Ekonomija
SPAS DONIJELO RUJANSKO SUNCE

Kiše i bolesti vinove loze zamalo “potopile” vinare
Objavljeno 16. rujna, 2023.
Obilne kiše padale su u vrijeme kad to grozdovima ne odgovara, padala je i tuča

Dobro će i završiti s obzirom na ono što smo očekivali nakon velikih kiša, tuča i bolesti, no stvar će u posljednji tren velikim dijelom, ali uz mnogima manji prinos, izvući lijepo vrijeme posljednjih tjedana, kažu hrvatski vinari, koji su nakon iznimno teške godine - neki kažu, i najizazovnije u posljednjih deset godina - počeli berbu.Obilne kiše padale su u vrijeme kad to grozdovima ne odgovara, neke je vinograde zahvatila tuča, a da stvar bude teža, pojavile su se bolesti, poput peronospore i pepelnice. Međutim, lijepo vrijeme, a pogotovo vrlo topao rujan, dobrim će dijelom izvući godinu. Ipak, berbe su na mnogim područjima počele prije nego što je to planirano.

Nedostaje berača


Poznati kutjevački vinar Vlado Krauthaker kaže da je berba u njegovim vinogradima u tijeku, iako je očekivao da će, s obzirom na vremenske uvjete ovoga ljeta, početi nešto kasnije.

"U lipnju i srpnju bilo je dosta kiše, no kolovoz je bio vrlo dobar, bilo je dosta sunca. Sada su dani topli, a noći hladne, što nas tjera na hitnu berbu. Sva zbivanja s vremenom prisilila su nas da imamo dosta izmiješanih berbi. Beremo inače u tri faze, a sada se to izmiješalo", rekao je Krauthaker za Hinu.

Među prvima se beru sivi i crni pinot, chardonnay, a graševina je između druge i treće faze dozrijevanja. No s obzirom na sadašnje uvjete i nju se mora hitno pobrati, kaže Krauthaker.

Podsjećajući na sve što se događalo ove vinogradarske godine - čudno vrijeme, obilje kiše, poremećena cvatnju - istaknuo je da bi godina ipak mogla dobro završiti.

Vrijeme je sada odlično, a grožđe je u dobroj kondiciji, kaže kutjevački vinarski doajen.

"Urodi su dobri, sačuvali smo grožđe, dobrog je i optimalnog zdravstvenog stanja, i to na svih naših 1600 hektara. Posebno veseli dobro zdravstveno stanje grožđa jer su se u pojedinim dijelovima Hrvatske ove godine u vinogradima pojavile bolesti, poput peronospore, te je taj dio vinograda dosta stradao", kaže Vlado Krauthaker, jedan od prvih hrvatskih vinara koji su prije nekoliko desetljeća počeli proizvoditi vina iznimne kvalitete i prema međunarodnim standardima.Krauthaker se, međutim, boji prekupaca grožđa u dijelovima Hrvatske gdje su vinogradi stradali od nevremena ili bolesti.Velik mu je problem i manjak berača. Nalazi ih u mjestima koja su i 70-ak kilometara od njegovih vinograda. On im, naravno, mora plaćati i prijevoz."Rezimirajmo: grožđe je u redu i godina može biti potentna, ali je još uvijek rano za prognoze o kvaliteti vina iz ovogodišnje berbe", zaključio je Krauthaker.Još jedan nestor hrvatske vinske scene i jedan od najzaslužnijih za veliku ekspanziju istarskih vina - Ivica Matošević, govori slično svojem slavonskom kolegi."Bit će dobro iako smo bili uplašeni kako je krenulo. Tijekom ljeta bilo je puno kiše, bilo je i tuče i sve je izgledalo crno. No posljednja tri tjedna puno toga su spasila - vrijeme je lijepo i dolaze dobre stvari", kaže Matošević.U dobroj kondiciji


Dodaje, doduše, da će urod biti manji nego lani jer je tuča uništila dosta grožđa, ali ističe da se autohtoni istarski forte - malvazija, vrlo dobro drži.

"U Istri je 60 posto vinogradarskih površina pod malvazijom, a to se grožđe pokazalo vrlo otpornim. Godina bi za malvaziju mogla biti dobra", predviđa Matošević, ponavljajući da se posljednjih tjedana situacija dramatično popravila spram očekivanja.

U njegovim su vinogradima očekivali da će berba početi oko dva tjedna kasnije nego što je zaista počela, no ubrzalo ju je obilje sunca posljednjih tjedana.

"Kako je moglo biti, ispast će dobro. U cilj utrčavamo poletni i vina iz ovogodišnje berbe mogla bi biti vrlo dobra", kaže Matošević.

Glavni enolog Badela 1862 Dubravko Ćuk kaže kako su u Badelu još 5. rujna počeli berbu, i to na području Benkovca, a u Daruvaru je počela berba sauvignona. Berba plavca, od kojeg prave neka od najboljih vina u zemlji, počinje za dva tjedna.

I on naglašava da je godina bilo iznimno zahtjevna, jer su i kontinent i obala bili izloženi velikim količinama oborina.

"Bilo je vrlo izazovno zaštititi vinograde zbog te goleme količine kiše, a uz iznimne napore uspjeli smo sačuvati vinograde i od peronospore i od pepelnice", kaže Ćuk, koji u portfelju što ga vodi ima nekoliko iznimno cijenjenih etiketa.

Zdenka Rupčić
U Belju je grožđe koje je do sada ubrano dosta dobre kvalitete
Voditelj vinogradarstva u Belju Tomislav Pintarić rekao je da je prošlog tjedna počela berba u vinogradima Belja, na Banovu brdu u Baranji. Prvo se beru rane sorte, pinot sivi i pinot crni, a ovog tjedna počela je berba graševine, koja zauzima 85 posto beljskih vinograda. Upitan koliko su vremenske prilike utjecale na vinogradarsku godinu, kazao je kako je ove godine u vinogradima najviše kiše bilo tijekom razdoblja cvatnje i oplodnje vinove loze. “Velika količina vlage negativno je utjecala na formiranje grozda, što će u konačnici utjecati na ovogodišnje prinose. Glavni prioritet nam je bio sačuvati kvalitetu grožđa, pa smo na vrijeme obavili sve potrebne mjere u zaštiti vinograda”, naveo je Pintarić. U vinogradima Belja nema bolesti jer su se, kaže, pravodobnom reakcijom uspjeli zaštititi, no ne mogu zanemariti utjecaj nepovoljnih vremenskih prilika, zbog kojih vinogradari ovu godinu smatraju najizazovnijom u posljednjih deset godina. “Grožđe koje je do sada ubrano dobre je kvalitete. Naša vinarija je pozicionirana u središtu vinograda, pa je ubrano grožđe u roku od pola sata nakon berbe u vinariji”, zaključio je Pintarić.

Problemi s peronosporom i pepelnicom
Loše vrijeme utjecat će na prinos, odnosno bit će manji urod, na području Dalmacije i više od 15 posto. “Imali smo puno problema s kišom, što je onemogućilo ulazak mehanizacije u vinograde. Probleme su diljem države stvarale i peronospora i pepelnica, pa će neka područja zbog toga dati i do 50 posto manji prinos”, kaže Ćuk. Predviđa da bi pojedini dalmatinski vinari mogli imati smanjeni prinos bijelih sorti i do 50 posto, ali i smanjeni prinos vrlo cijenjenog plavca. “Nije gotovo dok sve ne uđe u podrume”, ističe Ćuk, dodajući, međutim, da će vrhunska vina sačuvati kvalitetu, a teška godina mogla bi se odraziti na kvalitetna vina. “Ne bojim se za vrhunske pozicije. Ta vina će i dalje biti vrhunska i sve što se događalo neće imati dramatičan utjecaj na njihovu kvalitetu. Srećom, ni naše pozicije u Križevcima i Daruvaru nije poharala tuča. Postoje, nažalost, vinogradi na kojima se nema što ubrati”, kaže Ćuk.

Možda ste propustili...

EUFORIJA U VEZI RAZVOJA UMJETNE INTELIGENCIJE

Svjetske burze porasle, u fokusu tehnološki sektor

U BUDUĆNOSTI NAJVJEROJATNIJA ZAMJENA ZA SVE OSTALE MATERIJALE

Papir se trenutno smatra najodrživijim materijalom koji se koristi za pakiranje

U MUENCHENU INTERSOLAR EUROPE

Fokus na trendovima solarnog poslovanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MJERE TREBAJU STUPITI NA SNAGU 30. PROSINCA

SAD od EU-a traži odgodu zakona o krčenju šuma

2

POSLODAVCI SE SVE TEŽE NOSE S TERETOM VISOKIH TROŠKOVA

Potražnja za radnom snagom u SAD-u posustaje

3

KAMPANJA "JEDNA KALA, JEDNO HVALA"

Kala i ove godine promiče vrijednost dobrovoljnih vatrogasnih društava