Novosti
SINDIKATI TRAŽE POKRETANJE PROIZVODNJE

Ministarstvo razgovara o ulaganjima, ali ne i o vlasništvu nad Petrokemijom
Objavljeno 21. ožujka, 2023.
Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja poručili su da sudjeluju u razgovorima oko daljnjih ulaganja koja su predviđena ugovorom o restrukturiranju i dokapitalizaciji Petrokemije, a kako bi se zaštitili interesi ulagača i ostalih dioničara, kao i zaposlenika Petrokemije. No ne sudjeluje u pregovorima Ine i PPD-a s Yildrim Holdingom, u vezi s većinskim vlasništvom. Stoga, ističu, nisu upoznati s tim ugovorom ni uvjetima.
Činjenica je, kažu, da Yildrim Holding kupnjom većinskog paketa dionica Petrokemije može postati vlasnik Petrokemije i za to ne treba suglasnost Ministarstva. Naime, ni nakon više mjeseci, još nije dovršen proces preuzimanja većinskog vlasništva s tvrtke Terra Mineralna gnojiva u vlasništvu PPD-a i Ine na turski holding Yildirim, zbog čega su nezadovoljni i radnici i investitori.

Iz reprezentativnih sindikata Petrokemije poručili su da što prije treba pokrenuti proizvodnju u Petrokemiji, jer postrojenja nisu radila godinu dana te da treba dovršiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica. Oko 1300 radnika strahuje za posao, a sve je navodno zapelo na okolišnoj dozvoli, čije izdavanje država uvjetuje ulaganjem milijuna eura u modernizaciju proizvodnje, koja će smanjiti štetne čestice u zraku. Sindikat EKN-a Petrokemije i Sindikat DEMOS-HUS Petrokemije su istaknuli da sada, kad su se cijene plina spustile i stabilizirale, ne postoji ni jedan razlog da se proizvodnja ne pokrene te naglasili da svako odgađanje ide izravno na štetu interesa Republike Hrvatske. Sindikati su od Uprave Petrokemije zatražili da donese odluku o pripremi postrojenja za pokretanje i o rokovima za početak proizvodnje pojedinih postrojenja čim je prije moguće, a od Vlade, kao najvećeg pojedinačnog vlasnika da odmah, u najkraćem roku, donese odluku kojom će se završiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica Petrokemije. H
Kompanija Yildrim je početkom studenog prošle godine potpisala kupoprodajni ugovor s Inom i PPD-om o preuzimanju njihove tvrtke Terra Mineralna Gnojiva i time njihovog većinskog udjela od 54,5 posto u Petrokemiji te se čeka ocjena agencija za zaštitu tržišnog natjecanja iz zemalja na kojima posluje Petrokemija, čijim će odobrenjem kupoprodajni ugovor o preuzimanju većinskog udjela u kompaniji postati valjan. Uz Terra Mineralna Gnojiva, koja ima 54,52 posto udjela u Petrokemiji, u vlasništvu kutinske tvornice mineralnih gnojiva su Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) koji ima 17,9 posto udjela, dok je 12,73 posto na skrbničkom računu u HPB-a u ime Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško, 9,09 posto dionica ima Janaf, a 5,45 posto je na PBZ skrbničkom računu. Sama Petrokemija je vlasnik 0,08 posto udjela, a preostali udjeli u vlasništvu su malih dioničara.

Možda ste propustili...

BESPRAVNO SAGRAĐENI OBJEKTI STIPE LATKOVIĆA

Rušenje u uvali Vruja trajat će više mjeseci

BITKA PROTIV KOMARACA: PROŠAO AMANDMAN GORANA IVANOVIĆA

Osijeku od države 600 tisuća eura za tretmane na poplavnom području

POVIJESNO VISOKI REJTING, POJAČAN INTERES INVESTITORA

Euro donio brojne pozitivne efekte

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IVAN ERGOVIĆ PREDSJEDNIK UPRAVE NEXE GRUPE

Krenuli smo prema proizvodnji
cementa koja neće štetiti okolišu

2

OBAVLJAJU SE SAMO HITNI POSLOVI

U štrajku i dalje 5000 djelatnika u pravosuđu

3

GLAVNI DRŽAVNI INSPEKTOR

Mikulić: Pravda spora, ali dostižna