Novosti
PREDVIĐANJA ANALITIČARA EKONOMSKOG INSTITUTA

U drugom kvartalu moguć je rast BDP-a za 2,9 posto
Objavljeno 15. kolovoza, 2023.

Analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ) na osnovi kretanja vrijednosti CEIZ indeksa za lipanj procjenjuju da će u drugom tromjesečju ove godine hrvatsko gospodarstvo rasti za 2,9 posto u odnosu prema istom kvartalu prošle godine."U lipnju 2023. CEIZ indeks ostvario je smanjenje vrijednosti od 0,57 indeksnih bodova u odnosu prema istom mjesecu 2022. godine. Istovremeno, vrijednost indeksa u odnosu prema prethodnom mjesecu bila je manja 0,01 indeksni bod", objavio je EIZ.

Promatrano po komponentama indeksa, veću desezoniranu vrijednost u lipnju u odnosu prema svibnju ove godine zabilježile su dvije komponente indeksa - indeks obujma industrijske proizvodnje i prihod državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost (PDV). Promet u trgovini na malo i broj dolazaka turista ostvarili su smanjenje mjesečne desezonirane vrijednosti, navodi se u objavi EIZ-a. Sve četiri komponente indeksa ostvarile su porast vrijednosti u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, ističu analitičari Instituta. "Opisano kretanje indeksa sugerira da ekonomska aktivnost u hrvatskom gospodarstvu u drugom tromjesečju 2023. blago ubrzava u odnosu prema prethodnom tromjesečju. Na osnovi kretanja vrijednosti indeksa možemo procijeniti da će u drugom tromjesečju 2023. hrvatsko gospodarstvo rasti za 2,9 posto u odnosu prema istom tromjesečju prethodne godine", navodi se u objavi EIZ-a, uz napomenu da je mjesečna procjena stope rasta BDP-a na temelju vrijednosti CEIZ indeksa indikativna i treba je koristiti ponajprije kao informaciju o tekućem stanju i smjeru kretanja poslovnog ciklusa u Hrvatskoj.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutačnom stanju poslovnoga ciklusa. Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg razdoblja.

Državni zavod za statistiku prvu bi procjenu BDP-a za drugo tromjesečje ove godine trebao objaviti 29. kolovoza. H
DZS bi prvu procjenu BDP-a za drugo tromjesečje ove godine trebao objaviti 29. kolovoza

Možda ste propustili...

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost