Regija
GOSPODARENJE OTPADOM

Općine ulaze u vlasništvo
tvrtke Čistoća Županja
Objavljeno 14. rujna, 2023.
Zamolbe za kupnju jedan posto poslovnog udjela Gradu Županji poslale su Babina Greda i Bošnjaci
ŽUPANJA - Općine Babina Greda i Bošnjaci proteklog su tjedna Gradskom vijeću Županje dostavile zamolbu za otkup po jedan posto poslovnog udjela u tvrtki Čistoća Županja, čiji je jedini osnivač Grad Županja. Cilj je zajednička provedba mjera kvalitetnog, postojanog i ekonomski učinkovitog gospodarenja otpadom u skladu s načelima održivog razvoja i zaštite okoliša sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom.

U zamolbi, koju potpisuje načelnik Josip Krnić, Babogredci navode da su prošloga mjeseca ostali bez koncesionara za odvoz, skupljanje i odlaganje komunalnog otpada. Tvrtka Strunje-Trade iz Privlake je 22. kolovoza podnijela zahtjev za sporazumni raskid ugovora o koncesiji. S obzirom na to da je Općina dužna osigurati stalan odvoz komunalnog otpada na svome području, uputila je zamolbu Gradskom vijeću Županje za kupnju vlasničkog udjela od jedan posto u tvrtki Čistoća Županja i spremni su, stoji u zamolbi, obavljanje komunalnih djelatnosti, odnosno skupljanje, odvoz i odlaganje komunalnog otpada prebaciti na tu tvrtku.

Navedene usluge na području Bošnjaka od 2014. godine pruža tvrtka Čistoća Županja na temelju desetogodišnjeg ugovora o koncesiji. Načelnik Andrija Juzbašić zadovoljan je i ističe da Općina želi mještanima i dalje osigurati kvalitetno, stabilno i dugoročno obavljanje komunalnih djelatnosti. Radi nastavka uspješne suradnje obratili su se Gradu Županji i iskazali interes za kupnju jedan posto udjela u navedenoj komunalnoj tvrtki. Time bi se, stoji u zamolbi, stekli zakonski uvjeti za trajno obavljanje ove komunalne djelatnosti od strane Čistoće Županja.

Gradsko vijeće Županje udovoljit će njihovim zamolbama i donijeti odluku o prodaji po cijeni od 8780 eura za jedan posto udjela. A gradonačelnika Damira Juzbašića ovlastit će za sklapanje ugovora s Babinom Gredom i Bošnjacima. Sjednica je sazvana za četvrtak (14. rujna).

Na kupnju poslovnih udjela u komunalnim tvrtkama odlučuje se sve veći broj općina. U tom slučaju, kažu lokalni čelnici, nije potrebno raspisivati natječaje za dodjelu koncesije jer se društvu u kojemu su suvlasnici određeni komunalni poslovi dodjeljuju na temelju odluke Općinskog vijeća.

Na takav se potez nedavno odlučila i Općina Vrbanja, koja kupuje pet posto udjela u temeljnom kapitalu komunalne tvrtke Vranjevo Otok.

Marija Lešić Omerović
ZAINTERESIRANA JE I OPĆINA GRADIŠTE
I općinski načelnik Gradišta Srećko Papac podržava ulazak općina u vlasništvo komunalnih tvrtki u svrhu zajedničkog gospodarenja otpadom. Napominje da je briga oko zbrinjavanja komunalnog otpada na svome području zakonska obveza jedinica lokalne samouprave, a brojni gradovi i općine u Hrvatskoj muku muče s pronalaskom rješenja kamo ga odvoziti. Taj je problem izražen i u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Usluge skupljanja, odvoza i odlaganja komunalnog otpada na području Gradišta, na temelju ugovora, obavlja Čistoća Županja, kojoj je odnedavno povjerena i usluga pokopa pokojnika na mjesnom groblju. Papac je zadovoljan suradnjom i dodaje da je Općina Gradište također spremna kupiti poslovni udio u tom trgovačkom društvu.

Možda ste propustili...

VATROGASCI ORGANIZIRALI 2. ČOBANIJADU

Viljevčani skuhali najbolji čobanac

UPUTIO PASTIRSKU ZAHVALU ZA SVE ŠTO ČINE U RADU S DJECOM

Nadbiskup Hranić s odgajateljima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVA TRANŠA ZA PRODAJU

Grad Đakovo prodaje petnaestak nekretnina

2

JESTE LI SE SJETILI NA VRIJEME?

Stiže toplinski val, a instalateri klima-uređaja dijele odbijenice

3

BESPLATNE ULAZNICE ZA SVE OSNOVNOŠKOLCE

Na bazene u Belom od ovog četvrtka