Mozaik
NIKŠA BRATOŠ O TRENDOVIMA

Nova generacija ima novu muziku
Objavljeno 27. svibnja, 2023.

- Glazbene zvijezde su ljudi koji su preskočili rampu i u mediju glazbe došli do ljudskih duša i srca. Jedan dio njih je, naravno, došao samo do medija i društvenih mreža - kaže Zrinko Tutić za HRT.

Portali su posljednjih godina puni onih koji traže svoje mjesto pod suncem. Ali, postavlja se pitanje. Imamo li nasljednike dosad etabliranih zvijezda? Jedan od naših najnagrađivanijih producenata smatra da je postati glazbenom zvijezdom dio velikog procesa.

- Severini je trebalo deset godina da nastupi u velikoj dvorani u Zagrebu i tri ili četiri albuma - govori Nikša Bratoš.

Danas je baviti se glazbom lakše nego ikada. Demokratizacija glazbe, smatra Bratoš, sa sobom nosi veliku ponudu, ali i puno nekvalitete.

- Ovog trenutka, svatko tko ima računalo može stvarati glazbu. To tako nije bilo prije 30 godina. Postojali su urednici diskografskih kuća, studiji koji nisu bili jeftini, glazbenici kojih nije bilo puno... Dakle, proces koji je zahtijevao određenu filtraciju pa su do albuma dolazili samo uporni - govori Bratoš. Veliku ulogu u otkrivanju novih lica danas imaju društvene mreže.

- Danas je teško reći što je glazbena zvijezda jer uz sve te socijalne mreže netko može imati milijune pratitelja, a da nitko nije čuo za njega. Tako da se sve svodi na kraju na veliku slušanost uz veliku posjećenost koncerata - smatra producent Mihovil Šoštarić (Lockroom).

- Jedan dobar dio hip-hop/trap scene koja radi u Hrvatskoj radi odličan posao. Sasvim je logično da ovog trenutka nova generacija ima svoju novu muziku, nove zvijezde koje mi možda ne percipiramo tako, ali oni su njima velike zvijezde - zaključio je Bratoš. T.K.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJPOPULARNIJA ŠVEDSKA GRUPA SVIH VREMENA

Bjorn iz ABBA-e: Naš bend ima tako glupo ime

2

DESTINACIJA DOBRE GLAZBE

Na Jarunu počinje
INmusic, trodnevna
svečanost rock glazbe

3

STIGLA VODA!

Turistima Capri opet dostupan