Mozaik
TOP-LISTA PRODAJE NOSAČA ZVUKA

Odlično drugo mjesto za album osječkih Žeteoca
Objavljeno 2. rujna, 2023.
Ploča “Bolero” grupe Haustor postala je šesto izdanje s tri ili više tjedana na vrhu domaće Top-liste prodaje u 2023.

Remaster albuma "Bolero" (Croatia Records) grupe Haustor treći tjedan zaredom je najprodavanije izdanje u Hrvatskoj. Osječki tamburaški sastav Žeteoci došao je na drugo mjesto Top-liste prodaje sa studijskim naslovom "Tamburaški amanet" (Croatia Records), a na trećem mjestu nalazimo kompilacijski LP Miše Kovača "25 Greatest Hits" (Croatia Records).



Kompilacije


Kolekcija najvećih hitova u izvedbi Massima "Zaustavi vrijeme" (Aquarius Records) boravi na četvrtoj poziciji, a top 5 zaključuje još jedna kompilacija. To je "The Best of - 40 godina (1982. - 2022.)" (Croatia Records) riječke grupe Fit. Ploča "Bolero" postala je šesto izdanje s tri ili više tjedana na vrhu domaće Top-liste prodaje u 2023. Više od tri tjedna imali su i Fit ("The Best of - 40 godina (1982. - 2022.)"), Vojko V ("Dvojko"), Električni orgazam ("Warszawa ‘81"), Dino Dvornik ("Dino Dvornik") i Leb i sol ("Kao kakao"). Kad se uzmu u obzir samo reizdanja, remaster albuma "Bolero" treći je ponovno objavljeni naslov ove godine s minimalno tri tjedna na vodećem mjestu. Osim toga, LP "Bolero" drugi je album sastava Haustor s tri tjedna na prvom mjestu, nakon ploče "Treći svijet" protekle godine.

Ovoga tjedna lista bilježi deset promjena, od čega su dva naslova debitirala među najprodavanijima. Najviši novi ulaz (28.) ostvario je Marko Govorčin s pločom "Tribute to Ivo Robić", te time debitirao na Top-listi prodaje. To je ujedno prvi tribute album koji je ušao na listu ove godine i 75. izdanje koje je ušlo među najprodavanije kao najviši novitet. Radi se o kolekciji snimaka s akustičnim izvedbama uspješnica popularnog hrvatskog pjevača, čija se 100. obljetnica rođenja obilježava ove godine. Za taj album odabrano je deset singlova iz bogate karijere Ive Robića. Među njima je i nekoliko snimaka na njemačkom jeziku, kako bi se odala počast Robićevim uspjesima na njemačkom tržištu, a jedna od njih je i "Morgen", s kojom je Ivo Robić boravio na listi Hot 100 magazina Billboard. Još prije ove godine među najprodavanije ušla su dva LP-ja s pjesmama Ive Robića. Riječ je o kompilaciji "Antologija" (35. mjesto polugodišnje Top-liste prodaje) i albumu "Pjeva vam Ivo Robić" (deveto mjesto polugodišnje Top-liste prodaje).

Bend Talking Heads sa zapisom koncerta "Stop Making Sense" preuzeo je vrh strane Top-liste prodaje. Time je taj sastav, koji je gotovo pet desetljeća na glazbenoj sceni, prvi put na vodećem mjestu prodaje stranih albuma. Istodobno, ploča "Stop Making Sense" drugo je live izdanje na prvoj poziciji strane Top-liste prodaje u ovoj godini, nakon "The Dark Side of the Moon (Live at Wembley 1974)" Pink Floyda.

Soundtrack


Radi se o live albumu snimljenom kao soundtrack za istoimeni koncertni film. Glavna tema filma bila su tri nastupa grupe Talking Heads u kazalištu Hollywood‘s Pantages Theater u 1983. u sklopu promocije izdanja "Speaking in Tongues". Osim vlastitog materijala članovi sastava Talking Heads izveli su i pjesme dua Tom Tom Club (projekta članova Chrusa Frantza i Tine Weymouth) i samostalnih singlova frontmena Davida Byrnea. Film je dobio pohvale od filmskih kritičara, koji su ga proglasili jednim od najboljih koncertnih filmova svih vremena, a prije dvije godine uvršten je u Nacionalni filmski registar američke Kongresne knjižnice zbog svog kulturnog, povijesnog i estetskog značenja.

Za razliku od domaće liste, gdje su 17 tjedana na prvoj poziciji boravili albumi iz kataloga (stariji od 18 mjeseci), ovo je deveti tjedan da je na vrhu strane Top-liste izdanje iz kataloga. Osim live ploče "Stop Making Sense", u proteklih osam mjeseci na vodećem mjestu boravili su i "Relapse" (Eminem), "AM" (Arctic Monkeys), "The Dark Side Of The Moon" (Live At Wembley 1974)", "Led Zeppelin IV/Untitled" (Led Zeppelin) i "Ikebana" (Lačni Franz).

Na drugom mjestu nalazi se izdanje "AM" grupe Arctic Monkeys, a na trećoj poziciji boravi Taylor Swift s pločom "Speak Now (Taylor‘s Version)". Prošlotjedni predvodnik "The Ballad of Darren" britanskog sastava Blur ovoga je tjedna četvrti najprodavaniji album u Hrvatskoj, a top 5 zaključuje soundtrack "Barbie: The Album".

Tanja Kvorka
4 TENORA PRVI PUT NAKON PET GODINA
Na 29. mjestu prodajnih rezultata ušli su sastav 4 tenora i Šibenska narodna glazba s live izdanjem “Tvrđava sv. Mihovila Live”. Time je album snimljen u Šibeniku 30. kolovoza 2022. prvi zapis koncerta koji je ušao na Top-listu prodaje kao novi ulaz od snimke nastupa grupe Električni orgazam “En vivo en la Fabrica”. Također, 4 tenora pojavila su se među najprodavanijima prvi put nakon pet godina i live ploče “U Lisinskom”. Na rasprodanom koncertu održanom prije godinu dana predstavila su nove aranžmane brojnih pjesama svog koncertnog repertoara.

Možda ste propustili...

SVJETSKI POZNATI GITARIST

T. Emmanuel svira na Jadranu

GRUPA BON JOVI OBJAVILA NOVI ALBUM “FOREVER”

Osvrtanje na prošlost, ali i gledanje u budućnost

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODRŽAN U HOLU GRADSKE KNJIŽNICE I ČITAONICE

“Koncert pod zvijezdama”
učenika Glazbene škole J.
Runjanina u Vinkovcima

2

FILM JAKOVA SEDLARA

Molina na setu “260 Days”, stiže Assante

3

PRVI CROATIAN INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

Gala večer u čast Špiri Guberini