Regija
IDE U PROJEKTIRANJE

Crveni magazin bit će glazbeni kulturni centar
Objavljeno 19. rujna, 2023.
U objekt će se preseliti glazbena škola; imat će plesne i koncertne dvorane, studio, učionice
VUKOVAREltzov crveni magazin na križanju Gundulićeve i Županijske ulice, odnosno na ulazu u središte Vukovara, trebao bi dobiti novu svrhu.Naime, prošloga je tjedna potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju zgrade i prenamjenu u Glazbeno-kulturno-umjetnički centar. Tom je prilikom navedeno kako će se nakon obnove i opremanja u objekt preseliti glazbena škola, a imat će koncertne i plesne dvorane, učionice, knjižnice i druge prostore. Nakon potpisivanje ugovora, vrijednog nešto više od 83 tisuće eura, gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je važnost projektiranja prostora u kojem bi se u budućnosti trebala razvijati kulturno-glazbena scena u gradu na Dunavu.

- Crveni je magazin dugo stajao razrušen i izvan funkcije te ga želimo iskoristiti na najbolji mogući način. Projektnom dokumentacijom koju ćemo dobiti bit ćemo spremni za apliciranje na natječaje europskih fondova. Kroz rad našeg Upravnog odjela za obrazovanje, uz suradnju s konzervatorima s područja grada, postignuta je suglasnost oko prenamjene objekta - izjavio je i dodao kako će projektnom dokumentacijom Grad dobiti i kvalitetno idejno rješenje i financijsku projekciju njegove izvedbe.

Pročelnik UO za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić poručio je kako je pokretanje realizacije projekta obnove iznimno važno jer glazbena škola, koja ima oko 200 učenika, treba novi prostor. Stoga gradske vlasti u taj objekt planiraju smjestiti nekoliko dvorana i studio za snimanje, koji će dodatno razviti glazbenu kulturu na širem vukovarskom području.

Crveni magazin bio je objekt vukovarskih grofova Eltz. Sagrađen je 1893. godine u maniri rane industrijske arhitekture na zapadnom ulazu u Vukovar, uz rub povijesne jezgre grada. Prema službeno dostupnim podacima, taj je objekt u početku bio skladište za žito, a tijekom Drugog svjetskog rata pretvoren je u zatvor, gdje su stanovnici sa šireg vukovarskog područja mučeni i odvođeni na stratišta. Od sredine prošloga stoljeća služio je kao centralno PIK-ovo skladište. U Domovinskom je ratu značajno oštećen, odnosno granatiranje je izazvalo veliki požar koji je prouzročio rušenje krova i međukatne konstrukcije, pa su ostali samo vanjski zidovi.

Građevina je proglašena kulturnim dobrom rješenjem iz 2013. godine, a godinu ranije tadašnji je gradonačelnik Željko Sabo najavljivao kako bi na toj lokaciji trebao biti smješten Centar za mir i toleranciju koji bi posjećivali studenti iz cijeloga svijeta i u njemu učili kako se u gradu na Dunavu izgradio mir poslije velikih stradanja i razaranja.

U Vukovar je 2012. godine dopremljen i "kamen mira" koji je trebao biti ugrađen u Centar za mir i toleranciju, kao i opeka iz katedrale u Nagasakiju. Još tada je rečeno kako će gradske vlasti potrebna sredstva tražiti u EU fondovima, no najave nisu realizirane, pa je ova nekretnina godinama stajala bez funkcije.

Vukovarci s pravom očekuju da se novi planovi provedu u djelo te da ova građevina ubrzo bude obnovljena i doista postane dom kulturno-glazbene scene.

Dragana Korpoš
VIŠE UPITA
Prije četiri godine gradske su vlasti navodile kako su imale različite upite vezano uz budući sadržaj crvenog magazina, od smještajnih objekata i hostela do muzeja, međutim sve je ostalo na razini upita. Stoga se čekalo kako bi se konkretnim planom objekt priveo svrsi.

Možda ste propustili...

GLAZBENO-ZABAVNA MANIFESTACIJA

Počnju “Ljetni susreti u Samatovcima”

NA SREDIŠNJEM TRGU POSTROJILI SU SE ČLANOVI 30-AK BRANITELJSKIH UDRUGA

Održan četvrti Memorijal “Ivan Ćališ-Đeri”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVA TRANŠA ZA PRODAJU

Grad Đakovo prodaje petnaestak nekretnina

2

JESTE LI SE SJETILI NA VRIJEME?

Stiže toplinski val, a instalateri klima-uređaja dijele odbijenice

3

BESPLATNE ULAZNICE ZA SVE OSNOVNOŠKOLCE

Na bazene u Belom od ovog četvrtka