Kultura
IZLOŽBA T. KOSTANJEVIĆ

U galeriji “Tunel”: Neobična bića u ambijentu špilje
Objavljeno 18. rujna, 2023.
Izložba nosi naslov “O Ženama, Pticama, Šišmišima, Štrigama i Vodenbaburama”

U galeriji "Tunel" Gradske knjižnice Požega postavljena je samostalna izložba akademske kiparice Tatjane Kostanjević. Ovo je druga izložba u Gradskoj knjižnici Požega požeške akademske kiparice Tatjanine Kostanjević, pomalo neobičnog naziva "O Ženama Pticama, Šišmišima, Štrigama i Vodenbaburama".Izloženo je petnaestak skulptura u sadri koje promatrača ne ostavljaju ravnodušnim. Izložba je dio ovogodišnjeg izložbenog programa Gradske knjižnice Požega, a održava se uz podršku Ministarstva kulture i medija te je svojevrstan uvod u jesenski program Knjižnice. Otvorena je do 8. studenog ove godine u radnom vremenu Knjižnice. Izložbu je otvorila Aleksandra Šutalo.

- Riječ je o izložbi skulptura čija je pojavnost ujedno primitivna i suvremena, animalistička i senzualna, ali uklopljena u vizualnost današnjice. Galerija Tunel ovaj je put postala špilja s neobičnim bićima - kaže Šutalo.

Gradska knjižnica i Tatjana Kostanjević surađuju duže vrijeme. Kiparica je voditelj likovne radionice za vrijeme ljetnih školskih praznika pod nazivom Umjetnik u meni kojom se popularizira umjetnost i pruža stručna pomoć polaznicima pri odabiru studija. Polaznici su likovno talentirani učenici i većina njih će se opredijeliti za likovna zvanja i obrazovanje nastaviti na likovnim školama i akademijama.

Tatjana Kostanjević, rođena u Rijeci, samostalna je umjetnica koja živi i stvara u Požegi. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1988. godine. Svojim se umjetničkim radom predstavila na pedesetak samostalnih izložbi te je isto toliko njezinih skulptura postavljeno na javne površine i prostore. Brončane skulpture Tatjane Kostanjević krase mnoge parkove i urbane površine. Požega se ponosi skulpturom Tesle, zatim četiri metra visokom Sarom, koja utjelovljuje legendu o Babinu Viru kao i brončanim portretima važnijih Požežana. Grad Opatija izdao je monografiju Tatjane Kostanjević 2005. godine, a za doprinos u kulturi dodijeljena joj je 2010. godine nagrada Grada Požege.

Galerija “Tunel”, koja se nalazi u novom dijelu zgrade Gradske knjižnice Požega, prikladan je i inspirativan atelijer za sve umjetnike te izložbeni galerijski prostor koji nudi mogućnost predstavljanja njihova stvaralačkog rada. Programska i izložbena funkcija ove jedinstvene galerije omogućava ti da zastaneš, pratiš proces nastanka umjetničkog djela ili pogledaš izložbu.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

DISTOPIJSKI ROMAN ŠVEDSKE KNJIŽEVNICE NINNI HOLMQVIST

Hrvatski prijevod romana “Ustanova”

U ARHEOLOŠKOM MUZEJU U ZAGREBU 28. RUJNA

Izložba o 100 godina češke egiptologije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SPORAZUM O SURADNJI PRI ORGANIZACIJI

29. Dani Milka Kelemena su od 3. do 15. listopada

2

NOVA KNJIGA VINKOVAČKOG KNJIŽEVNIKA

Davor Ivankovac izdao "S dna Panonskog mora"

3