Novosti
VELIKO ZANIMANJE ZA KREDITE

Hoće li subvencije ostati i u novoj stambenoj strategiji?
Objavljeno 21. ožujka, 2023.
“Prodaja stanova nije jedini način rješavanja stambenog pitanja”

Cijena nekretnina u Hrvatskoj prošle je godine u prosjeku porasla za 20 posto, što je dodatno otežalo mladim obiteljima kupnju vlastitog stana ili kuće. No, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) i u sklopu osmog natječaja za subvencioniranje stambenih kredita bilježi izuzetno veliki interes.U ponedjeljak je započelo primanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata. APN je dostavljačima banaka koji su predavali dokumentaciju klijenata vrata otvorio u ponedjeljak u 9 sati, a prema neslužbenim informacijama, zaključno s vremenom u kojem su novinari boravili u prostorijama APN-a, Privredna banka Zagreb (PBZ) predala je 87 zahtjeva, Erste banka 111 i Zagrebačka banka (Zaba) 100 zahtjeva.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ocijenio je da je ovaj model iznimno poticajan, istaknuvši i da se ne slaže s kritikama da je on temeljni i najvažniji razlog povećanja cijena stanova u Hrvatskoj. Iskustva drugih država koje su ušle u EU u desetogodišnjem razdoblju pokazuju i drastičnija poskupljenja nekretnina, napomenuo je Bačić, podsjetivši i da je Hrvatska članica i europodručja i Schengena, a da su kupci gotovo svake treće nekretnine stranci. U kojoj mjeri je povećanje cijena ovisno o modelu subvencioniranja, vidjet će se kada se napravi nova stambena strategija čije je donošenje Bačić najavio do kraja ove, ili početka iduće godine. Želja je, rekao je Bačić, da se dogodine u ovo vrijeme zna status zakona o subvencioniranju stambenih kredita, a "kako bi se resorno ministarstvo i Vlada odredili prema novim modelima subvencioniranja stambenih kredita, poticane stanogradnje, ili nekog drugog načina ili modela koji se može osmisliti". Na pitanje novinara je li onda ovo posljednja godina subvencioniranja stambenih kredita, Bačić je odgovorio da "on to nije rekao", a da će stambena strategija predvidjeti, između ostaloga, "nastavak ovakvog ili izmijenjenog zakona". Ovaj će se tjedan na sjednici Vlade donijeti odluka o izradi te strategije, otkrio je ministar, rekavši kako će se pritom voditi računa da prodaja stanova nije jedini način rješavanja stambenog pitanja građana, već je tu i gradnja stanova koji bi prioritetno bili okrenuti iznajmljivanju mladima po povoljnim uvjetima. Razmišlja se da bi se u taj model išlo zajedno s jedinicama lokalne samouprave, u smislu iznalaženja lokacija i zemljišta, kao i priključka na komunalnu infrastrukturu, a kako bi cijena tih stanova bila niža, kazao je Bačić.

Direktor APN-a Dragan Hristov istaknuo je da se subvencioniranje stambenih kredita provodi sedmu godinu, dosad je odobreno oko 27.500 zahtjeva, a za ovu godinu predviđeno je 9,3 milijuna eura, što je dovoljno za oko 5500 zahtjeva.

Dijana Pavlović
UGOVOR POTPISAN S 12 BANAKA
APN je za ovogodišnji natječaj ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita potpisao s 12 banaka, a njihove se efektivne kamatne stope kreću od 3,12 do 3,75 posto. Kako je već poznato iz ranijih natječaja, mjeru subvencioniranja stambenih kredita mogu koristiti svi građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina, i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću, a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana