Kultura
BESPLATNO DOSTUPNO NA INTERNETU

Sedam nagrađenih pjesničkih zbirki
Objavljeno 3. lipnja, 2023.
Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige (BEK) osam zbirki u muškom pjesničkom bloku, od kojih je sedam nagrađeno te je sada čitateljima dostupno više od 300 naslova, među kojima je više od 170 pjesničkih zbirki. Kako se ističe u priopćenju, zbirka "Ipak, zora" Tomislava Augustinčića, nagrađena Goranom za mlade pjesnike 2020. godine, osuvremenjuje neke elemente "pojmovnog pjesništva" 1960-ih godina i kroz pažljivo i pomno proveden koncept traga za "točkom s koje je o udaljenosti i/ili blizini tijela moguće uvjerljivo lirski progovoriti".

Knjiga stihova "Trebalo bi srušiti zidove" Krešimira Bagića, nagrađena Nagradom Dobriša Cesarić za neobjavljeni pjesnički rukopis 2010., stoji u priopćenju, već naslovom sugerira izraženiju angažiranost i obračun s vremenom koje ne oskudijeva u posvemašnjoj devalvaciji svih vrijednosti.

"Sang" Alana Brleka, zbirka nagrađena Kvirinom za mlade pjesnike 2019. godine, završetak je svojevrsne lirske trilogije, u kojoj autor sažetim izrazom, jezgrovitim metaforama i komprimiranim slikama "ponovno nudi mnogo u malom, potvrđujući se kao unikatan i iznimno značajan glas suvremene hrvatske književnosti".

Zbirka "Crveno prije sutona" Denisa Ćosića, nagrađena Goranom za mlade pjesnike 2019. godine i pisana u cjelini u ambijentu arboretuma u Trstenu, "prostor knjige pretvara u poprište meditacije u kojoj je ljudska prisutnost minimalna".

Objavljeni su i pjesnički prvijenac Branimira Dropuljića "Kosine", dobitnik nagrade Drago Gervais za najbolju neobjavljenu knjigu 2019. te dvije zbirke nagrađene na Pjesničkim susretima u Drenovcima, "Maja & Vuneni" Tihomira Dunđerovića, nagrađena 2014., i "Precrtavanja" Jurice Vuce, nagrađena 2010. godine. Objavljena je i zbirka "Od praznine" Anđelka Mrkonjića, u kojoj autor, kako se ističe u priopćenju, "traži sidrište duhovna zavičaja i tradicije koju potom resetira osobnom refleksijom".

Novi naslovi dostupni su u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), a objavljeni su zahvaljujući financijskoj podršci Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija RH te Zaklade Kultura nova. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

Dvije premijere osnovnoškolaca

2

HNK U OSIJEKU: “PRODANA NEVJESTA”

Opera o ljubavi, puna je komičnih obrata, prožeta koloritom češkog folklora

3

POSLJEDNJA OVOSEZONSKA PREMIJERA

Opera "Prodana nevjesta" premijerno izvedena u osječkom HNK-u