Mozaik
25 GODINA ROTTEN TOMATOSA

Kritičari odabrali deset najboljih serija od 1998.
Objavljeno 19. rujna, 2023.
Prva tri mjesta drže kultne serije “Breaking Bad”, “Obitelj Soprano” i “Žica”

Portal Rotten Tomatoes u povodu svoje 25. godišnjice tražio je sve svoje priznate kritičare da izdvoje pet najboljih serija u posljednjih 25 godina. Portal je na temelju rezultata izdvojio 25 najboljih serija, među kojima su bili klasici poput "Obitelji Soprano" ili "Žice", ali i moderni hitovi kao što su "BoJack Horseman" ili "The Office". U nastavku doznajte koje su serije zauzele vrh popisa.10. Dva metra pod zemljom (Six Feet Under)


Priča o obitelji Fisher koja vodi pogrebno poduzeće nije samo serija o pogrebima. To je serija o životu, obitelji, ljubavi i gubitku. Kroz pet sezona "Dva metra pod zemljom" pruža dubok uvid u ljudsku prirodu i traume.

9. Izgubljeni (Lost)


Serija "Lost" bila je hit diljem svijeta otkako se počela prikazivati 2004. godine. Publika je godinama bila opsjednuta tajanstvenim otokom, intrigantnim likovima i brojnim zagonetkama. "Lost" se može pohvaliti inovativnom naracijom i brojnim zapletima koji su držali gledatelje na rubu sjedala.

8. Twin Peaks: Povratak (Twin Peaks: Report)


David Lynch se u 2017. godini vratio svojoj ikoničnoj seriji više nego dva desetljeća nakon kraja druge sezone. Ovaj povratak bio je sve što bismo mogli očekivati od Lyncha: čudan, mističan i apsolutno nezaboravan. Posljednja sezona "Twin Peaksa" prati povratak FBI agenta Dalea Coopera nakon što je 25 godina bio zatočen u Black Lodgeu.

7. Igra prijestolja(Game of Thrones)


Igrana adaptacija književnog serijala "Pjesma leda i vatre" definirala je televizijsko stvaralaštvo prošlog desetljeća svojom kombinacijom političkih intriga, epskih bitaka i kompleksnih likova. Iako je posljednja sezona serije razočarala i fanove i kritičare, prve četiri sezone i dalje slove kao vrhunac televizijskog stvaralaštva.

6. Preostali (The Leftovers)


Scenarist Damon Lindelof, poznat po seriji "Izgubljeni", kreativni je um iza ove HBO-ove serije za koju mnogi nisu ni čuli. Preostali je dramska serija koje istražuje posljedice iznenadnog nestanka 2 % svjetske populacije, a pritom se bavi pitanjima vjere, smisla ljudskog postojanja i ljudske naravi.

5. Nasljeđe (Succession)


l Priča o bogatoj obitelji Roy koja se bori za kontrolu nad medijskim carstvom. Nasljeđe kombinira crni humor s prodornom dramskom analizom moći i korupcije.

4. Momci s Madisona (Mad Men)


Putovanje kroz 60-e kroz oči Dona Drapera, kreativnog direktora u reklamnoj agenciji. "Momci s Madisona" su elegancija i stil, ali i duboko introspektivan prikaz američkog društva.

3. Žica (The Wire)


Ova serija nudi sirovi i realističan pogled na život u Baltimoreu, istražujući korupciju, trgovinu drogom i svakodnevne borbe građana.

2. Obitelj Soprano (The Sopranos)


Tony Soprano nije samo šef mafije, već i obiteljski čovjek koji pokušava uravnotežiti svoj kriminalni profesionalni život s privatnim životom. "Obitelj Soprano" revolucionarizirala je televizijsku dramu svojom dubokom karakterizacijom i složenim pripovijedanjem.

1. Breaking Bad


Na vrhu popisa je priča o Walteru Whiteu, mirnom srednjoškolskom profesoru kemije koji se zbog tragičnih okolnosti polako počinje pretvarati u nemilosrdnog narkobosa. "Breaking Bad" je majstorsko djelo televizijske umjetnosti koje istražuje granice morala, pohlepe i ljudskog pada.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

DODJELOM NAGRADA ZAVRŠENO JUBILARNO IZDANJE

Rekordnih 122 natjecatelja na 25. izdanju Pannoniana

AUTORI D. ŠPIŠIĆ I T. KOŠTA

Predstavljen strip “Priče iz davnine”

NAJTRAŽENIJU FILMSKU FRANŠIZU OD DANAS MOGUĆE JE POGLEDATI U CINESTAR KINIMA

Brojni poznati nisu propustili premijeru filma “Furiosa: Pobješnjeli Max Saga” u IMAX-u

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ČLANOVI DRUŠTVA HRVATSKIH KARIKATURISTA

Predstavili su svoje viđenje mnogih poznatih osoba te raznih aktualnih događaja

2

“STARI MLIN”: CEREMONIJA KINESKOG ČAJA

Pozadina priče je kretnja
umjetnosti k lijepome

3

PROSLAVILI 25. ROĐENDAN U ZAGREBU

Vatra ovog ljeta nastupa i po Slavoniji