve do kraja listopada, dva puta tjedno povezivati Osijek i London. Tu su i domaće PSO linije za Zagreb, Rijeku i Pulu te sezonske prema Splitu i Dubrovniku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana