Kultura
VELIKI PROJEKT GLAZBENE ŠKOLE MILKA KELEMENA

Na koncertu “Viva la musica” nastupilo stotinu glazbenika
Objavljeno 5. lipnja, 2023.
Nastupili su u Orahovici i Slatini, a danas su na Trgu Gospe Voćinske u Voćinu

Izuzetno sam zadovoljan što smo konačno ostvarili projekt koji planiramo već dvije godine, ali s obzirom na cjelokupnu situaciju s koronom ranije to nije bilo moguće. Sada smo uspjeli naše učenike iz Orahovice i Slatine spojiti u jedan veliki orkestar, čime stvaramo i zajedništvo između gradova i između naših učenika matične škole i područnih odjela. Planiramo taj projekt ponoviti za dvije godine i održavati ga svake druge godine - rekao je ravnatelj Glazbene škole Milka Kelemena Antonio Brzica uoči slatinske izvedbe koncerta "Viva la musica".Velika stvar


Riječ je o velikom koncertu učenika te sadašnjih i bivših profesora matične škole u Slatini i Područnog odjeljenja u Orahovici, koji je okupio stotinu vrhunskih glazbenika i mladih koji će to tek postati. Što i kako se radi u slatinskoj Glazbenoj školi Milka Kelemena, oni su prvo pokazali u Orahovici, zatim su koncert ponovili u Slatini, a danas (ponedjeljak) u 18 sati predstavit će se na Trgu Gospe Voćinske u Voćinu. To je i svojevrsni uvod u veliku proslavu obilježavanja 30. obljetnice rada slatinske Glazbene škole sljedeće godine. U tom velikom projektu do izražaja dolazi zajedničko muziciranje, a koliko je to velika stvar, najbolje su pokazala lica zadovoljnih učenika. Cilj projekta je promicanje rada škole i motiviranje djece i roditelja, koji tako vide i čuju instrumente koji se u školi uče, da se upišu u školu i da jednoga dana i oni sudjeluju u takvom projektu.

Prvi koncert održan je na ljetnoj pozornici središnjega gradskog parka u Orahovici u okviru 55. orahovačkog proljeća, pa je u svojoj zahvali gradonačelnik Orahovice Saša Rister održani koncert nazvao prekrasnim poklonom "koji ovogodišnjem Orahovačkom proljeću daje dimenziju više". Drugi koncert održan je na Trgu sv. Josipa uz gradsku fontanu u Slatini. Pozdravljajući sve glazbenike i posjetitelje, gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić istaknuo je da su učenici i njihovi profesori, ali i roditelji zaslužni za brojne glazbene uspjehe na natjecanjima i susretima, ne samo ove godine nego i prijašnjih.

Voditeljica programa Sara Mojzeš podsjetila je da su učenici škole u Slatini i Orahovici sa svojim profesorima nekoliko mjeseci proveli vježbajući i stvarajući glazbu, a tijekom tog zajedničkog vremena profesionalni glazbenici nastojali su u svojih učenika probuditi iskru za glazbu i potaknuti ih da više muziciraju i nešto više razmišljaju o glazbi.

Tradicijske pjesme


Koncert je počeo nastupom Ive Bartolović, Hane Pavličević (5. raz. tambure) i Klare Košćak (3. razred tambure). Njihova učiteljica je profesorica Korana Perlić, a izvele su Trio, 3. st. Finale Josepha Haydna. Gitaristički kvartet Laura Martinović, Klara Gaća (3. raz. gitare), Lilian Jagić i Irina Radijevac (4. raz. gitare), profesora Siniše Ivčeka, izveo je Ferdinando Vals Patrice Duranda. Nastupio je potom kvartet profesora: Ines Jagec - violina, Korana Perlić - brač, Martina Tepeš – brač i Siniša Ivček – čelo. Oni su izveli Serenadu Franza Schuberta u obradi Gorana Hlebeca. Dvije skladbe izvela su tri mlada harmonikaša, Filip Čes, Dorijan Dundović i Toni Podnar, učenici Roberta Čavlovića, mag. mus. Bio je to menuet Essentia Musica Josipa Matanovića i skladba Na livadi M. Lajoša.

Tamburaški orkestri GŠ Milka Kelemena i PO Orahovica zajedno su pod ravnanjem Martine Tepeš i Marije Ševarac izveli dvije hrvatske tradicijske pjesme, Polka i Poljka pljeskalica, a potom i glazbeni miks iz crtanih filmova. U izvedbi pjesme U san mi dođe tambura Krešimira Stipe Bogutovca u aranžmanu Krunoslava Dražića nastupili su članovi tamburaškog orkestra PO Orahovica, a solisti su bili učitelji Viktor Čelant i Silvio Gumbarević. Školski puhački orkestar pod ravnanjem Jelene Škvorc izveo je skladbe Guantanamera i Od mora do mora, a pjevački zbor pod ravnanjem Andree Kligl izveo je pjesmu Život nije siv uz pratnju Ines Jagec - ukulele, Miloša Cvjetkovića - klavir, Siniše Ivčeka - bas-gitara i Marija Novakovića na bubnjevima.

Koncert je završio skladbama "Viva la vida" rock-sastava Coldplay i "We will rock you" skupine Queen, za koje je aranžman pripremio Mario Jagec. Te su skladbe izveli svi sudionici koncerta, a bilo ih je više od stotinu, pod dirigentskom palicom Jelene Škvorc.

Po broju sudionika i sadržajnom programu bio je to prvi ovako velik glazbeni događaj slatinske GŠ Milka Kelemena. Zbog dojma koji su ostavili na sve posjetitelje i zadovoljstva svih sudionika, raduje izjava ravnatelja škole Antonija Brzice da to nije jedina prigoda takvoga jedinstvenog užitka i njegova najava da će se za dvije godine škola predstaviti u još ljepšem svjetlu, sa sudionicima iz matične škole u Slatini i područnih odjela u Orahovici i Voćinu.

Petar Žarković
Nastupio je i svestrani Viktor Čelant
Na koncertu je nastupio i Viktor Čelant iz Orahovice, umirovljeni profesor glazbene kulture, koji je desetak godina prije umirovljenja radio i u GŠ Milka Kelemena. Čelant je autor više od stotinu (tamburaških) skladbi prijavljenih u ZAMP-u, a približno toliko još čeka prijavu. Skladatelj je i “Pjesme Orahovici”, koja je odlukom Gradskog vijeća 2009. proglašena svečanom pjesmom grada Orahovice i koja se izvodi u prilikama svečanim za grad Orahovicu. “Profesija nosi svoje, počeo sam s dječjim skladbama, pa skladbama za brojne zborove koje sam vodio, za bendove i solo pjevače. Sada vodim mješoviti pjevački zbor u Orahovici i mušku pjevačku skupinu iz Crkvara”, kaže Čelant. O svom je nastupu rekao da je cilj pokazati kako djeca lijepo sviraju, a ne kako profesionalci pjevaju. “Djeca su krasno uvježbala izvedbu, to je dobitak”, kaže.

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Donacija umjetnina slikara Antona Cetina iz Kanade

DISTOPIJSKI ROMAN ŠVEDSKE KNJIŽEVNICE NINNI HOLMQVIST

Hrvatski prijevod romana “Ustanova”

1. FESTIVAL ZVONIMIRA TORJANCA

Donji Miholjac dobio novi kulturni brend

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT BARANJA I SLAVONIJA - “ONO ŠTO POVEZUJE”

Književni program o temi hrvatsko-mađarske suradnje

2

53. Varaždinske barokne večeri

3

NOVE BESPLATNE E-KNJIGE SUVREMENIH HRVATSKIH SPISATELJICA

Premašena brojka od 200 naslova