Mozaik
DJELO SESTARA PRAVI JE HIT

Bosanski Hobbiton je prava bajka, a privlači goste iz cijelog svijeta
Objavljeno 20. rujna, 2023.
Često dolaze fanovi “Gospodara prstenova” i zato smo sašili kostime za slikanja, što je naše goste doista oduševilo, kažu

U selu Rakova Noga, nedaleko od Kreševa u Bosni i Hercegovini, sestre Marija, Milijana, Vedrana i Valentina Miličević izgradile su nevjerojatno turističko naselje koje su nazvale Hobbiton. Inspirirane kućicama iz poznatog "Gospodara prstenova", te su sestre stvorile pravu bajku, koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.Mir i odmor


Ono što to naselje čini posebnim male su zemunice, replike kućica iz fantastičnog svijeta Hobita. Svaka od tih kućica nosi sa sobom dio povijesti, tradicije i znamenitosti Kreševa, što ih čini još dražim posjetiteljima. Ideja o izgradnji hobitskog sela došla je od Marije, koja je dugo sanjala o vlastitom jedinstvenom turističkom odredištu. Sestre su je odmah podržale.

- Ideju sam dobila iz ljubavi prema turizmu, prema putovanjima, prema rudarstvu, a, s druge strane, željele smo nešto ostvariti u Kreševu u turističkom smislu. S obzirom na to da ovdje još nisu viđene kućice pod zemljom, odlučile smo se za hobitske kućice - priča Marija Miličević. Hobbiton se sastoji od pet kućica, a svaka od njih ima svoje ime i jedinstveno uređenje.

- Četiri smo sestre, radimo zajedno i zajedno smo realizirale ovu ideju. Trenutno su završene dvije kućice, a tri će biti završene uskoro. Svaka sestra ima zadatak opremiti jednu kućicu, dati joj ime i taj naziv i uređenje spojiti s nekom tradicijom Kreševa. Posljednju kućicu smo, naravno, ostavile roditeljima - kaže Marija.


Kućica pod imenom "Lipa" ima simboliku sretnog djetinjstva. Nazvana je po lipi, koja je poznata kao drvo sreće, ljepote, zdravlja i dugovječnosti. "Lipa" je kućica koja je isprepletena s ljubavlju prema prirodi, izrađena od prirodnih materijala i odiše starim običajima. Ova kućica je ispunjena emocijama i namijenjena je pružanju udobnosti i unutarnjeg mira svojim gostima.

S druge strane, kućica "Ober" udobna je zemunica koja podsjeća na pećinu i upravo je tako dobila ime - po Oberskoj pećini, koja je nekad bila rudnik žive. Ta kućica gostima otkriva kako su rudari voljeli Kreševo. Svi detalji u kućici su crvene boje i asociraju baš na živu, a na policama su izloženi kreševski kristali.

U bliskoj budućnosti svih pet kućica bit će dostupno za rezervaciju, pružajući posjetiteljima priliku da potpuno urone u čarobni svijet Hobita i dožive jedinstveno iskustvo inspirirano Tolkienovim remek-djelom.

Svaka kućica može primiti četiri osobe. Ima mali dnevni boravak pregradom odvojen od kreveta, kuhinjicu i toalet. Zagrijava ju starinska peć na drva. Također, svaka kućica ima dvorište s roštiljem.

- Mi ovdje nudimo mir i odmor, odnosno noćenje u jedinstvenim kućicama pod zemljom. Isključivo se bavimo ugostiteljstvom, izdajemo kućice gostima i u tom razdoblju ne dopuštamo nikakve druge posjete. Tako da su gosti sami i nitko ih neće ometati. Po tome se razlikujemo od naših tipičnih etnosela - objašnjava nam Marija.

Dječje igralište


Tu su i šetnica kroz čarobnu šumu, kućice za kućne ljubimce, kao i koliba "Golišan" za organiziranje proslava, a u planu je i izgradnja dječjeg igrališta.

- Često dolaze fanovi "Gospodara prstenova" i zato smo sašili kostime za slikanja, što je naše goste doista oduševilo, a imali smo i goste koji su došli sa svojim kostimima - kaže Marija.

Hobbiton selo može se posjetiti samo uz najavu i rezervaciju, a cijene su različite, ovisno o sezoni.

- Cijene se u ljetnoj sezoni kreću od 80 do 100 eura po kućici, a u zimskoj od 60 do 80 eura - govori Marija i dodaje kako su dobro popunjeni te da im gosti dolaze iz cijele Europe, pa i dalje.

- Nalazimo se na platformama Booking i Airbnb, a komentari su svi pozitivni, sve same desetke - dodaje Marija.

Ovo naselje pravo je mjesto za sve ljubitelje Tolkienova svijeta, ali i one koji traže predivno okruženje s daškom lokalne tradicije i kulture.(Paula Bosančić/Pixsell)
Svaka od kućica nosi sa sobom dio povijesti, tradicije i znamenitosti Kreševa

Možda ste propustili...

NOVA KOMEDIJA “THE FIFTH WHEEL”

Kim Kardashian uskoro na Netflixu

POVRATNIČKI SINGL “DRAGI BOŽE”

Vucin duet s H. Bešlićem

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana