TvObzor
HBO ORIGINAL DOKUMENTARNI FILM “POLJSKE MOLITVE”

Mnoga lica desnog radikalizma
Objavljeno 22. rujna, 2023.

Mladi Antek tradicionalni je katolik konzervativnih nazora, no kad se zaljubi, počinje preispitivati svoja uvjerenja - prvo zabranu predbračnih odnosa, a na kraju i postojanje Boga. Odrastao je u religioznoj desničarskoj obitelji u suvremenoj Poljskoj. Katoličanstvo, nacionalizam, a pogotovo celibat određuju njegov svijet.Poljska redateljica Hanka Nobis i njezin tim nekoliko su godina pratili njega, njegove prijatelje i obitelj, a rezultat je novi HBO Original dokumentarni film “Poljske molitve” (“Polish Prayers”), dostupan na streaming platformi HBO Max. Hanka Nobis vidi Anteka kako uživa u svojoj sve većoj moći unutar Bratstva, male grupe istomišljenika, te pojavu njegovih sumnji na putu koji je odabrao.

- Namjera mi je bila napraviti film koji će pokazati mnoga lica desnog radikalizma i prezentirati informacije otvorenog srca. Prvi korak do promjene je razumijevanje, a ako obje strane nastave širiti pojednostavljenu priču o drugoj, promjena može trajati jako dugo - izjavila je redateljica Nobis.

Dokumentarac “Poljske molitve” ispričan je kroz život mladića koji je na putu da postane vođa ultrakonzervativne katoličke skupine pod nazivom Bratstvo. U trenutku kad treba biti promaknut, on počinje preispitivati moralna načela za koja se borio godinama.

- Kada sam upoznala Anteka, bilo mi je jasno da je on povrijeđen i da je duboko u sebi vrlo osjećajan čovjek. To je odlučio sakriti odvajajući se od svojih emocija i slijedeći pravila koja je postavila njegova obitelj glede vjere, a posebno arhetipskog pogleda na muževnost. Kad se pridruži Bratstvu, njegovi stavovi postaju još radikalniji, ali tada se događa traumatičan osobni događaj - roditelji mu se rastaju. Anteku je trebalo dosta vremena da to prihvati. Dugo smo snimali i sprijateljila sam se sa svojim likovima. Zahvalna sam što im je njihov razvoj omogućio da mi se otvore. Bila sam s njim dok je upoznavao žene koje su ga pratile na njegovu putovanju, bili smo zajedno u mnogim situacijama tijekom njegovih oklijevanja oko Bratstva - kazala je Hanka Nobis. D.M.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana