Novosti
EKSPERIMENTALNI PROGRAM U 50 ŠKOLA

Cjelodnevna nastava: Šest novih predmeta, domaće zadaće nema, više tjelesnog
Objavljeno 23. ožujka, 2023.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavilo je u srijedu javni poziv osnovnim školama za podnošenje prijava za sudjelovanje u eksperimentalnom programu "Osnovna škola kao cjelodnevna škola" u kojemu će od jeseni sudjelovati 50 škola, a za što je osigurano 25 milijuna eura.Program će trajati četiri školske godine, a u njega će biti uključeni učenici od 1. do 8. razreda. "Djeca nam nedovoljno dugo borave u samim školama, i to ćemo promijeniti konceptom cjelodnevne škole", kazao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Prirodoslovlje, društvo i zajednica, praktične vještine, informacijske i digitalne kompetencije, svijet i ja, drugi strani jezik - novi su predmeti koje će od jeseni slušati učenici škola koje uđu u eksperimentalni program cjelodnevne nastave. Školski dan trajat će od 8 do 17 sati svaki dan. Obavezna nastava trajat će do 15 ili 15.30 sati, u okviru toga učenici imaju topli obrok, a slijedi drugi dio koji pohađaju učenici koji to odaberu, a to su izvannastavne aktivnosti do 17 ili 17.30. Potom će slijediti izvanškolske aktivnosti koje ne pokriva proračun i mogu biti sufinancirane na neki drugi način, rekao je Fuchs. U okviru obvezne nastave je program potpore, potpomognutog i obogaćenog učenja u sklopu kojeg učenici s nastavnicima ponavljaju i utvrđuju gradivo. "To je onaj dio gdje se odvija proces koji se odvijao kod kuće - pisanja domaćih zadaća, instrukcija i slično", naglasio je ministar.

Satnica hrvatskog i matematike u svim se razredima povećava za jedan sat tjedno. Priroda i društvo, koja se sad sluša od 1. do 4. razreda, odnosno priroda koja se sluša u 5. i 6. razredu, postaju prirodoslovlje, te će ga dva sata tjedno slušati učenici od 1. do 6. razreda. Učenici od 1. do 4. razreda dobivaju predmete praktične vještine, društvo i zajednica te obavezan drugi strani jezik u 4. razredu, koji se potom sluša do kraja osnovne škole. Učenici koji neće ići na vjeronauk, morat će za izborni predmet odabrati svijet i ja. Povećava se i broj sati za likovnu i glazbenu kulturu od 1. do 4. razreda te tehničku kulturu i geografiju od 5. do 8. razreda. Povećava se i satnica tjelesnog u 4. razredu, a taj predmet će predavati magistri kineziologije. Nakon eksperimentalne provedbe, koncept cjelodnevne škole za četiri godine trebao bi zaživjeti u svim školama u Hrvatskoj.

Ministar smatra da cjelodnevna škola daje mogućnost da svako dijete bez obzira na njegov sociomaterijalni status ili stupanj obrazovanja roditelja ima jednake uvjete u školama i da se izjednači količina znanja koju nastavnici prenose djeci. "Da maknemo s dnevnog reda potrebu instrukcija kod kuće, da povećamo kvalitetu obiteljskog života, s obzirom na to da neće biti domaćih zadaća", objasnio je.

Škole će dobiti 300.000 eura za ulaganje u opremu, blagovaonice, kuhinje i sl., kazao je državni tajnik Stipe Mamić. Prijaviti se mogu one škole koje već provode jednosmjensku nastavu i imaju više od 100 učenika. Mogu se prijaviti i škole koje sada ne rade u jednoj smjeni, ali ako prilože službenu odluku da će tijekom eksperimentalnog programa raditi u jednoj smjeni, kao i one koje rade u jednoj smjeni u koju je uključena najmanje polovina učenika, a unutar škole jedna organizacijska jedinica ne radi u jednoj školi. Predviđen je i rast plaća zaposlenika tih škola od 4,5 posto fiksno za sve djelatnike te i do 25 posto za učitelje i sve one koji aktivno sudjeluju u provedbi programa, istaknuo je Mamić.

Dijana Pavlović
GRADNJA ŠKOLA
Ministarstvo će uskoro objaviti poziv za gradnju, dogradnju i rekonstrukciju škola, za što je osigurano 852 milijuna eura. Najesen će biti objavljen poziv za prilagodbu jednosmjenskih škola za uvođenje cjelodnevne nastave, za što je osigurano 144 milijuna eura. Ide i poziv za gradnju školskih dvorana, za što je osigurano 495 milijuna eura.

Možda ste propustili...

PRVI PUT JEDINSTVEN ISPIT IZ HRVATSKOG JEZIKA

Započeli ispiti državne mature

INFLACIJA POSUSTAJE, GOSPODARSTVO RASTE

Primorac: Vlada neće uvoditi porez na nekretnine

ZAKON O IZBORNIM JEDINICAMA

Oporba žestoko protiv prijedloga

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana