Crna kronika
PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV NASILNIKA

Oteo i zatočio bivšu, rekao joj da će skončati kao Romeo i Julija
Objavljeno 24. kolovoza, 2023.
Pedesetdvogodišnji Slavonac oteo je bivšu djevojku, zatočio ju, tukao i prijetio da će ju ubiti. Protiv njega je nadležno općinsko državno odvjetništvo podignulo optužnicu, kojom ga se tereti da je 1. travnja ove godine, oko 3 sata, na parkiralištu kod ugostiteljskog objekta u jednom gradu u Slavoniji, svoju bivšu djevojku, s kojom je bio u ljubavnoj vezi proteklih deset godina, s namjerom da ju prisili na daljnju ljubavnu vezu, nasilno ugurao u automobil, iz kojega je uspjela pobjeći.

On tu nije stao, nego ju je sustigao i presjekao put vozilom te ju ponovno nasilno ugurao u automobil, koji je potom zaključao iznutra. Nakon toga ju je odvezao, protivno njezinoj volji, do drugog slavonskog grada, gdje je neuspješno pokušao iznajmiti sobu u hotelu. Potom je ženu vratio u grad gdje ju je oteo i držao zaključanu u svojoj kući do 13 sati, kada ju je pustio na slobodu.

U optužnici se dalje navodi kako je 52-godišnjak, dok je silom žrtvu gurao u automobil, da bi ju uplašio, povišenim glasom izrekao da će ju ubiti na način da će ju zadaviti i da bude mirna, a na putu do drugog slavonskog grada u više navrata joj izrekao da će sada zajedno završiti smrću kao ljubavni par Romeo i Julija. Uz sve navedeno, dok je žrtvu gurao silom u automobil, zadao joj je rukama više udaraca po glavi i tijelu, od kojih je zadobila natučenje glave i vrata te oguljotine u području obiju podlaktica, što je okarakterizirano kao lake ozljede.

Nasilnik se optužnicom tereti za protupravno oduzimanje slobode, prijetnju i nanošenje ozljeda. Odvjetništvo predlaže sudu da ga se proglasi krivim i osudi po zakonu. U tijeku istrage ispitani su 52-godišnjak, žrtva i dva svjedoka, pribavljeni su podaci o ozljedama oštećene i poduzeto medicinsko vještačenje u vezi s njezinim ozljedama.

Prije podnošenja ove optužnice okrivljeni 52-godišnjak ispitan je u državnom odvjetništvu, pri čemu je negirao da je počinio bilo kakvo kazneno djelo. Istaknuo je kako je oštećena njegova dugogodišnja djevojka te da 1. travnja s njome u društvu nije imao nikakvih problema i nije se mogao izjasniti o tome odakle joj ozljede. Jednako tako nije ništa mogao reći ni na njezine tvrdnje kao ni na navode drugih ispitanih svjedoka o njihovim međusobnim odnosima u vrijeme kada se sve događalo.

Ipak, odvjetništvo navodi kako činjenično stanje navedeno iz optužnice proizlazi posebno iz iskaza oštećene žene, čiji iskaz potvrđuju vjerodostojni dokumenti o njezinim ozljedama kao i iskazi dvojice te medicinsko vještačenje o ozljedama žrtve. Okrivljeni se brani sa slobode, a, osim što se od suda traži odgovarajuća kazna, odvjetništvo predlaže da sud odluči o troškovima postupka tako što će naložiti okrivljenom plaćanje troškova postupka, i to medicinskog vještačenja oštećene u iznosu od 90,25 eura, uplatom u korist Državnog proračuna Republike Hrvatske u roku od 15 dana nakon pravomoćnosti presude. Tužitelj predlaže i da sud oštećenu, glede eventualnog imovinskopravnog zahtjeva, uputi u parnicu. S.Lacić
Najčitanije iz rubrike