Magazin
KINESKA MEDICINA: PRAKSA DEMANTIRA SKEPTIKE

Optimizacija unutarnje energije
Objavljeno 25. ožujka, 2023.
Pristup u liječenju malignih bolesti zasniva se na tradiciji i suvremenosti...

Golema zemlja kakva je Kina, s bogatom kulturom i tradicijom, posebno pažnju poklanja svojoj drevnoj medicini staroj najmanje 3000 godina, aktualnoj i danas u vremenu nevjerojatnih postignuća u teoriji i praksi kad se radi o bolestima i liječenjima. Fascinantan je podatak da više od 25 % svjetskog stanovništva koristi tradicionalnu kinesku medicinu, najviše akupunkturu, Quigong (Chi Kung), ljekovito bilje i duboke masaže. Pojednostavljeno rečeno, kineska medicina ima za cilj održavanje dobrog zdravlja i zadovoljstva te prevenciju bolesti, dok je istodobno oblik dijagnostike i način liječenja.Premda je Kina u medicini tehnološki visoko razvijena, pristup liječenju temelji se na njihovu kulturnom i povijesnom iskustvu. Između ostalog to se odnosi i na liječenje malignih tumora. Pristup u terapiji može biti neinvazivan (snažne UV zrake, radioterapija, kemoterapija) i invazivan (operacije), a u kineskim klinikama primjenjuju se standardi europske medicine. Međutim, na onkološkim klinikama terapija uključuje i tradicionalnu kinesku medicinu poput akupunkture, homeopatije, fitoterapije, quigong (umijeće disanja) i meditacije. Optimizacija unutarnje energije Qi podiže imunitet koji uništava stanice tumora. Ovim metodama nastoji se održati imunitet koji je oslabljen zbog bolesti i terapije, te umanjiti negativne posljedice zračenja i kemoterapije. Stoga se uspjeh u terapiji malignih bolesti u Kini temelji na drevnim znanjima tradicionalne medicine i najnovijim spoznajama u genetici, biokemiji, citologiji, radiologiji i kirurgiji.

Konvencionalna medicina uzroke tumora prepoznaje u fizičkim, kemijskim, mikrobiološkim, psihosomatskim i genetskim čimbenicima te lošim navikama. Očito uzroci takvih vrsta bolesti još nisu posve jasni, protumačeni i spriječeni. No, kineska medicina uzroke traži u metafizičkom polju, psihoenergetskoj interakciji svijesti i tijela s okolišem. Zbog toga je jačanje i iscjeljenje čitavog organizma ključ uspjeha, kako sami ističu. Ipak, bez obzira na tradiciju, posebna pažnja poklanja se ranoj dijagnostici najmodernijim metodama poput tomografije, magnetske rezonancije, kompjutorizirane tomografije, kontrastne radiografije, ultrazvuka, biopsije te laboratorijskog ispitivanja. U tom pogledu nema nikakve razlike između onkoloških klinika u Kini i onih u Europi i SAD-u.

Zahvaljujući državnom financiranju, u Kini je izgrađen velik broj moderno opremljenih onkoloških centara. Među najpoznatijima je Klinika za onkologiju Instituta za onkologiju Kineske akademije medicinskih znanosti, potom Centar za rak Fudan Univerziteta u Šangaju, bolnica Xinjiang u Urumqiju, Medicinski centar Jiang Guo, Klinika Clifford i brojne druge ustanove. U njima se primjenjuje najmodernija medicina u kombinaciji s tradicionalnim tehnikama. Inovativna kirurgija primjenom Gamma noža postala je standard, a indikacije za njegovu primjenu sve su šire. Prisutan je je radiokirurški sustav Cyber nož, koji ima veće prednosti u liječenju tumora jer omogućava uklanjanje tumora i metastaza bilo gdje u organizmu (ima snažniji snop fotonskih zraka). Uz to, Kina se smatra svjetskim liderom u primjeni HiFu terapije (tehnologija fokusiranog ultrazvuka visokog intenziteta) uz brojna istraživanja i dugotrajnu kliničku primjenu.

Zbog tradicionalnog pristupa u liječenju bolesti kineski onkolozi smatraju da ne postoji neizlječiva bolest, a njihov pristup temelji se na stavu da se tumor može liječiti u bilo kojoj fazi bolesti. Da bi bili uspješni, treba se ojačati imunološki sustav uz sveobuhvatni pristup u liječenju. To je kombinacija moderne i tradicionalne medicine. U tom smislu u terapiju je uključena fitoterapija (hitosanm, hilokan) i terapija sporama gljiva, za što sve veći interes pokazuju i onkolozi sa zapada. Najčešće korištene biljke za liječenje raka su Astragalus, Privet, Ginseng, Codonolysis, Atraktilodes i Linchzhi - koje sve jačaju nespecifičan imunitet i povećavaju funkciju T-stanica. Alternativne metode liječenja uključuju bogata iskustva iz tradicionalne kineske medicine, a temelj je uspostava normalnog protoka energije Qi, jer je tumor samo vanjska manifestacija energetskog disbalansa u organizmu. Bar prema kineskom tumačenju, koje sve više prihvaćaju i na Zapadu.

Sve u svemu, dobro je znati kako se tradicionalna kineska medicina kod postavljanja dijagnoze koristi utvrđivanjem osam principa - fizikalnim pregledom pacijenta, dijagnostikom jezika i pulsa uz praćenje simptoma bolesti, na temelju čega se stvara holistička slika nesklada. Mnogi liječnici u Kini kažu da se najbolji rezultati protiv raka postižu kombinacijom istočne i zapadne medicine, kao i pridržavanjem posebne prehrane, kineske gimnastike i fizikalne terapije. S obzirom na to da je posljednih godina pojačan interes za istraživanje kineske tradicionalne medicine, uspostavljena je suradnja između, primjerice, stručnjaka sa Sveučilišta u Cardiffu (Velika Britanija) i znanstvenika sa Sveučilišta u Pekingu u istraživanju učinkovitosti tradicionalne u kombinaciji s konvencionalnom medicinom.

Ukupno uzevši, činjenica da u liječenju malignih bolesti kineski liječnici uz tradicionalne metode liječenja primjenjuju i rezultate dobre kliničke prakse zapadne medicine, uz postignuća genetskog inženjeringa i primjenu inovativnih tehnika, ulijeva nadu kako je dan kada će i najsmrtonosnije bolesti biti iskorijenjene vrlo blizu.

Ina Stašević
Možda ste propustili...