Mozaik
5. MEĐUNARODNO NATJECANJE ZLATNI ORAH

Pobjeda za Dajanu Bošnjak iz Osijeka i Ivu Štraub iz Našica
Objavljeno 6. ožujka, 2023.
Ponosni su na najjače i najznačajnije slastičarsko natjecanje u Hrvatskoj

U organizaciji Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, u partnerstvu s Regionalnim centrom kompetentnosti Ugostiteljskom školom Osijek te pod generalnim pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije i stručnim pokroviteljstvom Hrvatskog kuharskog saveza, u restoranu Višnjica održan je 5. Zlatni orah - međunarodno natjecanje slastičara.



Odličan projekt


Natjecanje je bilo u dvije kategorije, učenici slastičari i profesionalci, a ukupno je predstavljeno 38 torti, po 19 učeničkih i profesionalnih. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo činili su vrhunski majstori kuhinje i slastica, predsjednica je bila Slovenka, masterchef Alma Rekič, a članovi ujedno i članovi WACHS-a Svjetske kulinarske organzacije Nermin Hodžić iz BIH, Jordan Nastanović iz Srbije, poznati hrvatski kuhari Gostimir Dragić i Branko Ognjenović te izbornik Hrvatske kulinarske reprezentacije Marinko Jurešić. U tijeku ocjenjivanja odličnu radionicu održala je poznata hrvatska slastičarka Lada Osredečki, pod nazivom ‘‘Quick fondant i dekoriranje svečanih torti‘‘.

Nakon ocjenjivanja svih torti proglašeni su najbolji, no prije toga održana je svečanost otvaranja kojoj su nazočili župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, dogradonačelnik Slatine Ilija Nikolić, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni te mnogi drugi. Na početku nazočne je pozdravio predsjednik Udruge kuhara i slastičara grada Slatine Dražen Šafar, izrazivši veliku sreću i zadovoljstvo što je nakon pandemije ponovno organizirano ovo natjecanje.

- Od srca zahvaljujem svima koji su nam pomogli u organizaciji, našim partnerima i pokroviteljima, donatorima, stručnom ocjenjivačkom povjerenstvu, a najveća hvala svim sudionicima koji su došli iz cijele Hrvatske te BiH, Srbije i Mađarske. Naš Zlatni orah postao je najjače i najznačajnije slastičarsko natjecanje u Hrvatskoj i na to smo iznimno ponosni. Hvala vam svima od srca - rekao je Šafar.

U ime partnera Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljske škole Osijek obratila se projektna menadžerica Centra Dorotea Telarović.

- Drago mi je da smo postali dio ovog odličnog projekta i priče Udruge iz Slatine, a posebno smo na to pristali zbog naše mentorice u centru Sandre Jadek, koja nam je jaka spona u razvoju mladih slastičara u Centru. Vjerujem da će naša suradnja potrajati, jer ovaj je događaj vrijedan i na visokoj je državnoj razini - rekla je Telarović.

U ime stručnog ocjenjivačkog povjerenstva obratila se predsjednica istog Alma Rekič, pohvalivši sve slatke uratke u obje kategorije.

- Prvo ću se osvrnuti da učenike slastičare i reći da sam jako zadovoljna, kao i moji kolege ocjenjivači s njihovim uradcima. Jako su dobro pripremili svoje torte, ali bilo je tu nekih stvari na kojima još moraju raditi, i na koje smo im ukazali na našem razgovoru nakon ocjenjivanja. U svakom slučaju, lijepo je bilo vidjeti talent ove mladosti i samo neka tako nastave. Profesionalci su također pokazali odlično znanje, doista nam nije bilo lako donijeti odluku o najboljima, pa moram čestitati svima, kao i organizatorima koji su pripremili odličnu slastičarsku priredbu - rekla je Rekič.

Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni pohvalio je rad Udruge kuhara i slastičara grada Slatine i veliki trud na promociji gastronomije.

- Svaka pohvala prije svega Draženu Šafaru i Sandri Jadek na onome što naporno i konstantno rade, a to je promocija kulinarstva i slastičarstva. Ovo je odlična priredba i, naravno da je HKS uvijek tu kako bi pomogao koliko može - rekao je Crleni.

Prekrasne torte


Na kraju svjetla reflektora bila su uperena u one najbolje, tako je u kategoriji učenika slastičara pobjedu odnijela Iva Štraub iz Srednje škole Isidora Kršnjavog Našice, drugo mjesto pripalo je Lani Megloba iz Gospodarske škole Varaždin, a treće je osvojio Tin Kinčić iz Srednje škole ‘‘Ban Josip Jelačić‘‘ Zaprešić.

- Prvi sam put na Zlatnom orahu i, evo, posrećilo mi se da i pobijedim. Svi su imali lijepe torte, svi su se trudili i, kako su nam rekli organizatori i suci na početku, pobjeda je od svih nas, zaista je tako jer ovo je neprocjenjivo druženje, stvaranje novih prijateljstava i ono što mene posebno ispunjava, a to je usavršavanje u poslu koju volim. Hvala svima od srca, ovo je za mene neprocjenjiv događaj - rekla je pobjednica Iva Štraub.

U kategoriji profesionalaca najbolju tortu od oraha napravila je Dajana Bošnjak iz Osijeka, drugo mjesto i srebrnu medalju osvojila je Matija Katić iz Našica, dok je bronca pripala Emini Rožajac iz Sarajeva. Svi natjecatelji kući su otišli ruku prepunih poklona, a posebne nagrade dobili su učenica Antonia Ercegovac, iz Srednje škole Braće Radić Kaštel Štafilić koja je do Slatine i na Zlatni orah putovala autobusom, vlakom, tramvajem i autom, samo da bi došla na natjecanje te profesionalac Robert Mihajlovits iz Republike Mađarske, za majstorski rad u vizualnom izgledu i figurama na torti.

- Čestitam svim kolegama i kolegicama slastičarima koji su pripremali torti, bile su doista prekrasne i ukusne. Na Zlatnom orahu sam redovno i uvijek volim doći, ovo mi je druga pobjeda i doista sam presretna, ali prije svega moram reći da smo mi zajedno pobjednici, jer najveća je nagrada biti ovdje, na Zlatnom orahu - rekla je pobjednica Dajana Bošnjak.

Na kraju svi nazočni kušali su specijalitete restorana Slavonije i Baranje, jela od autohtonih namirnica ovoga kraja, i dovoljno je reći - imali su praznik za nepce. Udruga kuhara i slastičara grada Slatine ponovno je nadmašila samu sebe, napravila slastičarsku bajku koju je teško nadmašiti, ali, kao sami kažu, godina je pred njima i slijedi novi izazov.

Vladimir Grgurić
PROMOCIJA TURIZMA ŽUPANIJE
Generalni pokrovitelj 5. Zlatnog Oraha je Virovitičko-podravske županija.

- Presretan sam što je ova velika priredba u Slatini i našoj Virovitičko-podravskoj županiji. Ovo je možda i najbolji način promocije turizma naše županije, njezinih ljepota i vrijednosti te onoga bez čega turizam ne ide, a to je gastronomija. Velika pohvala udruzi kuhara i slastičara grada Slatine na svemu što su učinili, na napornom radu i trudu i veselim se ovom događaju i iduće godine - rekao je župan Igor Andrović.

Možda ste propustili...

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NASTUPILO 20 IZVOĐAČA

Pobjednik 71. Zagrebačkog festivala je ToMa

2

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

3

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere