Ekonomija
OSJEČKA PIVOVARA INVESTIRA U NOVE TEHNOLOGIJE

Komak: Želimo imati najbolje pivo, za bolju kvalitetu ulažemo 5,5 mil. €
Objavljeno 31. kolovoza, 2023.

Nakon 13. Dana Prvog hrvatskog piva, u organizaciji Osječke pivovare, koji su se od srijede do nedjelje održali uz pet cjelovečernjih koncerata osam izvođača različitih stilova u tri velika šatora na lijevoj obali Drave, uz katakombe, čelnici Pivovare u srijedu su na konferenciji za novinare predstavili najnovija ulaganja u tehnologiju proizvodnje koja će dovesti do znatnog smanjenja troškova i podizanja sigurnosti i kvalitete proizvoda tog proizvođača dugačke pivarske tradicije.Direktor Pivovare Ivan Komak podsjetio je da su kao najstarija pivovara, ne samo u Hrvatskoj nego i u okruženju, krenuli u znatna ulaganja u kapacitete i kvalitetu, vrijedne oko 5,5 milijuna eura.

Petar Paulik, Ivan Komak i Mihael KončarevićPetar Paulik, voditelj proizvodnje Osječke pivovare naglasio je da je nešto više od milijun eura uloženo u kompletnu rekonstrukciju rashladnog pogona, koji je, uz neke male preinake, bio još iz 1987. godine.

- To smo morali napraviti i zbog ekološkog stajališta. Prije rekonstrukcije za hlađenje pogona trošili smo 12 tona amonijaka godišnje, a sada upotrebljavamo daleko ekološki prihvatljiviji i čistiji glikolni alkohol, kojega nam je potrebno 900 kilograma - objasnio je Paulik, dodavši kako su i u samom srcu pogona napravljena dva velika projekta.

Kompletno su rekonstruirane automatizacije postupaka u kuhaonici, ugrađen je moderan softver u automatizaciji vrionog podruma, a poboljšana je i filtracija.


- U kuhaonici je automatizacija uvedena 1994. godine, dvije godine poslije u vrionom podrumu, a 1998. na filtraciji, tako da je došao trenutak za ovu investiciju. Time smo podigli razinu sigurnosti i učinkovitosti te omogućili bolju kontrolu kvalitete procesa proizvodnje i bolju fleksibilnost - tvrdi Paulik.

Osim toga, kupljen je i novi parni generator za samostalnu proizvodnju pare, što će Pivovari donijeti velike uštede u proizvodnji.

- Cijena sirovine i energenata, a posebno tehnološke pare, ove je godine s 31,85 eura po toni skočila na 192,45 eura, odnosno šest je puta viša. Po boci piva vrijednost tehnološke pare čini 10 eurocenti, zbog čega smo se i okrenuli vlastitoj proizvodnji, a omogućit će nam prostor i za korekcije u cijeni naših proizvoda - ističe Paulik.


U planu je ugradnja sunčanih panela snage 1,4 MW, što će Pivovari omogućiti 80-postotnu energetsku neovisnost u proizvodnji, i kupnja nove linije za proizvodnju i punjenje limenki.

Prema riječima direktora Komaka, prodaja pića u limenkama u srpnju se u Hrvatskoj gotovo izjednačila s prodajom u staklenim bocama, a nova linija, koja bi do svibnja iduće godine trebala početi rad, po satu bi proizvodila 15.000 limenki.


- Bilo je teškoća, ali to je sada iza nas. Mi se dižemo, idemo naprijed i želimo imati najbolje pivo. Već smo napravili najbolji radler, a sada želimo i najbolje pivo. Zato osim u tehnologiju ulažemo i u ljude, pa mogu najaviti da dovodimo doktora znanosti za proizvodnju piva Gorana Gagulu, koji bi uz naš tim trebao biti jedna od ključnih osoba za proširenje proizvodnog asortimana - zaključio je Komak.

Tomislav Prusina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MJERE TREBAJU STUPITI NA SNAGU 30. PROSINCA

SAD od EU-a traži odgodu zakona o krčenju šuma

2

POSLODAVCI SE SVE TEŽE NOSE S TERETOM VISOKIH TROŠKOVA

Potražnja za radnom snagom u SAD-u posustaje

3

KAMPANJA "JEDNA KALA, JEDNO HVALA"

Kala i ove godine promiče vrijednost dobrovoljnih vatrogasnih društava