Novosti
MINISTAR GOSPODARSTVA O ENERGENTIMA I TRGOVINAMA

Cijene su se stabilizirale, ali energetska kriza još traje
Objavljeno 24. ožujka, 2023.

Ministar gospodarstva Davor Filipović izjavio je u petak da se od sljedećeg tjedna može očekivati osjetno pojeftinjenje dizela. “Cijene naftnih derivata su u protekla dva tjedna padale i mogu reći da se od sljedećeg tjedna može očekivati osjetno pojeftinjenje dizela”, rekao je dodavši da će se, kada je riječ o benzinu, vidjeti kakvo će biti trgovanje u petak na tržištu Mediterana - ili će, kaže, biti na istoj cijeni ili će biti lagani pad cijene. Filipović je u petak sudjelovao na konferenciji “Kvarner kao energetsko čvorište - LNG, budućnost plina i tranzicija prema vodiku”.Na pitanje o cijenama nafte i plina te privodi li se energetska kriza kraju, odgovorio je da, dok traje ruska agresija na Ukrajinu, ne možemo govoriti o tome da nema krize i da više neće biti poremećaja što se tiče energetike, cijena goriva, plina i električne energije. Nastavio je kako je dobro da su se cijene stabilizirale te da su, kada je riječ o plinu, nakon što je na europskoj razini odlučeno o ograničavanju cijene na maksimalnih 180 eura po megavatsatu, cijene polako krenule prema dolje. U četvrtak je cijena plina bila oko 40 eura po megavatsatu, a neke projekcije su od 40 do 50 tijekom cijele ove godine. Naravno, sve se to može i promijeniti, no situacija je sada zadovoljavajuća, kazao je.

Govoreći o električnoj energiji, rekao je da su kroz dva paketa mjera ograničene cijene električne energije tako da se građanima cijena ne promjeni. “Kada usporedimo Zagreb s drugim europskim metropolama, samo je u Budimpešti niža cijena električne energije. Nastavit ćemo štititi građane, mikropoduzetnike, obrtnike, mala poduzeća te velike i srednje jer smo i njima ograničili cijenu struje kako bi gospodarstvo išlo naprijed”, rekao je Filipović.

Na pitanje o aplikaciji “Kretanje cijena”, na kojoj su sada i cijene sedam novih trgovačkih lanaca, Filipović je rekao da se od petka na toj aplikaciji može vidjeti deset trgovačkih lanaca. “Ništa se nije promijenilo, od početka smo imali Konzum, KTC i Tommy, koji su se izuzetno korektno ponijeli prema građanina, jer su nam dostavili cijene koje smo zatražili.” Rekao je da se može vidjeti oko 350 proizvoda po pojedinom trgovačkom lancu, kao i potrošačku košaricu s cijenama proizvoda na 31. prosinca lani, a posljednja je cijena od 15. ožujka. Dodao je da veseli da su u Konzumu, KTC-u i Tommyju cijene nešto niže nego posljednjeg dana lani. Naglasio je da su i druge trgovačke lance još jednom pozvali da se dobrovoljno pridruže inicijativi, ali oni to nisu napravili. “Mi smo te cijene popisali, pa će građani imati cijene deset trgovačkih lanaca i moći donositi informirane odluke o kupnji i birati kome će pokloniti povjerenje.”

Na pitanje tko će popisivati cijene te postoji li mehanizam kojim se trgovce može natjerati da to sami rade, Filipović je rekao da “nekog tjeranja nema.” “Mislim da je njima u interesu biti transparentan prema potrošačima, danas je najvažnije zadržati povjerenje potrošača. Ako ništa ne skrivate, ako želite biti korektni, pokažite cijene, uostalom one su dostupne na policama, pa zašto ih građani ne bi mogli komparirati na jednom mjestu”, istaknuo je. Ministar je rekao da su angažirali tvrtku koja će obavljati taj posao dok bude potrebe te da se radi o trošku manjem od 200 tisuća kuna na godinu. Na pitanje hoće li biti sankcija za sedam tvrtki koje su se oglušile, rekao je da sankcija nema, da će potrošači odlučiti komu će pokloniti povjerenje. H
MOGUĆNOSTI PRIMJENE VODIKA U PROMETU
Kvarner se sve više pozicionira i kao važno energetsko čvorište, rečeno je na konferenciji “Kvarner kao energetsko čvorište - LNG, budućnost plina i tranzicija prema vodiku”. Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je na konferenciji koju je organizirao Novi list, da smo suočeni s veliki izazovima zbog poremećaja u energetskom sustavu. Butković je kazao da se u kontekstu energetske krize shvatilo da treba djelovati zajedno, smanjiti ovisnost Europe o ruskim fosilnim gorivima, ubrzavanjem prelaska na čistu energiju. Potrebno je što prije osigurati i alternativne izvore energije i postupno pripremiti gospodarstvo, pa i prometni sustav, na nove okolnosti pa je lani usvojena hrvatska strategija za vodik, u kojoj je naglasak na mogućnostima primjene vodika u prometu.

OPSKRBA PLINOM
Ministar gospodarstva Davor Filipović istaknuo je važnost LNG terminala kazavši da je ukupna potrošnja u Hrvatskoj 2,9 milijarda kubika, a kapacitet LNG terminala 2,9 milijarda kubika plina te da preko tog terminala mogu biti zadovoljene sve hrvatske potrebe za plinom. Podsjetio je da je odlučeno o proširenju kapaciteta LNG terminala te je s predstavnicima Bavarske i Austrije potpisana izjava o potencijalnoj opskrbi tih zemalja plinom iz LNG terminala, naglasivši da se planiraju i ulaganja kako bi se plinom opskrbljivala i BiH.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIT ĆE TO PRVI CJELOVITI CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM

Gradit će se prva domaća energana koja pretvara mulj i blato u energiju

2

HRVATSKE ZRAČNE LUKE BILJEŽE SVE BOLJE REZULTATE

Na Klisi četiri puta više putnika nego na Krku

3

FOKUS NA INOVATIVNE TEHNOLOGIJE

Perspektiva je da osječki IT sektor bude još uspješniji