Osijek
KAKVA JE SUDBINA STADIONA GRADSKI VRT

Budućnost umjesto zaborava
Objavljeno 24. kolovoza, 2023.
Športski objekti preuzimaju upravljanje ovom sportskom imovinom Grada Osijeka

Kada je u našem gradu o nogometu riječ, svi su pogledi upereni u novi stadion - Opus Arenu. Izvanredno je to zdanje, realizirano privatnim kapitalom i novi dom nogometnog prvoligaša - NK Osijek.No što je s njihovim bivšim domom - Gradskim vrtom - kojemu mnogi tepaju kako je to stara dama osječkog nogometa. Na našim smo stranicama već pisali o lijepim sjećanjima koje na taj stadion imaju kolege novinari, sportski djelatnici, bivši nogometaši koji su na njemu igrali, navijači... Ali kakva mu je budućnost?

Recimo odmah kako to neće biti zaboravljeni objekt, on će i dalje biti u funkciji sporta. Gradski vrt bit će novi dom nogometašica NK Osijek, a tartan-stazom i dalje će dominirati atletičari.

U formalno-pravnom smislu Gradski vrt ostaje u vlasništvu Grada Osijeka.

U ljeto 2016. Grad Osijek i Nogometni klub Osijek, kao sportsko dioničko društvo za obavljanje sportskih djelatnosti, sklopili su ugovor o davanju na korištenje i upravljanje stadiona Gradski vrt. S odlaskom NK Osijek na novi stadion prestalo je to njegovo svojevrsno podstanarstvo, pa su ovoga srpnja Grad i klub potpisali ugovor o raskidu tog ugovora.

No kako ništa ne bi bilo tek neformalno, sastavljen je šesteročlani tim - povjerenstvo koje je provelo prostupak primopredaje te imovine. Tri člana zastupaju interese Grada Osijeka, druga tri su iz redova NK Osijek. U nastavku riješeno je pitanje institucije koja će uime Grada upravljati imovinom, očekivano - to će biti Športski objekti. Oni preuzimaju na sebe obvezu podmirenja režijskih troškova te troškova tekućeg i investicijskog održavanja, u građevinskom i funkcionalnom smislu stadiona, kao i održavanje okoliša i zemljišta koje služi za redovito korištenje te sportske građevine. Zanimljivo, riječ je o šest katastarskih čestica, od koji se jedna još uvijek vodi kao šuma. Nakon svega izradit će se i procjena vrijednosti stadiona Gradski vrt.

Kako su iz gradske uprave najavljivali, ideja je da se Gradski vrt prilagodi kriterijima atletskog sporta i postane suvremeni, polivalentni stadion koji će ispuniti sve kriterije potrebne za obavljanje profesionalne i rekreativne sportske aktivnosti te uvjete za organizaciju raznih sportskih natjecanja. Bilo je također govora kako bi se (nikad u cijelosti dovršena) zapadna tribina mogla srušiti, no izgleda da će taj dio dobiti posve novu namjenu - energetsku. Postojeća bi se infrastruktura, naime, mogla iskoristiti kao podloga za postavljanje fotonaponskih panela, dakle za proizvodnju električne energije iz sunca.

Prema tome, kompleks Gradskog vrta sve je samo ne otpisan, štoviše, izvjesno je kako mu se smiješi i posve nova perspektiva. Baš kao što se Osijek nakon gradnje nove sportske dvorane Gradski vrti nije odrekao svoje prve dvorane, Zrinjevca.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

KONTINUITET OBAVLJANJA KOMUNALNIH DJELATNOSTI

Održavanje javne rasvjete povjereno je tvrtki Unikom

GRAĐEVINSKI I ARHITEKTONSKI FAKULTET

Promovirano ukupno 173 studenata

SUTRA JE BLAGDAN SVETOG ANTUNA PADOVANSKOG

Tvrđa sprema za tisuće vjernika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VISOKI VODOSTAJ PRIVUKAO MNOGE

Potopljeni lukobran poslužio im za ležeran hod po vodi

2

HRVATSKA VOJSKA U TVRĐI

Pokazne vježbe, naoružanje, ali i prelet Rafalea!

3

TRŽNICA D.O.O. DODJELJUJE 78 CERTIFIKATA

Proizvodi s lokalne njive na stol