Kultura
100. GODIŠNJICA SMRTI DORE PEJAČEVIĆ

Toliko je voljela Našice, da je tu željela biti pokopana
Objavljeno 7. ožujka, 2023.
Održana je komemoracija na grobu slavne skladateljice, a u našičkom je hotelu održan koncert pijanistice Ane Šostar

Komemoracijom na grobu skladateljice Dore Pejačević kod Kapele Uzašašća Gospodnjega u Našicama obilježena je 100. obljetnica smrti prve prve hrvatske skladateljice.Počast toj iznimnoj glazbenici polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća odala su izaslanstva Grada Našica, Zavičajnog muzeja, Osnovne glazbene škole Kontesa Dora, OŠ Dora Pejačević, Ogranka Matice hrvatske u Našicama, Udruge za hrvatsku povjesnicu i Gradske knjižnice. Značaj Dore Pejačević za Našice te hrvatsku i europsku kulturu i povijest prigodnim su govorima istaknuli ravnateljica OGŠ Kontesa Dora Darija Vlajnić i gradonačelnik Krešimir Kašuba.

- U Našicama, gradu u kojemu je provela najveći dio svojeg kratkog života i u kojemu je pronašla svoj vječni mir, puno toga je obilježeno njezinim imenom. Djelatnici Osnovne glazbene škole ponosni su što rade u ustanovi koja nosi njezino ime od svog utemeljenja od 1985. godine, kada se u Našicama obilježavala stota obljetnica njezina rođenja. Uvjereni smo da je osnutak glazbene škole u gradu ostao trajno obilježen te je unaprijedio kulturna zbivanja. Doru Pejačević danas znaju ne samo stručnjaci nego i šira kulturna javnost od Europe, Amerike, pa čak i do dalekog Japana - istaknula je ravnateljica glazbene škole Darija Vlajnić.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba istaknuo je važnost stvarateljskog opusa Dore Pejačević u svjetskim okvirima te naglasio kako su Našice bile presudan korak u daljnjem razvoju njezine umjetničke ličnosti.

- Često ističemo kako su Našice riznica povijesti te grad grofova i kontinuirano se trudimo promovirati ga, a tu značajno pomažu projekti kulturne i prirodne baštine. Dora Pejačević umrla je u Münchenu, a koliko je voljela Našice kazuje činjenica da je prema njezinoj želji pokopana u Našicama – naglasio je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Prigodan glazbeno-recitatorski program izveli su profesor Osnovne glazbene škole Ivan Krajačić i učenica Gabrijela Nekić. U sklopu XXIX. Memorijala Dore Pejačević u našičkom hotelu je održan koncert pijanistice Ane Šostar, koja je u svoj repertoar uvrstila skladbe Dore Pejačević, Frédérica Chopina, poznatog mađarskog skladatelja Franza Liszta te ruskog Sergeja Rahmanjinova.

Inače, ovogodišnji Memorijal otvoren je u veljači koncertom talentirane pijanistice Lane Genc, a osim Dorinih skladbi, publika je mogla čuti i djela Ludwiga van Beethovena, Frédérica Chopina i Aleksandra Skrjabina.

Memorijal, glazbeno-umjetnička manifestacija posvećena skladateljici Dori Pejačević, organizira se od 1987. godine, a jedini prekid u održavanju bio je u godinama Domovinskog rata. Svake godine memorijal okuplja vrhunske domaće, ali i strane umjetnike, a u njegovu održavanju kao organizatori sudjeluju Osnovna glazbena škola Kontesa Dora, Zavičajni muzej, HKD Lisinski i Tamburaško društvo Dora Pejačević. Snježana Fridl
Dora, kći hrvatskog bana Teodora
Svjetski poznata skladateljica Dora Pejačević kći je hrvatskog bana, grofa Teodora Pejačevića, i mađarske barunice Lille Vay de Vaya. Od majke je naslijedila sklonost prema glazbi i talent te dobila prvu glazbenu poduku. Glazbeno obrazovanje stekla je u Zagrebu, Münchenu i Dresdenu. Kretala se u najvišim intelektualnim krugovima Beča, Praga i Budimpešte. U relativno kratkom razdoblju od nešto više od dvadesetak godina skladala je 58 djela, popijevke, glasovirske minijaturu, klasično-romantičarske instrumentalne, komorne i orkestralne glazbene vrste. Skladbe Dore Pejačević danas se potvrđuju kao antologija svjetske klasične glazbe i izvode se u cijelom svijetu s golemim uspjehom, od Europe, SAD-a, Australije do Malezije. Dora Pejačević preminula je 5. ožujka u Münchenu.

Možda ste propustili...

PROMIČE KULTURNU BAŠTINU ZRINSKIH U HRVATSKOJ

Koncertom završio 9. Zrin festival

VELIKI PROJEKT GLAZBENE ŠKOLE MILKA KELEMENA

Na koncertu “Viva la musica” nastupilo stotinu glazbenika

NAJAVLJENA NAJVEĆA KULTURNA MANIFESTACIJA ISTOČNE HRVATSKE

OLJK traje dva mjeseca, svi sadržaji besplatni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

AUKOS

Razgovor o antisemitizmu i promocija

2

NA 3. FESTIVALU PONTA LOPUD

Norton i Östlund voditelji masterclass radionica

3

NAJSTARIJA HRVATSKA NAGRADA ZA DJEČJU KNJIŽEVNOST I ILUSTRACIJU

Objavljeni dobitnici 56. nagrade "Grigor Vitez"