Osijek
ZAVRŠENA OBNOVA POVIJESNE JEZGRE

Premijer prošetao Tvrđom koja je zasjala u kraljevskom, novom ruhu
Objavljeno 15. rujna, 2023.
Radić je zahvalio na podršci na ovom projektu vrijednom 16,921 milijuna eura

Zadnji bager otišao je iz osječke povijesne jezgre pa su novouređenom i infrastrukturno obnovljenom Tvrđom prohodali premijer Andrej Plenković, gradonačelnik Ivan Radić i osječko-baranjski župan Ivan Anušić i tako obznanili da je obnova kulturno-povijesno najvrijednijeg dijela Osijeka završena.Kraljevska zabava


Radić je podsjetio kako se kroz rekonstrukciju i dogradnju dotrajale i neadekvatne infrastrukture revitalizirala brownfield-lokacija osječke Tvrđe na više od 30.000 kvadrata. Rekonstrukcija i dogradnja obuhvatila je sanitarnu i oborinsku kanalizaciju, distribucijsku telekomunikacijsku i elektroenergetsku kabelsku kanalizaciju te ulice i pješačke površine čime su se stvorili uvjeti nužni za revitalizaciju Tvrđe kao poslovnog, stambenog i javnog područja. Zahvalio se podršci premijeru u projektima. Ovaj je projekt bio vrijedan 16,921 milijuna eura od kojih je sufinanciranje bilo s 8,57 milijuna eura dok je iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekta dodijeljeno još 371.692 eura.


Premijer je najprije obišao izložbu grafike Andrije Medulića Schiavonea u Muzeju likovnih umjetnosti Osijek, potom održao sastanak s Radićem i Anušićem te potom posjetio Festival ulične umjetnosti pa i on zadovoljno, kao i brojni Osječani uživao u novim programima osmišljenim baš za Tvrđu, koji će prerasti u tradiciju. Ulicama su šetali zabavljači na štulama, mobilni klavir kružio je među ljudima... bajkovita je Tvrđa uz glazbu, poseban svjetlosni spektakl, instalacije, bogatu gastronomsku, pivsku i vinsku ponudu pružila svoju najbolji do sada ugođaj s kraljevskom zabavom koja nije mimoišla ni najmlađe. Festival ulične umjetnosti, dostojan careva - Monarhija novog doba, monarhija zabave u kojoj je svaki posjetitelj vladar svoga vremena, vladar zabave i vladar novih prekrasnih ulica Tvrđe.


Tvrđa je postala pozornica pa se šetalo njome, uživalo u 11 lokacija Festivala svjetla i različitim glazbenim zvučnim kulisama, uživalo se u ambijentu filmske glazbe, brojnih Dj-eva, uličnih glazbenika i animatora, uz žive statue, štulare, kostimirane likove u dosad neviđenom obliku i uz veliki izraz poštovanja prema prošlosti i bogatstvu koji Tvrđa ima, a na 10 svjetlećih panela se moglo informirati o zanimljivostima i povijesnim činjenicama. Od glazbenih imena posjetitelji su u street izdanju poslušali HPD Lipu, tamburaški zbor Pajo Kolarić, Big bend, Osječki puhački orkestar, dječji bend Uholaže i druge, a tu se bili i udruga Volim gramofonske ploče, Craft beer festival, Cest is d Best, i drugi izvođači.

Nakon obilaska Radić je izvijestio da je sa svojim zamjenicima i s premijerom. saborskim zastupnicima i ministrima razgovarao o izvrsnim turističkim rezultatima, Osijek je lani proglašen najboljom kontinentalnom destinacijom i bila je to najbolja godina osječkog turizma.


- Tvrđa kao biser će pridonijeti još boljim rezultatima. Mnogi su projekti u Osijeku, samo je europskih projekata je 200 milijuna eura. Mogu se zahvaliti i predsjedniku Vlade i poduzećima i ministarstvima na podršci Gradu Osijeku, Osječko-braranjskoj županiji - istaknuo je gradonačelnik Radić.

Važni projekti


Župan Anušić je izjavio da su razgovarali i izgradnji novog KBC-a Osijek.

- Riješene su sve prepreke koji idu s tako složenim projektima, Već iduće godine će biti spreman za realizaciju tj. za izgradnju. Razgovarali smo i o sufinanciranju 1. gimnazije koja napreduje odlično. Svi projekti su iskomunicirani, u fazi su realizacije ili pripreme za realizaciju ili su realizirani kao nekoliko velikih, bitnih projekata od podvožnjaka na Čepinskoj do Gospodarskog centra i Regionalnog distribucijskog centra... Odlično surađujemo, naglašavam razumijevanje Vlade RH za sve naše projekte i prihvaćanje za sve ono što mi mislimo da je ključno za razvoj. Zahvaljujem se premijeru, ministrima i svima koji su pomogli u realizaciji ovih projekata - kazao je župan Anušić.

Plenkoviću je drago što su župan i gradonačelnik zadovoljni s jučer usvojenim petim paketom mjera Vlade koje sugrađanima, gospodarstvu pa onda i Gradu i općinama daju mir, predvidljivost, stabilnost i energetsku sigurnost kako bi bili koncentrirani na projekte koji su u fokusu njihovih mandata, razvoja Grada i Županije. Zadovoljan je što Radić ne namjerava podizati stopu poreza na dohodak i tako omogući veće plače Osječanima.


- On je, baš ono što smo htjeli, preuzeo odgovornost, a istodobrno će biti dovoljno sredstava i proračunskih prihoda i za funkcioniranje grada i za ulaganja. Zahvaljujem županu i gradonačelniku na suradnji u projektima koje smo realizirali zajednički u sedam proteklih godina - kazao je Plenković nakon šetnje Tvrđom.

U subotu će u Tvrđi, između 11 i 13 sati, biti i više dječjih programa, predstava i koncert, a u večernjim satima i radionice gdje će djeca moći biti majstori svjetlosnih kreacija. Sinoć su se posjetitelji zabavljali uz nastup TBF-a, a u subotu, u 20.30 sati, nastupaju The Frajle.

Darko Pejić
Možda ste propustili...

OKUPILI SE NEKADAŠNJI UČENICI 4. ECS

Povratak u Emšu pedeset godina nakon mature

PLESNA IGRAONICA “POČETNICA”

Male balerine plešu u subotu i nedjelju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana